Saturday, March 31, 2012

Semakan Online Gaji Baru SSM 2012





Bagi kakitangan awam mari calculate berapakah jumlah kenaikan yang akan korang terima bermula Januari 2012 mengikut jadual peratusan kenaikan gaji yang telah ditetapkan .


Sila KLIK SINI untuk terus ke laman SSM Pengiraan. 




Kaedahnya mudah, hanya mengisi nilai gred jawatan anda dan jumlah gaji terakhir yang anda terima akhir Disember 2012 pada ruangan yang disediakan macam rajah di atas dan paparan akan menunjukkan jumlah gaji baru dengan kenaikan yang anda akan terima bermula Januari 2012 nanti.


Alhamdulilah walau tak banyak tapi sangat sangat bersyukur :) 


Friday, March 30, 2012

Husband Akan Praktikal di Bukit Bintang




Khamis lepas[klik untuk baca] husband jijah balik juga selepas hampir sebulan tak balik. wuuu~~
lama kan tak jumpa. sabar jelah hati. ngehngehngeh

btw... mulai bulan empat husband akan menjalani praktikal di sebuah hotel di Bukit Bintang.. praktikal pon untuk mencukupi syarat study Hotel Management dia :)) dah nak habis study dah pon. kejap je setahunn.. hiksss lepas ni tak pasti dia dapat draft ke mana. samaada ke Teluk Sepanggar Kinabalu o kem navy lain di semenanjung...

nanti dia praktikal maybe dalam sebulan n bila dah dekat KL-PD ni jijah tak pasti dia boleh balik weekand o tak.. wuuuuuuu~~ 
biasalah. korang pon tahu kan kami ni pasangan long distance marriage. apa apa pun kena banyak bersabar husband ku seorang pejuang negara. kihkihkih ^______^



mesti ramai tak sanggup berjauhan dengan suami atau kekasih kan. hahaha :p Alhamdulilah setakat ni jijah dah biasa sejak dulu lagi... ngehngehngeh



30 Minit Ustaz Don



Rancangan 30 Minit Ustaz Don
Isnin- Khamis 9.30 malam.
Ulangan Setiap Hari 6.30 pagi dan 3.00 petang Jumaat-Ahad

Nama: Don Daniyal Don Biyajid
Tarikh lahir: 14 November 1984
Tempat lahir: Bukit Mertajam, Pulau Pinang
Tinggi: 171 sentimeter
Berat: 56 kilogram
Pekerjaan: Pensyarah muda & pendakwah bebas bertauliah Pulau Pinang & Selangor)
Status: Bujang
Pendidikan: Ijazah Sarjana Muda Takhassus Qiraat dari Maahad Qiraat Shoubra,Mesir


30 minit Ustaz Don memang best! Rancangan yang mantap! Cara penyampaian yang boleh menarik minat semua lapisan masyarakat!  Semoga Ustaz Don menjadi ulamak yang hebat! Amin..


Jangan lupa menontonnya..


Istimewanya Wanita Part 8






Semua orang akan di panggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,
tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.



Ya Allah istimewanya wanita. semoga daku dapat berhijrah dengan memakai purdah nanti.. InsyaAllah :)) 

Thursday, March 29, 2012

3rd Servis 10000KM My Persona Elegance





Hari ni cuti sehari Hari Kelepasan [HK] maka jijah ambil masa cuti ni pergi servis My PE. dah lebih dari 10000km pun. sungguh tak perasan. huhuhu servis ketiga ni patutnya 11140km...



tapi telah terlebih 11392. huhuhuhu



servis ketiga dari Proton hanya RM89.20. tukar minyak hitam dan minyak enjin dengan clip kat tangki minyak tercabut. ekeke :p

maka next oil change 16394 di anggarkan dalam bulan jun.




moga moga dapat jejak 16394 bulan jun nanti. ngeeeee~~


Now 3rd Servis 10000km


terima kasih sudi baca :))




Pelamin Pink Purple ku :) I'm Love it!!


