Anencephaly [Bayi Tanpa Tengkorak Kepala]

11:15:00 PM 37 Comments A+ a-


Nenoneno................


opss bunyi ambulans pulak.. hehe almaklumlah hari ni misi jijah syif petang. macam-macam kes hari ni ada. jijah pon petang tadi naik ambulans ke Hospital Besar untuk transfer patient. hospital jijah sekarang takde kemudahan sangat. so kena refer sana. baby tu umur 6bulan jangkitan pada paru-paru.

tapi misi nak cerita lain sebenarnya.. korang pernah tengok tak baby yang lahir tanpa tengkorak kepala dan tak pernah terbentuk dari awal kelahirannya?? hari ni je first time jijah jumpa kes baru ni. [bagi ibu mengandung di larang tengok ye. nanti terkejut dan berkenan pulak. huhu]





Anencephaly bayi tanpa tengkorak kepala berbanding dengan normal. muka bayi pun macam katak. 




Anencephaly adalah gangguan kepala daripada kecacatan tiub neural yang berlaku apabila akhir kepala tiub neural gagal untuk menutup, biasanya antara 23 dan 26 hari kehamilan, mengakibatkan ketiadaan bahagian utama otak, tengkorak, dan scalp. Anak yang mempunyai masalah ini dilahirkan tanpa otak depan, bahagian terbesar otak terdiri daripada baki tisu otak serebrum hemispheres.sering terdedah tidak dilindungi oleh tulang atau bayi skin. Ini lebih kepada masalah genetik ini tidak dapat bertahan kelahiran. 

Anencephaly sering boleh didiagnosis sebelum kelahiran melalui pemeriksaan ultrasound. Ibu serum alpha-fetoprotein (meningkatkan tahap mencadangkan kecacatan tiub neural) dan ultrasound janin yang terperinci boleh berguna untuk menjalani ujian saringan bagi kecacatan tiub neural seperti spina bifida atau anencephaly. 

Tiada penawar atau rawatan standard bagi anencephaly dan prognosis bagi pesakit itu mati. 

Dan pada jam 8 malam tadi. baby anencephaly ni selamat menghembuskan nafasnya yang terakhir. Sebelum misi jijah pergi hospital besar lebih kurang jam 5 petang jijah sempat berbual dengan baby ni dengan mengatakan jijah tinggalkan baby sekejap nak pergi. serius masa tu baby ni senyum je tunggu sampai jijah balik. then bila jijah balik je jam 8 malam tu jumpa kejap tak lama pastu dia meninggal


Image result for anencephaly
contoh

Baby boy Indian. 2011
berat 1.9kg full term.
so hari ni dia hari ke 2 kelahiran.



Korang, Macam tidak percaya bila kita lihat ada kecacatan yang seteruk ini kan? Janin ini akan terus membesar dan terus hidup di dalam kandungan, sebab ia menerima oxygen dan zat daripada uri ibunya sehingga bersalin. Selepas bersalin, tali pusatnya dipotong, dan sudah tiada lagi oxygen diterima daripada ibunya. Bayi ini akan meninggal dunia selepas bersalin sebab tidak mempunyai otak untuk mengawal pernafasannya, dan dia tidak akan bernafas sendiri.

Ada tiga punca mengapa tengkoraknya tiada, dan tidak pernah terbentuk dari awal hayatnya.

1. Tahap gula di dalam darah ibu yang tinggi (penyakit kencing manis) tidak terkawal, pada waktu permulaan kehamilan. 
2. Kekurangan zat 'folic acid', sejenis vitamin, pada waktu permulaan kehamilan.
3. Kadang-kadang masalah di alam sekitar (environmental) yang tidak dapat dikesan.
Wanita yang hamil atau yang merancang untuk hamil perlu mengambil multivitamin dengan asid folik setiap hari.


Ia adalah penting bagi wanita yang hamil untuk mendapatkan acid. Cukup folik adalah bukti yang baik bahawa asid folik dapat membantu mengurangkan risiko kecacatan kelahiran yang tertentu, termasuk anencephaly. 


Ambil lah folic acid supplemen setiap hari selama 3 bulan sebelum hamil, dan teruskan folic acid bila hamil untuk tiga bulan yang pertama.


Ingin hamil..?? wajib la consume Folic Acid terlebih dahulu..

(Supplement Shaklee yang mengandungi Folic Acid ialah B COMPLEX & VITA-LEA)




1. B-Complex 

Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. 

