Tolong!! Macam Mana Nak Pos Motor Ke Sabah?

5:00:00 PM 28 Comments A+ a-




Hanya motor dia je jadi peneman jijah sekarang setelah suami posting Sabah. sob sob :(
ok lupakan kisah sedih..hohohoho ni jijah nak tanya korang si cantik dan si kacak.
mungkin ada yang berpengalaman ke..
macam maner eh nak pos motor ke Sabah?
siapa tahu prosesnya dan bagaimana?

lebih selamat guna kaedah ape? wang ringgit jijah tak kesah janji nak guna kaedah apa untuk pos motor.
pleasee help meeeeeee....

All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

28 insan comel komen

Write insan comel komen
Pupel Liyana
AUTHOR
5/21/2012 8:44 AM delete

takleh guna pos. kene g port untuk tujuan pos motor ni.

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
5/21/2012 8:52 AM delete

tang yang ni...not sure.guna pos malaysia boleh je kot.sebab dalam malaysia kompem boleh lagi-lagi semenanjung..takkan sabah tak boleh kan?cume memang lagi mahal je la :)

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
5/21/2012 8:57 AM delete

alamakkk xleh nk tlg sbb akak pun xtau psl ni... huhu

Reply
avatar
5/21/2012 9:08 AM delete

dulu masa study pernah post moto guna KTM tapi sabah takde KTM pulak kan..kena gune mas kargo lah kot jijah..try cari info dan contact tanya.hope ade yang tahu komen dan komen kat sini nanti.

Reply
avatar
5/21/2012 9:19 AM delete

yui takde pglmn la dear..

Reply
avatar
5/21/2012 10:03 AM delete

Tang procedure tu YM tak tahu sgt, tapi my uncle dulu penah pos kete dia from sabah to semenanjung.Try tanya courier service, like citylink ke, apa2 la, call diorang. Seingat YM dulu, diorang akan letak satu chemical taw kat vehicle, yelah, kan merentas laut china selatan, sure udara laut tak sihat utk besi-besi nih..:D

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
5/21/2012 10:36 AM delete

tak dpt nak nolong,x de pengalaman..rasanya naik kargo kot.

Reply
avatar
♕ niaa ♔
AUTHOR
5/21/2012 11:24 AM delete

pos gna kargo melalui pos malaysia..rasanya ada ce jijah try kol pos malaysia tgk cm na

Reply
avatar
5/21/2012 12:02 PM delete

alamak xde pngalaman lh jijah...kalo anto kt semenanjung tu ada gak pngalaman hantar guna khidmat ktm murah & selamat...tp motor cantik tu.. kena cr courier service yg betul2 bagus lgpun nak hantar jauh ke sabah

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
5/21/2012 2:47 PM delete

ala jijah, sorry linda pun tak pasti cam mane. Try tnye pejabat pos cmne procedure dia,,

Reply
avatar
fiQ'Ra
AUTHOR
5/21/2012 5:18 PM delete

alamak kak jijah.. mas rasa kena tanya pejabat pos.. hehehhee nanti mas tanya kawan..

Reply
avatar
sis92
AUTHOR
5/21/2012 5:42 PM delete

sory kita tak tau sobsobs

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 6:18 PM delete

@Pupel Liyana nak g port mane yer? huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 6:19 PM delete

@ayutjijah dah try tanya pos malaysia dalam semenanjung ke boleh. tapi sabah sarawak dorang tak buat dah..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 6:20 PM delete

@Azhafizah[フィザ] jijah rasa pon guna mas kargo..kena p tanya kargo ler pulak..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 6:21 PM delete

@YaYaNsMuM a.k.a YM jijah nak p try tanya citylink.. tq sis..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 6:22 PM delete

@OdahOne OdahOneBizz tu la pasal sis.. syg woo motor cantik hantar jejauh..huhuhu

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
5/21/2012 6:29 PM delete

try taye citylink ke..kangaroo ke..dhl ke(yg ni kompem mahal),nation wide,ups..ha..byk dh tu..pilih2 :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 7:00 PM delete

@ayutsekarang ni jijah nak try tanya city link..

Reply
avatar
ecadwinkyasha
AUTHOR
5/21/2012 7:36 PM delete

kwn da ckp kak,mmg kena maskargo.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 8:06 PM delete

@ecadwinkyasha kan... rata2 guna maskargo.. t lah akak try tanya..

Reply
avatar
tabek puang
AUTHOR
5/21/2012 8:19 PM delete

pi je airport..cakap je mahu hantar motor ke sabah...rm700 je...ekekekekek

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 8:35 PM delete

@tabek puang oh yeker... ok2..kira pakai maskargo la kan..

Reply
avatar
Terbelog
AUTHOR
5/22/2012 1:01 AM delete

yup mas kargo
tp cube jijah tya opis
bahagian kewangan mgkn
sbb diorg selalu buat
bab perpindahan ni
kalo nurse transfer kan
diorg ade contact ngan agen

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/22/2012 3:03 PM delete

@Terbelog tapi ni jijah nak pakai swasta punya.. hubby jijah tertinggal kapal kontena.. so xleh nak naik kapal navy..huhuhu

Reply
avatar
-SUPERGIRL-
AUTHOR
5/22/2012 10:46 PM delete

kak jijah dah pos ke blom ? sory lmbat pulak respon utk entry nih .. hehe .

guna skynet tak boleh ke kak ?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/22/2012 10:55 PM delete

@-SUPERGIRL- akak lom pos lagi.. pakai skynet boleh ke untuk motor? akak tak tahu la pulak..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
12/17/2016 11:43 AM delete

Assalamualaikum.

Sekadar membantu jika ada sesiapa yang mencari perkhidmatan penghantaran kenderaan ke Sabah Sarawak dan balik ke Semenanjung.Boleh hubungi LiraMovers di talian 019-3767179 atau liramovers@gmail.com. Boleh like fb Lira Movers di Hantar Kereta ke Sabah, Sarawak & Semenanjung Murah.https://www.facebook.com/liramovers1/

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!