Majlis kahwin dah pun basi tetapi belum berpeluang lagi nak review wedding. lebih-lebih lagi sebulan baru siap gambar dari OP. huhuhu so korang layankan jelah ek.. kuikuikui. entry ini nak tayangkan pelamin bertemakan Pink Purple untuk majlis persandingan jijah. 


tadaaaaa...my pelamin ^___^



wowww terserlah kecantikan pelamin ini kan..hehe suka sangat gabungan Pink Purple ni. warna favourite  jijah ^____^



Pelamin l Baju l Mekap done by: Renzbridal [klik fb beliau]

kerusi cleopatra :)


terima kasih sangat-sangat  Renzbridal ^____^



Abby Abadi Kini Bertudung




Manisnya Abby Abadi bertudung.. satu pendekatan yang positif dalam diri beliau.


Kunjungan pelakon Abby Abadi ke Mekah untuk menunaikan umrah pada 15 hingga 26 Mac lalu telah melancarkan niat sucinya untuk bertudung.



Abby Abadi 34, pemakaian tudung telah lama dipendam kerana enggan penghijrahannya itu dianggap sebagai mempersendakan agama sebelum ini.

“Takut juga kalau terjadi senario sekejap pakai dan sekejap buka tudung. Alhamdulillah, dua hari sebelum kembali ke Kuala Lumpur, di depan Kaabah saya nekad untuk bertudung sekaligus berdoa semoga Tuhan tetapkan iman saya untuk kekal begini.

“Saya juga berharap perubahan ini tidak akan menjadi masalah atau beban buat orang sekeliling. Apatah lagi hal bertudung ini sering diperkotak-katikkan, terutama apabila ia membabitkan individu yang memilih kerjaya seni untuk mencari rezeki,” katanya sambil menjelaskan karier seni tetap berjalan seperti biasa.



Sejuk mata memandang bila Abby pakai tudung..buat Abby banyakkan bersabar. sesungguhnya Allah menguji hambanya yang sabar :)


Wednesday, March 28, 2012

Kerana LIDAH



KERANA LIDAH...




=>> KERANA LIDAH Adik beradik bergaduh,
=>> KERANA LIDAH sahabat menjadi musuh,
=>> KERANA LIDAH bisa berdusta,
=>> KERANA LIDAH badan binasa,
=>> KERANA LIDAH juga kita berdakwah,
=>> KERANA LIDAH kita bercakap benar,
=>> KERANA LIDAH kita berukhwah,
=>> KERANA LIDAH kita memuji Allah,



LIDAH walaupun lembut tidak bertulang,peranannya hebat sekali...boleh MENDAMAIKAN dan boleh MEMPORAK-PERANDAKAN..boleh MEMPESONA dan boleh MELIARKAN..boleh MENGHASUT dan boleh MEMUJUK..



maka gunakan lidah dengan sebaik-baiknya..~~





Tuesday, March 27, 2012

Awal dan Scha Al Yahya Nikah 4 Mei 2012




Akhirnya tarikh keramat kedua pasangan dua sejoli telah di beritahu. Awal Ashaari 31 tahun dan Scha Al Yahya 29 tahun akan melangsungkan pernikahan mereka pada 4 mei ini di Pullman Putrajaya manakala majlis persandingan pula pada 6 mei 2012 di PICC Putrajaya.

Yang menariknya majlis perkahwinan mereka akan di siarkan secara langsung di Saluran 104 Astro seperti mana majlis perkahwinan Yusry dan Lisa Surihani. 



Untungnya mereka sebab menjadi pasangan kegemaran ramai peminat.. mereka pun sweet. semoga hubungan ni berkekalan hingga akhir hayat :))



ramai artis kawen terus nikah kan. takde tunang tunang dah..ngeeee~~ jimatt gitu :))


sumber

Wedding Review: Kek Kahwin


Perihal kek kahwin ni jijah tak la risau sangat sebab kek ni jijah order dari mak kawan jijah. Pada hari majlis kawan jijah Yus siap delivery sendiri dan kakak ipar jijah yang takeover kek tu.

Seperti yang jijah impi impikan dalam entry ini kek kahwin jijah haruslah 3 tingkat. 2 level untuk cupcake dan 1 level untuk kek besar. 


2kg kek span/buttercream + 30 pcs cupcake
yang penting ikut tema pink+purple


comel je cupcake tu kan. memang kecik je. masuk mulut terusss ngaaaappp!



