Elaun Pelatih Jururawat Naik 88 Peratus

8:30:00 AM 21 Comments A+ a-



Untung lah pelatih jururawat sekarang naik elaun 60-88 peratus mulai tahun depan...

Dulu masa jijah belajar elaun hanya RM621.21 sebulan tapi sekarang menjadi RM1,166.58 untuk peringkat diploma. Bagi peringkat sijil akan menerima RM835 sebulan berbanding RM517 dulu.

"Kenaikan kadar elaun itu yang diumum Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Belanjawan 2013 membuktikan kerajaan sangat prihatin dengan beban kos sara hidup yang ditanggung pelatih," katanya

Kementerian juga akan mewujudkan 12,000 jawatan baharu jururawat bagi tempoh 2012 hingga 2015 untuk meningkatkan perkhidmatan kejururawatan selain menampung keperluan klinik dan hospital baharu.



teringat jijah semasa menjadi pelatih jururawat :)


semoga lebih ramai adik-adik di luar sana menceburi bidang jururawat.. 
minat tak minat lain cerita.. hehehe :p
ini masa depan anda..semuanya terletak di tangan anda :))



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

21 insan comel komen

Write insan comel komen
aisya
AUTHOR
10/16/2012 8:48 AM delete

tak mampu la nak jadi jururawat ni kak jijah. hehe

Reply
avatar
10/16/2012 8:54 AM delete

untung tu..elokla..toi, bidang cmni yg harus ramai ceburi..

Reply
avatar
eima
AUTHOR
10/16/2012 9:12 AM delete

bidang ni skrg ni kerja dah semakin kurang ... byk pengganguran pelajar dr sektor ni ....

aku dulu dah lepas tapisan pertama ....nk pi jawab peksa je tp tetiba dpt kerja yg skrg ni ... so batalkan hasrat tu ... klu tak skrg ni aku warisi pekerjaan mak aku la ... hihih

Reply
avatar
10/16/2012 9:17 AM delete

hehe..tahniah..elaun naik padan la dgr kerja sbgai nurse kan..akak setuju sgt elaun tu dinaikkan..;)

Reply
avatar
Nurul Husna
AUTHOR
10/16/2012 9:31 AM delete

x minat jd nurse la jijah...takutt~~~ huhu

Reply
avatar
Riena Haiqal
AUTHOR
10/16/2012 9:56 AM delete

tu ar amsa belajar dlu memang ambik medic ni.. teringin pula nak masuk latihan jururawat.. tapi belum ada rezeki pulak.. Jijah tau tak macamana cara nak masuk latihan jururawat? share ngan saya la

Reply
avatar
Cik tikah
AUTHOR
10/16/2012 10:05 AM delete

Untungnyaaa.. bnyk tuhhhhh

Reply
avatar
PinkUmmi
AUTHOR
10/16/2012 10:32 AM delete

wah untung la pelatih pelatih jururawat akan2 dtg

Reply
avatar
Nieyl
AUTHOR
10/16/2012 11:02 AM delete

dlu ayah nieyl soh jgk amek jd nurse nie...nieyl xnak..sebab nyer nieyl x leh nak tgk darah yg banyak..mahu 2 3x pengsan..huhu~

Reply
avatar
Deqla manjew
AUTHOR
10/16/2012 12:30 PM delete

untungnye keje kjaan..huhu...sy datang folo sini dari blog mrs valentine..slm knl... =)

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
10/16/2012 1:09 PM delete

Alhamdulillah bagusla dah naik..kos idup pun dah tinggi kan jijah :)

Reply
avatar
cci
AUTHOR
10/16/2012 1:18 PM delete

jijah nurse ke.. oo.. patutla.. ehehe..

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
10/16/2012 2:28 PM delete

ayat minat tak minat blkg cite tu payah jugak tu..hahaha..tp pk jangka masa pjg..buatlah kputusan yg bijak..cewahhh ^^

Reply
avatar
10/16/2012 7:40 PM delete

wahhh byknyaaaaaa.. nak tukar course nursing la sbb abang ckp, doktor dah makin byk skrg ni.. takut tak ada kerja 5 tahun akan dtg.. huaaaaaaaaa....

Reply
avatar
TiranaAduka
AUTHOR
10/17/2012 4:34 AM delete

alhamdulillah syukur.
Tirana aduka tumpang gembira kerana alaun dah naik. .

Reply
avatar
syiela
AUTHOR
10/17/2012 3:42 PM delete

alhamdulillah... tingginya elaun pelatih jururawat ni.

Reply
avatar
Zie Madini
AUTHOR
10/17/2012 8:38 PM delete

wahhhh bestnya. rezeki tu jijah :)

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
10/18/2012 9:09 AM delete

untunglah mereka kan3x

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
10/18/2012 7:01 PM delete

a'aa betoi tu.. minat xminat lain cite... akak pun, kalu lah ada yg tanya akak bab course apa nak smbung study kan, mesti akan suh sambung yg terus dpt keje cam nurse ni...

yela, belajar dr pengalaman.. dulu akak sambung akaun sbb minat akaun, walaupun ramai org suruh nurse tp akak xminat.. hihi

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
10/18/2012 7:32 PM delete

@IntaNBerliaN jijah minat akaun.. tp sebab peluang akaun tipis jijah beralih kepada nurse.. even tak minat pon nurse ni sebenarnya..huhuhu

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!