Tuesday, May 31, 2011

30 Day's Challenge


auww cak! mulai 1 jun nanti jijah nak mulakan 30 day's Challenge. rata-rata ramai blogger dah mulakan dulu kan. tak pe tak pe. jijah take time. jadi mulai 1jun jijah nak start. sebab senang habiskan 30 hari dalam bulan jun. aci tak. aci kan. wee~~




senang hari-hari ade update dari jijah. takde lah belog terbiar tanpa kasih kasih sayang pula. ye dak. :D

berdebar pula dengan cabaran ni. hehe jom tengok apakah cabarannya..
sumber : atuk gugel


peh. peh boleh tahan juga cabaran ni. dengan harapan hari-hari boleh update tapi bukan 1 entry je kan. lebih pon takpe. wee~~



well. let's do it.. 30 day's challenge. here we go~~



Punca Sakit Belakang


hai kalian..

pernah tak kalian rasa pinggang kalian rasa sakit sangat. lebih-lebih lagi kalau menhadap laptop lama-lama gara-gara nak blogging punya pasal. bahaha ^^ banyak sebab telah di ketahui punca bagaimana boleh terjadinya sakit belakang.

punca sakit belakangnya apabila  :

Postur badan yang tidak betulSakit belakang boleh terjadi jika kalian sentiasa berjalan, duduk atau berdiri seperti orang malas.Tabiat  ini akan menyebabkan otot tegang, kaku, sakit belakang, sakit leher dan kelesuan.

Kurang senamanOtot yang menyokong tulang belakang perlu dilatih dengan senaman dan regangan agar kekuatan otot itu dapat dikekalkan.

StresStres boleh menyebabkan otot belakang menegang dan hilang keseimbangan badan. Ini boleh mencederakan belakang kalian.

Kegemukan Perut yang besar atau buncit akan memberi beban kepada tulang belakang dan menegangkan abdomen kalian.

Tersalah urat belakangIni boleh terjadi sekiranya kalian membuat sesuatu dengan cara dan postur yang salah. Kalian boleh menegangkan atau mengoyak bahagian belakang dengan hanya membongkok, mencapai/mendongak untuk mengambil sesuatu dan mengangkat barang dengan cara yang salah.

Piring ruas tulang belakang tergelincirKadangkala piring/ cakera ruas tulang belakang tergelincir daripada kedudukan asalnya dan akan menekan saraf dibelakang. Ini menyebabkan kesakitan, lemah dan kebas-kebas di kaki. Jadi kalian dinasihatkan agar mendapatkan rawatan doktor dengan segera.


sumber: pak ngah




Salih Yaacob Lafaz Akad Nikah 2 kali


“Debaran yang saya rasakan ketika akad lafaz nikah kali ini amat luar biasa. Tapi, Alhamdulillah semua berjalan lancar dan saya bersedia menunaikan tanggungjawab sebagai suami Emi,” kata pelakon dan penyampai radio, Salih Yaacob 

Salih diijabkabulkan dengan Samihah Sheikh Ali, 25, atau mesra dengan panggilan Emi di Masjid Jamek Bandar Kulaijaya, di sini, pada kira-kira jam 3.40 petang semalam, sekali gus melengkapkan kuota empat isteri yang dibenarkan ajaran Islam.


“Saya akan berkongsi kegembiraan dengan berbulan madu di China tidak lama lagi dan lebih menarik, keempat-empat isteri dan semua anak akan menyertai rombongan, namun saya belum menetapkan tarikhnya,” kata Salih.

Menurutnya, walaupun pernah bernikah tiga kali, debaran dirasainya kali ini berbeza hingga dia melafazkan ikrar nikah dua kali.

Malah, telatah penyampai radio Sinar FM itu yang seolah-olah bergurau, membuatkan kira-kira 100 saudara-mara ketawa seketika sebelum lafaz kedua disahkan jurunikah, Mohd Fahmi Samad.



~Nurani~





Bila malam hati terusik pulak nak nyanyi kan lagu jiwang. lagu sangat sentimental dengan penuh penghayatan lebih-lebih kalau hati tengah sedih pasti begitu touching sekali. 

mari lah kita layan jiwang malam-malam ni k. 