2. Vitalea

Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.


3. Vita C

Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik. .

4. Ostematrix

Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu, ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.


5. Omega Guard

Pakar mencadangkan supplement Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri.


Inilah supplement yang ibu kat luar sana wajib consume bila hamil.

Nak dapat rezeki anak bukan senang maka berusaha lah untuk memberikan makanan supplement terbaik untuk bayi anda dalam perut anda. Anda makan bayi anda dapat khasiat!

Insyallah, kita boleh mengelakkan anencephaly dan kecacatan janin yang lain disebabkan penyakit kencing manis. Allah menentukan, tetapi kita boleh cuba merancang dan berusaha. 



CARA MEMBUAT PEMBELIAN SET KEHAMILAN SHAKLEE

CARA 1

Klik ke SET KEHAMILAN ini dan membeli terus dengan Shaklee.


CARA 2

Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi, cara makan, dos yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.
Whatsapp: 013-2378013
Your health & beauty consultant


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

37 insan comel komen

Write insan comel komen
mumui
AUTHOR
9/29/2011 11:22 PM delete

kacian dia..huhu

Reply
avatar
Ayien
AUTHOR
9/29/2011 11:22 PM delete

kesian la baby tu...mungkin hidup dia lebih baik disana...untung la dh jadi SN mcm2 kes jumpakan..

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
9/29/2011 11:25 PM delete

oh kesiannya....tgk kepala dia tu keluar air ke?..subhanallah...

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
9/29/2011 11:27 PM delete

apa keturunan ibubapa kepada bayi malang ni?..

Reply
avatar
Ibnu Hatta
AUTHOR
9/29/2011 11:34 PM delete

misi2...bby tuh bpew blan??sedeyh meneg0oknyewp..haaa..g stu,klaw bby yg dpt pnyakit tuhh,mmng tipis k nk hid0op??

Reply
avatar
Amirah Adnan
AUTHOR
9/29/2011 11:38 PM delete

hadoi..kesiannye..sepanjang posting xpenah lg jumpe kes mcm ni..

tu la pentingnye follow up mase pregnant kan akak misii :)

Reply
avatar
9/29/2011 11:44 PM delete

salam perkenalan
sudah 4low kamu..4low kongsi balik yer

urm..kesian lak tengok. tak sampi hati pun ada. tapi nak bt cmne kan..lumrah kehidupan..terima jelah

ingin kongsi entry. sila paste link entry disini. pihak kongsi akan tolong promote kan
http://kongsi-apa2-aje.blogspot.com/p/berkongsi-disini.html

mekasih (^_^)

Reply
avatar
Nurul Mazni
AUTHOR
9/29/2011 11:49 PM delete

ya allah..kesiannya baby niee.. kesian sangat... nak nangis tengok.. innalillah..

Reply
avatar
misz eyza
AUTHOR
9/29/2011 11:56 PM delete

akak... kesiannya baby tu...nampak terseksa sangat dia...tak sanggup za nak tengok :(

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 12:06 AM delete

mumui:
huhuhu dah ajalnya kan..


ayien:
baru ni first time jumpa kes pelik sgt..1 dalam 1000 kes ni..


khairil:
haah bro..sebab tu daging je yang ada..keturunan Indian boy..


ibnu hatta:
baru 2 hari yunk..memang tipis nak idup..sebab die xde otak nak supply oksigen dan darah..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 12:09 AM delete

arulchelsea:
huhuhu memang kesian..lebih kesian lagi maknya...


amirah adnan:
yup..nanti mira nak pregnant nnt. makan folic asid banyak2.. untuk pembentukan baby..


kongsi apa2 aje:
hehe mekasih sudi drop komen :) nanti jijah ke sana pulak yer..


nurul mazni:
jijah dah puas dlm kesedihan tadi..rasa sayu sebak semua ada..T_T


misz eyza:
akak pon rasa dia terseksa..akak pegang tangan kaki die sejuk n biru je

Reply
avatar
9/30/2011 12:11 AM delete

alahai..siannye bby tu tak puas lagi nak tengok dunia..semoga parents die tenang dan sabar..penting jage kesihatan kalau pregnant kan..untuk baby dan jugak ibu

Reply
avatar
atiq
AUTHOR
9/30/2011 12:35 AM delete

huhu.. takutnya tengok... yang warna kuning tue apa?

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 12:45 AM delete

azhafizah:
yer yunk..penting sgt ms pregnant tu..semua pembentukkan baby terjadi pada masa itu..

