Perbezaan Kubur Lelaki dan Wanita

8:00:00 PM 27 Comments A+ a-



google


Isteri : Abang, boleh sayang tanya?
Suami : Ye sayang. Nak tanya apa?
Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam Islam, bila lelaki meninggal dunia, kubur nya digali sedalam 5 kaki tapi kubur wanita, berlainan digali sedalam 7 kaki?
Suami : Ooo… InsyaAllah senang ja jawapannya tu.. (sambil tersenyum). Kalau nak tau Islam ni agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir, jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita, sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun. Islam masih melindungi aurat kaum wanita.
Isteri : SubhanaAllah. Besarnya kuasa Allah ya abang.
Suami : (hanya tersenyum)


••► Wahai kaum wanita. Tutuplah aurat mu dengan sempurna, ketika masih bernyawa. Kerana insyaAllah Allah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak.


SubhanaAllah Allahuakhbar!


Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikanlah pesanKu walaupun satu ayat.”



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

27 insan comel komen

Write insan comel komen
LubLy
AUTHOR
4/20/2012 12:20 PM delete

Baru tahu..Allah..

Maceh sis utk info nieh..

Reply
avatar
4/20/2012 12:27 PM delete

Terima kasih atas peringatan ini jijah.^__^

Reply
avatar
Ungu Violet
AUTHOR
4/20/2012 12:34 PM delete

Islam mmg indah...

take care dear..:)

Reply
avatar
4/20/2012 12:51 PM delete

@LubLy sama2 kita share yer :)

Reply
avatar
AmoyCincai
AUTHOR
4/20/2012 1:10 PM delete

amoy baru tahu..~~ thanks.. mohon share ya..

Reply
avatar
4/20/2012 1:21 PM delete

thanks for da info..mohon share..:)

Reply
avatar
-SUPERGIRL-
AUTHOR
4/20/2012 1:44 PM delete

Allah menjaga aurat wanita selama2nyaa .. kan kak jijah ? sbb wanita sangat mulia..

Reply
avatar
cik violet
AUTHOR
4/20/2012 1:45 PM delete

thanks info ni :)

Reply
avatar
4/20/2012 2:04 PM delete

silakan share :) selamat beramal..

Reply
avatar
Cik tikah
AUTHOR
4/20/2012 2:30 PM delete

subhanallah. baru cik tikah tahu..

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
4/20/2012 2:32 PM delete

sedang berusaha ke arah lebih baik..thankz sharing..:)

Reply
avatar
4/20/2012 2:39 PM delete

I follow 3754 ... I ask that you follow my blog also in http://penyuluhpi.blogspot.com/2012/04/ternyata-kotoran-sapi-bisa-dijadikan.html

Reply
avatar
4/20/2012 2:50 PM delete

sumpah akak buat entry ni baru kura tau sebabnya.. huhu nice sharing ya kak..

sebelum ni dengar je pasal 5 and 7 kki tu, tapi tak selongkar hal sebab.. now dah tau.. yes! berusaha ke arh kebaikan..amin..

Reply
avatar
4/20/2012 3:22 PM delete

thanks kak share info ni :)

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
4/20/2012 5:32 PM delete

thanks jijah.. br akak tau pasal ni..

Reply
avatar
4/20/2012 6:00 PM delete

takpe.. jijah pun baru tahu.. tu yg jijah share..moga2 ia bermanfaat yer :)

Reply
avatar
ecadwinkyasha
AUTHOR
4/20/2012 8:00 PM delete

sama2 mengingati adalah yg terbaik :)

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
4/20/2012 8:36 PM delete

thanx jijah share..nak share kat tumblr tapi letak link jijah ye..

Reply
avatar
4/20/2012 10:21 PM delete

Thanks dear for the great info...Islam itu sememangnya indah!

Reply
avatar
miszatie
AUTHOR
4/20/2012 10:32 PM delete

thanx dear for ur share
follow n link u tau!!.:)

Reply
avatar
4/20/2012 11:22 PM delete

semoga ia menjadi amalan kita seharian :)

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
4/24/2012 1:08 AM delete

ooo baru mas tahu..thanks jijah

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!