Dikala malam sepi bila kusendirian
Kisah silam datang menjelma
Walaupun semuanya telah berlaku
Tapi tetap segar didalam ingatanku

Bila kukenang masa yang lalu
Airmataku membasahi pipi
Angin nan malam teman sejati
Untuk mengubati hatiku rindu padamu

( korus )
Nurani...Kau lambang cintaku
Oh...Nurani...
Namamu sentiasa di hatiku sayang

Masih segar dalam ingatanku
Dihari pernikahan kita
Kucium tanganmu
Dan kau mengucup dahiku

Ku terasa sungguh bahagia
Kerana dapat hidup bersamamu
Moga kasih sayang kita
Kekal untuk selamanya

( ulang dari korus )

Tapi sedikit tak kuduga
Ia hanya sebentar saja
Kasih yang diikat telah terlerai juga
Semasa kepulanganmu
Kau ditimpa bencana
Kau tinggalkan diriku
Untuk selama-lamanya

Nurani
Nurani
Nurani...
Oh... sayangku

Eisya- Nurani


Monday, May 30, 2011

Event Tupperware Brands l Directors Recognition Rally


dalam entry yang lalu daku pergi Event Tupperware Brands sempena pemilihan director-directors mereka tu. tu semua untuk stokis-stokis dia la tu. daku bukan ahli. beli pon tak. bahaha~~ tapi datang sana sebab akak nurse tempat keje daku ajak dan berpeluang dapat barang dari Tupperware Brands.


seawal jam 11am dah bergerak dengan menaiki bas persiaran dari branch Tupperware kat Pee Dee ni ha. sebab  jalan kat damansara tu selalu jem. lebih-lebih lagi driver ni tak tahu jalan ke One Utama. fail betul la.. hoho


muka eksited giler dalam bus. ekeke :p


sesudah sampai One World Hotel

suasana dalam hotel. ni lah event tu


Act Bold Grow Big
Directors Recognition Rally


setiap seorang di beri tag Tupperware Brands yang di lekatkan kat tangan untuk pemberian doorgift masa tamat event nanti


pembukaan oleh para gimnas negara. eh tak tak. gimnas je


alamak wei. lady gegar buat persembahan tau! rarararara~~


kembali ke zaman zoro~~


beralih ke Medan Indonesia


gimnas pon dah. menari dari lady gegar,zoro hingga lah ke tarian Medan Indonesia semua pun dah. kini tiba masa cabutan bertuah. apa lah malang nasib ni langsung tak kena nombor. adoi..memang tak lucky pon. huu T_T


lucky draw ke-2 hamper Tupperware berjumlah hampir rm500 o rm1000 kot.


ni sesi cabutan untuk Juara Lucky Draw. punya lah banyak kertas cabutan tu. T_T

makcik bawah ni dapat Juara Lucky Draw
berpulang bawak balik
Nano Water Filter 



malanglah  nasib tak dapat Filter ni. huuuuu :(


dah tamat event jam 6pm. setiap seorang dapat doorgift macam plastik jijah pegang ni. kira walaupon tak dapat lucky draw tapi semua berpeluang dapat doorgift kan.kebajikan ahli tupperware terjaga jugak. 




dan ni lah doorgift yang jijah dapat masa event tu. semestinya tupperware jugak.


nampak je macam kecil tapi ni pun harga dah berpuluh kan. wee~~ jenama tupperware la katakan.


last but not least. 

setiap seorang yang naik bus jugak dapat doorgift lagi.



kotak dia cantik! i like tau. muahaha ^^


dan ini lah isi-isinya.


walaupon event ni agak membosankan tapi bila dapat doorgift kira berbaloi gak lah. wee~~




Encik Tentera Laut Bercuti Hari Gawai Dayak



Hai kalian...


daku tak tahu lah hari ni cuti ape. tapi encik tentera laut kata Sabah cuti hari ni. setahu daku Hari Gawai Dayak 1 Jun. kalau memang hari ni Sabah cuti. tolong bagitahu daku ye. nak tahu juga cuti ape. hehe


hari ni encik tentera laut nak pergi Kundasang. dia nak panjat gunung kinabalu la tu. kihkihkih tak tak. dia saja nak kasi sya jeles dengan gunung kinabalu bah. saja nak kasi amik gambar banyak-banyak. eleh.. ade daku kesah?.... bahahaha~~


sebenarnya tak lama lagi encik tentera laut daku nak balik semenanjung! yey!! daku suka! boleh dating ni. hahaha *gatal noh*  tu yang dia nak habiskan masa-masa terakhir dia kat bumi borneo. takpe buat kali terakhir ye sayang. ayang benarkan ececeh. ade gaya queen control tak.. bahaha~~


layankan je gambar yang daku culik dari facebook dia. lalala~~



sa jeles bah. bila kamu mau bawak sa ke sana.