Nasib dapat merasa kek ni masa potong kek pengantin bila asben suapkan. cupcake jangan harap lah semuanya lesap. comel sangat kot cupcake tu. ngeee~~




Awal awal lagi jijah dah warning kat mak simpan kek ni nanti nak makan lepas habis majlis. Alhamdulilah dapat juga makan baki-baki kek pengantin ni. heehehe

Selain itu jijah juga tempah bahulu cermai kat kawan jijah ni macam dalam entry ini. so far sebulan masih tahan lagi bahulu cermai dia okeh. bahulu cermai,bahulu gulung,bahulu ikan semua adooo jual. 

Amacam... jika anda di sekitar Port Dickson..berminat nak tempah bahulu atau kek.. boleh hubungi kawan jijah Yusaini di Facebook Sepet Sepot.


sekian :))



Monday, March 26, 2012

Full Review My Wedding 25.2.12


It's not grand but it's pretty for me! Special thanks to my family who work hard for my wedding! terharu sangat sangat! dah tak lupa juga kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung semasa wedding ini berjalan.

thanks to all my friend yang sudi memeriahkan majlis kami. sangat2 terharu ok. baiklah mempersembahkan Overall My Wedding Days 25.2.12 :))


Aturcara:

9am-10am- Majlis di mulakan dengan Khatam Quran dan marhaban
10am-1pm- Pengantin makeup dan berarak
12pm- Jamuan makan bermula
1.45pm- Pengantin berarak menuju ke rumah


Majlis Khatam Quran
9am



Lepas subuh siap siap mandi dan pakai baju khatam Quran. 
sebab majlis di mulakan pada jam 9am. 


Bersanding
1.45pm

Ikutkan bersanding jam 1pm... 
tapi masa tu dengan kompangnya sampai lewat dengan lauk makan beradap pun tak sampai lagi. lepas zohor macam tu baru settle semuanya. 
makcik pakai tudung pink tu ha yang arrangekan suruh kompang dan berarak.
tq cik zie n cik wati :)


payung putih di sediakan oleh my pelamin vendor. jijah tak berdebar masa berjalan. tapi more excited! 



pelamin dah cukup cantik bagi jijah. dekorasi sederhana. i like~~


kemudian sesi merenjis pula di pelaminan. ambil gambar dengan keluarga sebelah lelaki dan member2 sebelum keluar untuk makan beradap.


Makan Beradap dan Potong kek
2.30pm-3pm




Makan beradap hanya makan sesuap dua je. lebih haus dari lapaaaaarr.. hahaha 
padahal dari pagi tak makan tu. bayangkan lah.. -_-" 
lauk di masak oleh jiran abang. agak kurang sedap. sebab makanan pun sampai pon lambat kan. 
tu jijah cerita dalam lain entry k T__T



kek sempat makan sikit la tu pon masa sesi suap menyuap. 
cupcake memang habis di bedal. hahaha nasib kek tu mak simpan after habis kenduri.. 
boleh makan lagi....ngeee~~ :p


Photoshoot

Lepas je habis makan beradap kembali ke pelamin untuk photoshoot.  




kemudian di teruskan lagi dengan outdoor sesion.


gambar ni cantik kan. hehe


pengantin bersantai di tepian pantai...keletihan sebenarnya. kuikuikui

ai suka tengok kipas ni berpusing nokkk~~



snap sana snap sini then balik rumah cari makanan. pengantin lapaaaaaaarr!! muahaha ^^


ok done overall My Wedding Day 25.2.2012 :))

thanks a lot to all family,friends,vendor,OP to work hard for my wedding. i really appreciate that ^____^


Sunday, March 25, 2012

Majlis Pertunangan Irma Hasmie & Reza Syah Azmeer


wowww memang manis gila Irma Hasmie sejak bertudung ni. makin jelita dan menawan. hehe tahniah kerana selamat menjadi tunang kepada ahli perniagaan Reza Syah Azmeer Dato' Mohd Redzuan 31tahun.


