Friday, April 20, 2012

Perbezaan Kubur Lelaki dan Wanita



google


Isteri : Abang, boleh sayang tanya?
Suami : Ye sayang. Nak tanya apa?
Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam Islam, bila lelaki meninggal dunia, kubur nya digali sedalam 5 kaki tapi kubur wanita, berlainan digali sedalam 7 kaki?
Suami : Ooo… InsyaAllah senang ja jawapannya tu.. (sambil tersenyum). Kalau nak tau Islam ni agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir, jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita, sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun. Islam masih melindungi aurat kaum wanita.
Isteri : SubhanaAllah. Besarnya kuasa Allah ya abang.
Suami : (hanya tersenyum)


••► Wahai kaum wanita. Tutuplah aurat mu dengan sempurna, ketika masih bernyawa. Kerana insyaAllah Allah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak.


SubhanaAllah Allahuakhbar!


Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikanlah pesanKu walaupun satu ayat.”



27 comments:

  1. Baru tahu..Allah..

    Maceh sis utk info nieh..

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas peringatan ini jijah.^__^

    ReplyDelete
  3. Islam mmg indah...

    take care dear..:)

    ReplyDelete
  4. amoy baru tahu..~~ thanks.. mohon share ya..

    ReplyDelete
  5. thanks for da info..mohon share..:)

    ReplyDelete
  6. Allah menjaga aurat wanita selama2nyaa .. kan kak jijah ? sbb wanita sangat mulia..

    ReplyDelete
  7. silakan share :) selamat beramal..

    ReplyDelete
  8. subhanallah. baru cik tikah tahu..

    ReplyDelete
  9. sedang berusaha ke arah lebih baik..thankz sharing..:)

    ReplyDelete
  10. I follow 3754 ... I ask that you follow my blog also in http://penyuluhpi.blogspot.com/2012/04/ternyata-kotoran-sapi-bisa-dijadikan.html

    ReplyDelete
  11. sumpah akak buat entry ni baru kura tau sebabnya.. huhu nice sharing ya kak..

    sebelum ni dengar je pasal 5 and 7 kki tu, tapi tak selongkar hal sebab.. now dah tau.. yes! berusaha ke arh kebaikan..amin..

    ReplyDelete
  12. thanks jijah.. br akak tau pasal ni..

    ReplyDelete
  13. takpe.. jijah pun baru tahu.. tu yg jijah share..moga2 ia bermanfaat yer :)

    ReplyDelete
  14. sama2 mengingati adalah yg terbaik :)

    ReplyDelete
  15. thanx jijah share..nak share kat tumblr tapi letak link jijah ye..

    ReplyDelete
  16. Thanks dear for the great info...Islam itu sememangnya indah!

    ReplyDelete
  17. thanx dear for ur share
    follow n link u tau!!.:)

    ReplyDelete
  18. semoga ia menjadi amalan kita seharian :)

    ReplyDelete
  19. ooo baru mas tahu..thanks jijah

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!