belakang tu gunung kinabalu bah


klik la semua untuk tumbesaran yang sihat. takpe buka ke new tab. ngee~~


last but not least..




kalian tengok la encik tentera laut daku ni adoii tengok gaya macam boleh pecah pale wei!
berani betol dia. grrr!

ni bukan lanun dah ni air borne. huahuahuahua~~

InsyaAllah kalau panjang jodoh daku dengan dia , dia nak bawa daku draft keje kat sabah. bini tentera ni senang nak ikut suami ke mana mana. betul tak. nak-nak ke sabah lagi lah ramai orang tak nak keje sana. elaun pon sedap wei. hehe InsyaAllah mungkin tahun depan.. sama-sama doakan jijah dan encik tentera laut ya.

dan semoga encik tentera laut selamat sampai kundasang dan selamat juga pulang ke pangkalannya. Amin




Sunday, May 29, 2011

Tips Cara Mendapatkan Cinta Sejati Dan Jangan Sakiti Hati Orang Lain Dengan Cinta Palsu



Cinta adalah anugerah dari Tuhan yang Maha Esa yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan manusia. Cinta antara laki-laki dan perempuan telah ada sejak manusia pertama turun ke dunia hingga sekarang. Cinta merupakan bumbu penyedap hidup yang sementara ini yang dapat memberikan kebahagiaan yang sejati.

Cinta memang dapat membawa suka dan duka bagi orang-orang yang merasakannya. Berbagai problem cinta tercipta dari yang ringan hingga yang berat seperti cinta pada pandangan pertama, cinta bertepuk sebelah tangan, cinta segi tiga, cinta monyet, cinta harta, cinta palsu, cinta laura, dan cinta-cinta lainnya yang membuat dunia ini begitu menarik.




Menurut daku cinta itu adalah sesuatu yang unik yang sebaiknya tidak bermain-main dengannya. Bermain cinta memang menyenangkan bagi sebahagiaan orang. Akan tetapi nampak buruk atau efek yang dapat ditimbulkan bagi orang yang cintanya dimainkan akan sangat tidak menyenangkan.

Untuk itulah maka hargai cinta dan hormati cinta agar kita mahupun orang lain di sekitar kita tidak terluka kerana cinta. Berikut ini adalah tips bagaimana caranya agar kita dapat menikmati cinta tanpa harus melukai orang lain.


1. Jangan jadi playboy/playgirl dan hindari playboy/playgirl

2. Katakan cinta jika kita yakin dia adalah pasangan hidup kita

3. Cinta dan nafsu berahi adalah dua hal yang berbeza (no free sex)

4. Carilah orang yang baik, setia, jujur dan cinta kepada kita

5. Jangan menikah sebelum dewasa (21 tahun ke atas)

6. Kejarlah cinta sampai ke negeri Cina, berjuanglah demi cinta

7. Berbahagialah cinta dengan orang-orang di sekitar kita

8. Cinta tidak harus memiliki. Lupakan dan cuba lagi bila gagal

9. Bina cinta yang ada sehingga nafas terakhir selamanya

10. Jangan pernah sakiti orang kita cintai dengan alasan apa pun

11. Cinta sejati tak dapat dibeli dengan wang tapi pengorbanan

12. Tuhan telah memberikan kalian jodoh,temukanlah cinta kalian

13. Cinta harus direstui agama, hukum, keluarga & masyarakat


Jangan pernah menyakiti hati orang lain baik bagi laki-laki mahupun perempuan kerana mereka memiliki akal pikiran, perasaan sehingga mereka akan patah hati dan terluka jika kita mengecewakannya. Orang yang rapuh dapat mati bunuh diri kerana cinta. Orang yang dendam dapat melakukan tindakan emosi atau perbuatan tidak menyenangkan kepada kalian kerana cinta. Oleh kerana itu berhati-hatilah dengan cinta.
Semoga hidup kalian menjadi indah dengan cinta.