Irma Hasmie Diikat Sehingga Julai Ini

busana biru ni sangat cantik dan pemilihan warna yang lembut sesuai dengan Irma. Busana ni di reka oleh Hatta Dolmat. Irma menerima sebentuk cincin berlian yang di sarungkan oleh bakal ibu mertua Datin Azizah Osman.




Irma juga menerima tujuh dulang hantaran daripada pihak lelaki berupa buah-buahan, kek, manisan kurma, sejadah,persalinan dan set mandian.

Pihak Irma turut berbalas hantaran sebanyak sembilan dulang seperti set mandian, persalinan, manisan, kek, sejadah, pencukur, buku-buku keagamaan dan sireh junjung.


Irma Hasmie Diikat Sehingga Julai Ini





Irma dijangka bakal menamatkan zaman bujangnya pada 1 Julai 2012.


tahniah2 di ucapkan! selamat pengantin baru in advance :))


sumber syokkahwin dan OP Irma



Friday, March 23, 2012

Husband Balik...Blog Di Abaikan! Sory :(







Today...jijah ada Ceramah Pendermaan Organ hingga jam 12 pm tadi.. mujur lah setengah hari je ^__^
seronoknya husband hantar dan jemput ke hospital.. hehe bila lagi nak bermanja manja kan..hikkssss


Bukan senang senang husband jijah nak balik. sebulan sekali pon belum tentu adooo.. 
makanya bila husband balik..means terpaksa abaikan blog sekejap untuk melayan suami tercinta. ekeke :p


petang ni nak pergi jalan jalan. harap harap boleh luangkan masa yang lama untuk husband. esok dia nak balik dah. huhuhu


so tak dapat nak buat entries autopublish.. sory yer korang T___T



Rahsia Surah Al-Kautsar






Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.
2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.
3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.
5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.
6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.


selamat beramal ^_^


Thursday, March 22, 2012

My Husband Balik PD Pagi Ni.... Yehaaa!!



Alhamdulilah!! finallyyy pengubat rindu jijah dah ondaway balik PD pagi ni..
yayyyy!! after 1 months tak jumpa...akhirnyaaaaa...
my asben balik juga walaupun sekejap. sabtu balik LUMUT balik..huhuhuhu

ini membuatkan daku senyummmmmmmmmm ceria berbunga bahagiaaaaa..:)))
excited nak sambut dia tengahari nanti..hikkss




Semoga perjalanan balik my asben dengan awek barunya berada dalam lindungan Allah.. Ameeen ^___^


Wednesday, March 21, 2012

Kamu Berkahwin Kerana Apa..



Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEKS, maka pasangan rajin bertengkar jika… Servis di kamar tidur tidak memuaskan .

Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bankrup .

Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN, pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka kerepot atau badan jadi gendut .

Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak .

Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya .

Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik , tanpa kita sedar cinta itu hilang di hati.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI.

HIDUP kepada makhlukNYA . Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya . Maka tak ada alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai ALLAH.



Jangan Mencintai Seseorang Setinggi Langit Kerana Langit Boleh Runtuh..
Jangan Mencintai Seseorang Sedalam Lautan Kerana Lautan Boleh Surut..
Jangan Mencintai Seseorang Sebesar Dunia Kerana Dunia Boleh Hancur…
Cukuplah Mencintai Seseorang Sehujung Kuku,
Walau Kecil, Walau Selalu Dipotong, Ia Akan Selalu Tumbuh….



selamat beramal ^_____^ semoga rumahtangga di berkati Ilahi :)


Siti Nur Fatihah Lari Ikut Teman Lelaki


Huhhhh! Geram sungguh seorang gadis yang hanya baru berumur 15 tahun dah pandai ikut teman lelaki hanya semata mata kerana cinta dan merancang untuk diculik atas kerelaan sendiri. 

Itulah yang berlaku pada Siti Nur Fatihah.




Fatihah ditemui selepas polis menahan seorang pemuda berusia 20-an dikawasan Merchong pada pukul 4.30 petang. Jarak lokasi mangsa hilang diTaman Tas, Kuantan dengan tempat mangsa diselamatkan kira-kira 100 kilometer.

Lelaki yang dipercayai kekasih mangsa membawa polis kesebuah rumah yang menempatkan Fatihah. Rumah tersebut adalah milik keluarga lelaki itu.

