Apabila seorang hamba Allah Jatuh Sakit

8:00:00 PM 25 Comments A+ a-


google



Apabila seorang hamba Allah JATUH SAKIT, 
Allah akan utuskan 4 orang malaikat :

1. Malaikat Pertama akan mengambil SELERA MAKANNYA
2. Malaikat Kedua akan mengambil REZEKINYA
3. Malaikat Ketiga akan mengambil KECANTIKAN WAJAH ( pucat )
4. Malaikat Keempat akan mengambil DOSANYA

Apabila telah sampai waktu yang telah Allah tetapkan untuk hambaNya kembali sihat, Allah akan menyuruh Malaikat Pertama, Malaikat Kedua dan Malaikat Ketiga supaya memberi balik apa yang telah diambil oleh mereka. 

Akan tetapi Allah tidak menyuruh Malaikat Keempat memberi balik dosa hambaNya tersebut. 

Subhanallah, betapa Mulia dan Baik Hati nya Allah terhadap kita. Janganlah bersangka buruk terhadap Allah ketika sakit, bersyukurlah dan ucaplah Alhamdulillah ke atasNya. Sesungguhnya setiap kesakitan itu adalah penghapus segala dosa...


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

25 insan comel komen

Write insan comel komen
LiNda
AUTHOR
9/27/2012 8:47 AM delete

bersyukur gak bile sakit sebab ALLAH dah kurangkan dosa2 kita , dan ALLAH dah bagi peringatan pasal kematian. Tetap bersyukur dgn kesihatan sehingga ke ari ni :)

Reply
avatar
9/27/2012 9:04 AM delete

yg no 4 tu kalo kite th maksud die..konfom kite ucap alhamdulillah jika diberi ujian kesakitan..alhamdulillah...;)

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
9/27/2012 9:20 AM delete

:) kebahagiaan di sebalik kesakitan yg menimpa..be positive..

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
9/27/2012 9:37 AM delete

bertuah kan kita sebab Allah itu maha pemurah dan penyayang..subahanallah..cubit2 nuffnang

Reply
avatar
Zie Madini
AUTHOR
9/27/2012 9:54 AM delete

eeee...LIKE ssgt dgn entry ni. jijah, kak zie copy paste ek. nk share gak dlm blog.

Reply
avatar
syiela
AUTHOR
9/27/2012 10:04 AM delete

betul tu take care dear.. moga jijah dan suami cepat sembuh...

*** org dalam pantang ni tak elok susah hati tau.. kena ceria2 selalu

Reply
avatar
9/27/2012 10:10 AM delete

sihat or sakit dua2 ada nikmat & kelebihannya kan...tapi kita selalu nampak nikmat time sihat & xnampak nikmat yg ada time sakit

Reply
avatar
eima
AUTHOR
9/27/2012 10:50 AM delete

sakit penghapus dosa2 kecil....

Reply
avatar
Namazi Rashid
AUTHOR
9/27/2012 12:17 PM delete

Allah akan memberikan yang terbaek untuk puan jijah dan suami..Amin

Reply
avatar
PinkUmmi
AUTHOR
9/27/2012 12:25 PM delete

bagus sharing info nih...tp info nih memg btul...kalo kite sakit kan menghapuskan dose...

Reply
avatar
Bazilah (^0^)
AUTHOR
9/27/2012 12:28 PM delete

betul2, sakit tuh penghapus dosa-dosa kecil org kata kan.. kena redha dan byk bersabar ye jijah :)

Reply
avatar
9/27/2012 1:55 PM delete

betu lah kan .. sakit itu penghapus dosa ..

Reply
avatar
9/27/2012 3:54 PM delete

betul tu.. sesungguhnya penyakit itu adalah salah satu ujian dalam kehidupan kita... hendaklah harungi dengan tabah dan sabar....

Reply
avatar
9/27/2012 3:56 PM delete

bestnye kn..
sbb tue org kate b'tuah gak kalo jtuh skt.. tue tndanye Allah sygkn kite..

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
9/27/2012 8:28 PM delete

betoi tu,... sesungguhnya DIA seorg yang maha penyayang..

Reply
avatar
9/27/2012 10:16 PM delete

semua tu ada hikmah :)

Reply
avatar
shidaR
AUTHOR
9/27/2012 11:27 PM delete

berehat secukupnya syg :)

Reply
avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
9/27/2012 11:29 PM delete

Betul tu kak..nice sharing. Semoga cepat sembuh.

Reply
avatar
Izzah Azizah
AUTHOR
9/27/2012 11:56 PM delete

sepatutnyer kite bersyukur dengan sakit yg Allah berikan. ada hikmahnya dan Allah MAHA Penyayang :)

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
9/28/2012 10:27 AM delete

betul tu kak jijah.. alhamdulillah.. =)

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
9/28/2012 10:49 PM delete

D bg kita sakit sbb nak kita sentiasa ingat kt Dia jugak kan?

Reply
avatar
9/30/2012 5:59 PM delete

trus bersangka baik tau ^^

Reply
avatar
11/04/2012 2:36 PM delete

Salam... just nak tanya,ada tak hadith yang sahih berkaitan dengan kisah ni? sebab setahu saya dalam kitab al bukhari sampai la ihya ulumuddin,x jumpa pon yg berkaitan dengan kisah ni...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
11/05/2012 8:30 AM delete

@Muhammad Naa'im yang tu saya tak pasti sebab saya jumpa kisah ni pon dalam ensoipedia melayu...

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!