Anak Kurang Berat Bagaimana Mengatasi-Part 3 [Mengalakkan Anak Makan]


sambungan dari entry
Part 1- Kanak-kanak Kurang Berat Badan
Part 2- Kenapa Berlakunya Kurang Berat Badan


Part 3-
Bagaimana hendak Menggalakkan Anak Makan



1. Rancang menu anak kalian
2. Sentiasa perkenalkan anak dengan makanan baru
3. Libatkan anak dalam penyediaan makanan
4. Beri makanan kegemaran anak
5. Hidangkan makanan beraneka warna dan bentuk untuk menarik minat anak makan
6. Guna peralatan makanan yang pelbagai warna dan bentuk
7. Elak memberi snek menhampiri waktu makan utama
8. Elak menyusukan anak menghampiri waktu makan.



bersambung Part 4...

Saturday, May 28, 2011

Event Tupperware Brands


fuhyoo 13jam belog daku di biarkan tanpa kasih sayang. kesiannya anakku ni ya. ha..kini mama dah balik terus jenguk bebelog tau. betapa sayangnya mama pada belog ni. hohohoho


daku baru je balik dari Event Tupperware Brands yang bertempat kat One World Hotel. ala yang bersebelahan dengan One Utama tu lah. hehe


beribuan jugak la yang hadir ke sana. jemputan ni sebenarnya untuk meraikan Director-director mereka. daku pon tak paham aliran-aliran penyampaian mereka tadi. yang pasti pergi sana sebab nak doorgift je. ekeke :p


eh. eh. mata dah layu plus kuyu ni. tak larat dah nak tengok lappy lama-lama tapi sempat jugak la heroin ni blogjogging malam hari.. bahaha~~


baiklah.. selamat malam semua. esok ya daku up entry pasal event ni. penat sangat. tak larat nak duduk lama-lama depan lappy ni. kepala pusing-pusing dah naik bas. nasib baik lah tak mabuk masa perjalanan tadi. hohoho


nite..nite..zzZzZzz

Tupperware Brands


Assalamulaikum kalian..

bila menyebut tentang bekas makanan,jenama Tupperware sememangnya cukup sinonim dengan masyarakat kita berbanding dengan jenama lain. ala...sesuai la dengan materialnya yang tahan lama dan selamat di gunakan kan. patutnya harganya berpatutan. ekeke ~~


jadi hari ni jijah nak bergerak untuk menyertai event company ni. sebelum ni memang jijah dah dapat jemputan dari akak nurse kat hospital jijah untuk sertainya


Event:
Directors Recognition Rally

Date:
28 May 2011

Time:
2-6pm

Venue:
One World Hotel


ni pon sebab akak nurse kat hospital ajak jijah join kebetulan jijah cuti hari ni. so tak buat ape. jijah join lah event ni mane tahu dapat hadiah menarik dari Tupperware Brands. nak beli bukannya murah wei.


peh..peh. hotel 5 Star wei. bukan senang-senang nak masuk. ni buat jijah terasa kerdilnya di samping orang vvip ni. tapi terasa bangga jugak lah sebab bukan senang nak masuk hotel 5 Star macam ni. sekali seumur hidup kot. bahaha ^^




kira bertuah juga dapat join event ni. harap-harap event ni menyeronokkan! 


so jijah nak bergerak la ni nak pergi. kami naik bas ramai-ramai dari Branch Tupperware kat Pee Dee ni ha. doakan perjalanan jijah selamat ye. sebab takut jalan jem KL tu. hohoho


nampaknya hari ni belog kena tinggal tanpa kasih sayang lagi la ni. dah lah lama pulak tu. huuuuuuu T_T



