Dokumen Perjalanan Terhad

3:31:00 PM 46 Comments A+ a-


Tujuan Dokumen ini dikeluarkan kepada warganegara Malaysia dari Semenanjung bagi tujuan perjalanan keluar/masuk dan tinggal sementara di Sabah dan Sarawak bagi tempoh melebihi 3 bulan.
maka di sebabkan jijah nak bekerja di Sabah minggu depan... 
so jijah kena buat DPT (Dokumen Perjalanan Terhad) ni..


macam Pasport tu untuk perjalanan  ke luar negara daripada Malaysia.
tapi DPT ni hanya untuk ke luar ke Sabah dan Sarawak..

nak buat DPT hanya perlukan salinan kad pengenalan dan gambar dua keping ukuran pasport dengan cas sebanyak RM5 jer :)

sah tamat laku hanya 5 tahun dan boleh di lanjutkan 5 tahun lagi...


Alhamdulilah sehari je dah settle.. :)



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

46 insan comel komen

Write insan comel komen
shizansyafik
AUTHOR
10/16/2012 3:33 PM delete

sy pun dah wat dpt tahun lepas lagi.. hehe.. konon nak pindah duk kat MBB la.. punye la gelojoh g buat

Reply
avatar
10/16/2012 3:37 PM delete

eee...mesti dh x sabar2 nk terbang ke sabah kan..

Reply
avatar
PinkUmmi
AUTHOR
10/16/2012 3:55 PM delete

baru akak tau nak pergi sabah kne de PTD..mcm pasport jugak la kan..

Reply
avatar
Riena Haiqal
AUTHOR
10/16/2012 4:09 PM delete

Alhamdulillah.. dah siap dah.. ingatkan passport ke luar negara.. (^_^)

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
10/16/2012 4:33 PM delete

pergi sabah sarawak pun kena pakai pasport ye..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 4:37 PM delete

@shizansyafik MBB duk mane yang? mak ai awal betul buat..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 4:38 PM delete

@Nens Collection tak sabar dan takut kak..huhuhu

Reply
avatar
10/16/2012 4:38 PM delete

mybe aritu p 3 hari je tu psl tak pyh kot kan dear...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 4:38 PM delete

@PinkUmmi DPT la kak.. hehe haah macam pasport la..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 4:38 PM delete

@Riena Haiqal hish tak la kak.. tak mampu lagi nak g luar negara.hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 4:39 PM delete

@Azzah ye kak..sejak zaman british lagi...hahaha agak jijah la..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 4:47 PM delete

@nuyui a.k.a miss YUI yup syg... kalau bercuti tak payah buat pon...

Reply
avatar
dilla nadila
AUTHOR
10/16/2012 5:13 PM delete

alhamdulillah jijah...selamat bertugas ditempat baru dear

Reply
avatar
10/16/2012 5:33 PM delete

KITE BRU THU LA KAK .. NAK G SABAH KENA PKAI PASPOT

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 6:57 PM delete

@dEdEQ dE wIshEs kalau nak g lama jer buat.. kalau pergi bercuti tak payah..

Reply
avatar
10/16/2012 7:36 PM delete

owh kena ada juga ye benda ni.. ngat tak perlu sebab yela Malaysia juga... huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/16/2012 7:54 PM delete

@✿Lady Ainaa✿ ntah..sebab sabah sarawak kan dulu luar dari semenanjung kot..

Reply
avatar
Cikgu Ma
AUTHOR
10/16/2012 10:42 PM delete

saya dah ada dpt sebab sebelum ni training kat sarawak ^_^

ni posting dah..nak kena melapor...pas raya kot baru nak pgi...

Reply
avatar
TiranaAduka
AUTHOR
10/17/2012 4:31 AM delete

salam sis.
Baru ta tahu. Tq sudi kogsikan.

Reply
avatar
Cik Aien
AUTHOR
10/17/2012 7:38 AM delete

tahniah ayunk...semoga perjalanan selamat...semoga bahagia dengan suami..dah dekat tu x payah nk rindu2 dah :)...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 7:54 AM delete

@Cikgu Ma tu la kan.. nak duk lama sabah n sarawak kena buat..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 7:55 AM delete

@TiranaAduka hehe akak pon tak tahu..tu yg sharing tu..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 7:56 AM delete

@Cik Aien rindu gak kalau dia belayar..huhuhu

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
10/17/2012 8:14 AM delete

sebab tu warna biru ye kak jijah?
hehe.. ingatkan mcm passport biasa tu je.. :)

Reply
avatar
Zie
AUTHOR
10/17/2012 8:44 AM delete

emm masih belum paham kepentingan ni...

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
10/17/2012 9:10 AM delete

dah boleh pegi sabah..yeayy!smoga slmt perjalanan jijah nnt :)

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
10/17/2012 9:45 AM delete

Spi sbh kn urus bhgn keselamtn plk, hhu..ltih jg

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 1:55 PM delete

@aisya yup..kalau merah tu pasport

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 1:55 PM delete

@Zie haha jijah org suruh buat jijah buatlah..heee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 1:55 PM delete

@ayuttq ayut! mudah2an..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 1:56 PM delete

@cik chinta biasalah tu..merantau tempat org..kuikuikui

Reply
avatar
syiela
AUTHOR
10/17/2012 3:41 PM delete

ala2 passport pulak...ni baru akak tau ni :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/17/2012 7:07 PM delete

@syiela haah kak ala2 pasport tp dlm sabah sarawak je boleh guna..

Reply
avatar
Zie Madini
AUTHOR
10/17/2012 8:37 PM delete

best arrr ada org tu dh dpt transfer. jelessss. hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/18/2012 7:34 AM delete

@Zie Madini hehe Alhamdulilah kak..

Reply
avatar
shidaR
AUTHOR
10/18/2012 12:43 PM delete

wahhh..akhirnya impian jiejah tlaksana hehee :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/18/2012 1:17 PM delete

@shidaR huhuhu takut sebenarnya...

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
10/18/2012 6:59 PM delete

sekejap je nak buat yer...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/18/2012 7:33 PM delete

@IntaNBerliaN haah kak..sekejap jer..

Reply
avatar
farazaidee
AUTHOR
11/06/2013 11:30 AM delete

salam..kak..dpt nie utk kerja kerajaan sahaja ker?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
11/06/2013 7:30 PM delete

@farazaidee taklah.. sape2 yg nak duduk sabah/sarawak lama kena buat dokumen ni..

Reply
avatar
farazaidee
AUTHOR
11/07/2013 3:07 PM delete

OOO..imigresen akan mintak ape2 surat tnjuk sbb tak nk masa nk apply dpt nie?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
11/07/2013 7:32 PM delete

@farazaidee haah nk tunjuk surat dari majikan yg mengatakan kita kerja kt sabah/sarawak tu..n then pegi kt imigresen dorang akn cop.

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!