"Mangsa mengaku dia keluar dari rumahnya untuk mengikut lelaki itu dengan rela hati", kata sumber.

Siasatan mendapati lelaki yang ditahan itu merupakan kakitangan kerajaan yang bekerja di Alor Setar, Kedah dan pulang ke Pekan untuk bercuti.

Difahamkan, kehilangan mangsa telah dirancang oleh pasangan tersebut dan tindakan Fatihah keluar ke kedai merupakan satu helah mangsa.



bayangkan lah helah untuk di culik! kita rakyat Malaysia punya lah risau takut kes bunuh. ni pula sengaja minta di culik. maka di sini keluarga perlu memainkan peranan memerhatikan tingkah laku anak-anak. tapi tu lah anak anak sekarang degil. nak membesarkannya merupakan cabaran dunia serba maju ni. emm -_-"


sumber surat khabar kosmo -link-

Tuesday, March 20, 2012

Siti Nur Fatihah Hilang di culik





Seorang remaja perempuan berusia 15 tahun dipercayai diculik tiga individu termasuk seorang wanita ketika dalam perjalanan pulang selepas membeli kad prabayar bersama dua adiknya kira-kira 100 meter dari rumahnya di Taman Tas Kuantan.


Dalam kejadian jam 3 petang itu, Siti Nur Fatihah Mahadi, pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pandan diseret ke dalam sebuah kereta Honda berwarna ungu gelap yang berhenti di depan kedai berkenaan sebelum memecut meninggalkan kawasan itu.


Ketika kejadian, Siti Nur Fatihah bersama dua adiknya, Muhammad Syahmi Aiman dan Siti Nurul Aisyah, 11, dalam perjalanan pulang ke rumah mereka.


Menceritakan kejadian itu, Nurul Aisyah berkata, tiba-tiba kereta dipandu seorang wanita berhenti di depan mereka sebelum seorang lelaki yang duduk di belakang keluar dan menarik kakaknya masuk ke dalam kenderaan itu.


“Kakak menjerit kepada Muhammad Syahmi ‘Baby..tolong kakak’ sebelum dia dan saya cuba menyelamatkan kakak dengan menarik tangannya sekuat hati,” katanya ketika ditemui di rumahnya.


Ya Allah kenapa musim culik ni.. menakutkan je. padahal beli topup depan rumah je. mudah-mudahan adik Fatihah ni di jumpai.

Monday, March 19, 2012

Bahaya Air Kepada Bayi Anda


Salah tanggapan bahawa bayi yang menyusu ibu perlu di berikan air masih berlarutan walaupun telah banyak kajian saintifik membuktikan keburukannya...


Amalan ini telah di praktikkan sejak turun temurun di merata pelusuk dunia. Di Malaysia juga ramai ibu memberikan bayi mereka air masak sejak lahir.





Tanpa ibu sedari pemberian air sebenarnya boleh mendedahkan bayi kepada pelbagai risiko yang membahayakan kesihatan bayi.


Antara lain, air merupakan salah satu anasir yang boleh:


1. Merencatkan Tumbesaran

Perut bayi sangat kecil. apabila perut bayi telah di penuhi air, bayi akan merasa kenyang dan kurang berminat untuk menyusu susu ibu. akibatnya segala khasiat susu ibu tidak dapat di berikan secara optima kepada bayi. Ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesihatannya kerana air tidak mengandungi sebarang khasiat. disamping itu kajian mendapati pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran di kaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran.

2. Merencatkan Akal

Menurut Pakar Laktasi dari Kanada Anne Kirkham pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yang di serang jaundis (sakit kuning) sehingga menyebabkan 'Kernicterus' iaitu terencat akal. Bayi juga akan menjadi bertambah mengantuk dan lesu tak bermaya.

3. Mengancam nyawa.

Air boleh membawa kuman. ini menyebabkan bayi terdedah kepada cirit birit jika kebersihan tidak di titikberatkan. Pencemaran boleh berlaku dari sumber ynag tak selamat atau bekas air yang tak bersih.
Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang di hasilkan oleh susu ibu dan akan meyebabkan bayi kepada jangkitan.