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
9/30/2011 12:55 AM delete

kecian dia..huhuu..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 1:18 AM delete

atiq:
warna kuning tu discaj yg keluar dr bahagian atas kepala die tu..sejenis cecair..sebab atas tu daging je..huhuhu


ahida'R:
dah ajal die...kesian kan...

Reply
avatar
9/30/2011 1:20 AM delete

kesiannye tgk baby tu..
Betul tu..Acid folic ni penting ketika hamil..sis dulu segala ubat yg dibg x pernah x mkn..kena cukup berhati2 ketika mengandung..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 1:45 AM delete

lily@mummyqistina:
masa mengandung la semua kena jaga kan sis...ade sesetengah2 ubat preggy mum xle makan tp yg mane doktor suh makan baik makan je.

Reply
avatar
9/30/2011 8:40 AM delete

kesian baby ni..

umur tak panjg..lbh bek pergi awwal dari menderita lbh byk lg..

Reply
avatar
AYuNG
AUTHOR
9/30/2011 10:30 AM delete

ehhhh...wujud rupanya kes camnih kat malaysia...subhanallah....

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 10:57 AM delete

ary ariasputera:
Subhanallah...kuasa Allah kan..jarang jumpa kes begini


nuyui:
betol..biasa memang baby ni umur tak panjang..otak pon xde..lebih baik pergi dulu..


ayung:
1 dalam 1000 ayung..jijah pon first time jumpa..

Reply
avatar
9/30/2011 11:38 AM delete

Jijah .. anak kak Lesya pun baru keluar ward .. jangkitan paru2..

Jijah .. nanti story la lebih lanjut pasal kes2 baby2 ni ..

Yg sakit dlm gambar ni kan .. kiranya mmg tak akan hidup ka ???
Tak boleh nak pikir la cam mana keadaan kalau x dak otak n kepala kan ???
Kesian la...

Reply
avatar
Bui Junaidi
AUTHOR
9/30/2011 12:05 PM delete

kesian nya baby tu..
ngeri jugak tengok

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 12:09 PM delete

halila ibrahim:
jangkitan paru2 tu pneumonia kot..hehe boleh kak. kalau cukup ilmu dan nota2 jijah wt entry yer..

kak..potensi utk hidup sgt tipis kak..mmg xkan hidup lama. paling lama 4ari rasanya..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 12:10 PM delete

bui junaidi:
yg tgk depan mata lgi ngeri..hehe masa nak selimutkan baby rasa sedih sgt..huhu T_T

Reply
avatar
cik panadol
AUTHOR
9/30/2011 12:25 PM delete

keciannya baby tu...mujur umur dia tak panjang...kalau tak, mungkin dia akan lebih menderita...

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
9/30/2011 12:33 PM delete

MasyaAllah.. takutnya akak tgk.. huhuu xtau nk ckp pe dah

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/30/2011 12:51 PM delete

story aina:
kuasa Allah..


cik panadol:
emm.. potensi nak hidup lebih lama memang takde dear..sempat 2 ari je tengok dunia..


intanberlian:
harap-harap kita di jauhkan dr penyakit ni..

Reply
avatar
cunndaa
AUTHOR
9/30/2011 1:17 PM delete

kesian baby tu...
Syurga tempatnye...

Reply
avatar
aimaniman
AUTHOR
9/30/2011 2:37 PM delete

nauzubillah.. nasib baik baby akak sihat, akak sebenarnya susah bebeno nak makan apa2 pil, kekadang akak buang je, kecuali bila nak p klinik, takut darah cair akak makan la pil..lpas tu akak lupa balik.. kesian kat baby kannnnnnnn

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
10/01/2011 9:58 AM delete

cunndaa:
InsyaAllah.baby yang tiada dosanya


aimaniman:
selagi boleh makan ubat yg doktor sarankan lebih baik makan je kak..

Reply
avatar
Ibu Aufa Auni
AUTHOR
10/01/2011 11:08 AM delete

kesiannya.... xper dia duk kt syurga dh...

Reply
avatar
Ummi Hanifah
AUTHOR
3/27/2013 11:31 PM delete

Memang mak baby ni x ambik asid folik ke? ada tak yang ibu ambik asid folik namun baby jd jugak mcm ni?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/27/2013 11:52 PM delete

@Ummi Hanifah jijah kurang pasti namun setakat ni belum pernah dengar lagi makan folik asid tapi anak jadi camni gak..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!