Datuk K Tidak Benarkan Siti Nurhaliza Masuk Askar Jika Hamil





Datuk Seri Khalid Muhammad Jiwa (Datuk K) tidak menghalang isterinya Datuk Siti Nurhaliza Tarudin menyertai latihan sebagai Askar Wataniah melainkan sekiranya wanita itu mengandung.
Kata Datuk K, selepas melihat syarat-syarat penyertaan, dia tidak mempunyai halangan sebaliknya memberi dorongan kepada Siti untuk melibatkan diri dalam aktiviti berkenaan.
“Saya benarkan Siti menyertainya sebab dia bukannya perlu masuk hutan dan menghabiskan masa untuk latihan selama berbulan-bulan seperti askar biasa.
"Sebaliknya dia hanya perlu menjalani latihan pada hujung minggu atau pada waktu lapang dan boleh berulang-alik dari rumah.
“Dalam masa yang sama kalau dia mengandung, mungkin saya tidak membenarkan dia menyertai pasukan itu. Setakat ini dia belum hamil lagi,” katanya.
Jelasnya, dengan penyertaan Siti dalam pasukan itu sekurang-kurangnya mampu memberi galakan kepada orang lain untuk menyertai pasukan berkenaan.
Malah beliau juga akan menggalakkan anak-anak lelakinya mengikuti jejak serupa.
“Saya tahu aktiviti yang dijalankan agak lasak seperti latihan menembak dan kawad kaki.
"Bagaimanapun, saya akan memberikan sokongan moral kepada dia memandangkan dia agak meminati bidang tersebut.
“Dengan menyertai pasukan itu, sedikit-sebanyak ia boleh menghilangkan stres. Selain itu, dia boleh memberikan galakan kepada orang lain kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku kepada negara kita pada masa akan datang,” katanya lagi.

Friday, May 27, 2011

Semua Benda Nak Pakej Student!


zaman menjadi pelajar adalah zaman yang paling manis sekali. yelah tunjuk je matrik card semua benda boleh dapat percuma atau pon di berikan diskaun! siapa setuju angkat ketiak. eeeeeeee... busukkkkkkk!!! bahahaa~~


macam tu jugak dengan daku. masa student dulu suke menggunakan peluang yang ado. kalau nak menonton wayang. kalian bawak je kad matrik. peh ade half price lagi untuk student. begitu juga dengan bowling. pon ade half price juga. cuma karoke je takdo.. huuuuuuu :(


untung kan menjadi seorang student. ekeke :P jadi masa student dulu daku gunakan manfaatkan benda yang murah-murah dan ade diskaun. almaklumlah student. mana lah mempunyai wang yang banyak. heee benda itu adalah...


antaranya....

CELCOM UPAX!!



ape tu upax?? kahkahkah. University of Xpax la wei. walaupon tak belajar kat universiti tapi title university tu dah cukup membanggakan diri. hehe  Plan Prabayar Termurah dan Terjimat!! hanya kalian yang berusia 12-25 tahun. daku suka sebab tiada tempoh kredit maknanya kalian tak payah la takut nak topup-topup jika tamat tempoh. hal ini kerana upax tiada tamat tempoh kredit sehingga hari lahir kalian ke 25 tahun.  so kredit daku expired bulan 5 2014.. lamanya seronok bukan!



MAXIS YOUTHCLUB!!




sama juga dengan celcom upax. pakej student sehingga usia 25 tahun. so daku punya sehingga 2013. 1sen/sms je kat nombor maxis lain.


CELCOM BROADBAND




walaupon berukband vodafone daku ni kadang-kadang amat menyusahkan dengan tahap kelajuan dan over limitnya. tapi daku tetap sayangkannya sebab ianya pakej student. kalau tak harganya kan rm68 tapi disebabkan daku student lagi pada masa tu lah. so daku pergi celcom centre mintak pakej student yang harganya rm50. banyak beza tu 68 dengan 50. sampai usia 25 tahun lak tu. lagi 3 tahun. wink2


cuma terkilan jugak lah baru-baru ni kerajaan ada sediakan notebook untuk student kan. so daku tak dapat sebab tak jadi student lagi. kalau tak memang daku balon jugak tu. bahahaa~~


ok la rasanya tu kot pakej student daku. sebenarnya nak cakap yang daku dapat call free 7 hari masa birthday baru-baru ni! hehe maknanya lagi 2 tahun lah daku akan menggunakan perkhidmatan ini. harus lah di nikmati sebaiknya. selepas usia 25 tahun dah mahal dah.. kena la pakej macam biasa balik.. hoho daku memang suka barang yang murah-murah ni.. ekeke :P


sekian....



Bila Allah...




Bila Allah cepat makbulkan doamu, 
maka DIA menyayangimu,

Bila DIA lambat makbulkan doamu,
 maka DIA ingin mengujimu,
Bila DIA tidak makbulkan doamu, 
maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu. 
Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan pun... 
kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya.

Thursday, May 26, 2011

Menghadapi Masa Tua..gerunnya...



Assalamualaikum kalian...

Bila dah meningkat usia ni mulalah merasakan diri ni cepat sangat lupa. Bagaimana pula dengan kalian? kalian pernah tak merasakan orang di sekeliling selalu marahkan kalian kerana lupa tarikh penting, lupa letak barang, lupa makan ubat, lupa fakta-fakta, lupa tutup kipas, lupa arah jalan, lupa nama orang dan macam-macam lagi. Sebenarnya, kita dapat meningkatkan daya ingatan atau mengurangkan risiko menjadi pelupa dengan mengamalkan petua-petua ini secara berterusan. Lebih baik jika kita mempraktikkan ketika usia masih muda supaya kelak di hari tua kita tidak lah menjadi terlalu pelupa. betul tak.

Amalkan Tidur yang Cukup
1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yang suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yang cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yang baru. Oleh itu, amalan tidur yang cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan
Tekanan hanya akan membuat jiwa kalian tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan kalian terganggu. Kalian juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Kalian tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan kalian juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan kalian dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

Berhati-hati dengan pengambilan vitamin atau makanan tambahan.
Sesetengah produk yang dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yang kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yang memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan seimbang atau rujuk dulu doktor yang bertauliah sebelum membeli makanan tambahan.

Bersenam.
Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan Kemurungan
Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup kalian tidak ceria. Kalian sentiasa berada dalam kedaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan kalian dan membuat kalian tidak hirau dengan persekitaran kalian. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatrik atau beramal ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi Pengambilan Ubat
Daya ingatan mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika kalian menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar Sesuatu Yang Baru
Cubalah aktifkan pemikiran kalian dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan
Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, Catur, scrabble (sahibba) dan monopili. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.

Banyak Membaca
Jadikan amalan membaca sabagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit sebanyak fakta yang terkandung didalam bahan bacaan.

Katakan Berulang Kali
Untuk mengingati ingatan kalian tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga kalian benar-benar ingat akan maklumat tersebut.

Bermain dengan Angka
Asahkan minda kalian dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon rakan-rakan. Selain itu,kalian boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran
Mari amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat sehari. Membaca Al-Quran dapat menerangkan jiwa, menenangkan perasaaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.




Objektif dari Kursus Pengurusan Susu Ibu 20 Jam


Assalamualaikum kalian..

wah. 14jam belog terbiar tanpa kasih sayang. ni yang rasa nak peluk cium lama-lama ni ibarat seorang ibu dan babynya didakapi dengan erat semasa pemberian breast feed. 


ececeh.. daku baru balik dari Kursus Pengurusan Laktasi 20 Jam lah. wah akhirnya tamat juga kursus daku selama 3 hari dengan jayanya! Tahniah jijah! bahaha~~



Penyusuan Susu Ibu Pilihan Terbaik!!

POLISI

Semua ibu di galakkan menyusu anaknya dengan SUSU IBU sahaja dari lahir sehingga berumur 6 BULAN.
dan meneruskan sehingga mencapai umur 2 TAHUN.
MAKANAN PELENGKAP perlu diberikan mulai umur 6 BULAN


dengan kursus ni Objektif yang daku dapat adalah


  1. Dapat memahami kepentingan penyusuan susu ibu dan hubungannya dengan tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak
  2. Yey! daku dapat pengetahuan dan kemahiran yang mencukupi dalam semua aspek pengurusan laktas
  3. Dapat juga mengendali dan mengatasi masalah-masalah berkaitan dengan penyusuan susu ibu
  4. Akhirnya daku dapat melaksanakan program pengurusan susu ibu dengan baik dalam memberikan pendidikan dan perkhidmatan kepada kalian-kalian semua terutamanya kalian yang di alam maya ni lah.

seronok tau dengar ceramah pasal payudara je. itu ini lah. lepas ni kalau kalian ade masalah dengan payudara kalian jangan ragu-ragu tanya pada daku ye. InsyaAllah daku cuba jawab mane yang termampu. ekeke ;p


lagi  1 jangan anggap tetek kalian tu besar/kecik penghalang pada penyusuan susu ibu! no way! tak semestinya ok! jangan kata tetek kecik takde susu dan jangan pula kata ala tetek besar mesti susu banyak ni! eh.takde.. takde istilah itu!


semua wanita samada tetek kecik ke. besar ke semua mampu memberikan susu ibu kepada babynya. cuma mind set perbetulkan lah sikit. nak baby sihat? nak baby pandai? berilah susu ibu!! jangan kata kerja penghalang untuk kalian menyusu! tidak!!!


nanti daku akan update kan lebih banyak info tentang penyusuan susu ibu yang terkandung
  1. Faedah-faedah Kolostrum
  2. Faedah-faedad Susu Ibu untuk Bayi
  3. Faedah-faedah Susu Ibu Untuk Ibu
  4. Faedah Ibu dan Anak Bersama Sepanjang Masa[ Rooming In]
  5. Kepentingan Penyusuan Sepenuhnya[Exclusive]
  6. Faedah Pemberian Susu Ibu Secara Demand
  7. Bagaimana Memastikan Susu Ibu Mencukupi
  8. Kepentingan Penyusuan Awal Dalam Masa 1 Jam Selepas Bersalin
  9. Teknik dan Penyusuan Susu Ibu Yang Betul
  10. Cara Penyimpanan Perahan Susu Ibu
  11. Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Yang Bekerja
  12. Keburukan Susu Botol

sikit-sikit daku updatekan nanti ye. tapi sebelum tu mari kita mulakan buat TETEK PALSU! bahahaa~~

asalnya stokin yang di isi dengan kapas




tetek normal kot. hehe


crack nipple- puting merekah


nipple crack- merekah


baik lah yang paling penting kalian haruslah menyusukan anak kalian. jangan la bagi susu botol. ai tak suka u!






Kursus Penyusuan Susu Ibu


Assalamualaikum kalian..


PENYUSUAN SUSU IBU PILIHAN TERBAIK!!





semua ibu di galakkan menyusu anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun. makanan pelengkap perlu kalian berikan mulai umur enam bulan.


24 may hingga 26 may 
daku menghadiri KURSUS PENYUSUAN SUSU IBU! 


lama tu 3 hari selama 8 jam. tak tahu la apa gaya daku nanti. ekeke :p

tapi ini ilmu memang perlu daku atau kalian semua tahu. kami pihak hospital sangat-sangat mengalakkan kalian menyusukan anak dengan susu ibu. kerana ia mengandungi antibodi yang dapat melindungi bayi dari jangkitam dan alahan. kaya juga dengan sel darah putih yang dapat melindungi dari sebarang jangkitan. selain kaya dengan vitamin A dan E. ia juga mengalakkan faktor pertumbuhan seperti kematangan usus dan mencegah dari berlakunya alahan. Sejenis laksatif iaitu memudahkan pengeluaran mekonium [najis] dan dapat mencegah penyakit kuning.


k. tu sedikit sebanyak faedah penyusuan susu badan ibu. nanti daku dah balik selama 3 hari kursus daku kongsikan lebih banyak lagi k.

faedah susu ibu untuk ibu

faedah susu ibu untuk bayi

teknik penyusuan susu ibu yang betul

gambar rajah teknik penyusuan yang betul

dan

nantikannya...


alololo...comeynya baby ni. geram rasa! nak beranak cepat je.. tolong!!
bahaha ~~


Wednesday, May 25, 2011

Secret Recipe HALAL lah!!


hai kalian.. amboi. amboi. siapa yang kata my favorite kek Secret Recipe ni tak halal wei... dah lama dah secret recipe ni beroperasi tak kan lah tak halal kot. 

dah. dah. jangan gadoh isu Secret Recipe ni. nanti semua orang yang suka kek dia jadi down tau. Secret Recipe sememangnya HALAL ok!

sini information yang di terima dari Fan Page Secret Recipe Malaysia 



dah baca kan. jadi kalian paham kan. So kalian jangan lah percaya sewenang-wenangnya dengan kandungan blog atau surat khabar lain tapi penjelasan dari pihak Secret Recipe dulu. 


lepas ni boleh makan kek Secret Recipe banyak-banyak eh. yang penting bacalah selawat nabi dulu.


bukti daku peminat setia Secret Recipe!! paling suka makan kek Chocolate Fudge tak pernah jemu beli yang sama je. bahaha ^^






ok.. jom makan kek. kek semalam tak habis lagi ni. kahkahkah~~