4. Mengakibatkan Sawan tarik

Air sangat bahaya jika di berikan kepada bayi terutamanya yang berumur di bawah 5 minggu. Terlalu banyak minum air akan mencairkan garam di dalam darah bayi. Ini akan mengakibatkan suhu badan yang rendah,kembung atau sawan tarik. sindrom ni di panggil 'oral water intoxication'.




Sebenarnya susu ibu sudah mencukupi untuk bayi tanpa perlu di tambah air atau cecair lain kerana susu ibu mengandungi 88% air.


oleh itu, 
jika anda fikirkan bayi anda haus,panas atau sembelitt..
beri bayi anda susu ibu sekerapnya...




misi azizah wad kanak-kanak :))



Ahhhhh!! Double Duty l Syif Pagi dan Malam



ahhh! memang monday bluesss ok. 
hari ni terpaksa buat double duty gara-gara kekurangan staff bekerja.
masuk syif pagi 7am-2pm
kalau sempat nak tidoo lamaaaaaaaaa
then masuk syif malam pula 9pm-7am!


superrrrrrr mengantookkk giler kot malam nanti...
hope patient tak ramai dan wad tak busy hari ni....T___T
confirm kepala misi ting tonggg!!
jangan misi penggggsaaaaaaaann sudah la. kuikuikui


disebabkan buat double duty gua nak minta claim cuti atau claim duitt!! ahh tak kira!! lalala :p


mungkin tak dapat nak bw n komen blog korang. so jaga blog jijah baik2 oke. papai!!





Sunday, March 18, 2012

Gambar Isteri Tomok,Ayu Mengandung Bercuti di Singapura


Sejak berkahwin ni dah lama tak dengar khabar berita tentang Tomok ni kan. Alhamdulilah isterinya Ayu sudah sarat mengandung 7 bulan 1 hari tak silap.


Tomok dan Ayu berkahwin pada 1 julai 2011. kira Ayu bunting pelamin la ni. syoknya...hehe




isteri-tomok-mengandung

isteri-tomok-mengandung




lagi 2 bulan bersalin dah.. hehe seronoknya tengok orang mengandung ni. comel. seksi u~~ wah.. bilakah turn daku nak mengandung ni. doakan yer :))

Ezlynn Gemar Memasak Untuk Suami





Ezlynn sejak berkahwin empat bulan lalu dia lebih rajin ke dapur dan sehingga kini sudah boleh memasak pelbagai hidangan kegemaran suaminya. Sehingga kini lebih 15 jenis lauk pauk dah boleh masak dan suami menyukainya.


Ezlynn berkata, Adam tidak cerewet dari segi menu yang disediakan tetapi tidak gemar kepada makanan yang pedas. Jadi perkara itu menjadi cabaran kepadanya kerana dia suka kepada makanan pedas dan dalam setiap masakannya dia perlu berpada-pada menggunakan cili.




wah wah...bestnya berdua dengan suami sambil boleh belajar memasak. gua tah bila la lagi nak mahir memasak ni. ye la wife sebulan sekali jer..kuikuikui 
sini ada artis baru Zain Amri


Lirik Lagu Ramlah Ram- Sesaat kau datang


Pertama kali dengar lagu ni memang jatuh cinta. bestt! suatu lagu yang baru dari Ramlah Ram. sangat merdu dek halwa telinga yang mendengar. hehehe memang berkali kali ulang lagu ni. memang terbaik!


lagusesaatkaudatangramlahramdansleeq LIRIK LAGU SESAAT KAU DATANG RAMLAH RAM FEAT SLEEQ|VIDEO|MP3


apa yang jijah dapat baca dalam lagu ni ia mengisahkan ada orang ketiga. lelaki menghancurkan harapan kekasih lama. maka kekasih yang lama terpaksa melepaskan si lelaki untuk dia bahagia dengan kekasih barunya. siapa yang rela kan kekasih bercinta dengan perempuan lain. baik lepaskan je.. huhuhu


liriknya di bawah ni..layaaaaaaaannnn >_<



Sesaat Kau Datang..
Sesaat Kau Hilang
Kemunculan dirimu..
Penuh misteri..

Kau Mendekat
Kau Menjauh.
Kau tinggalkan diriku
Sesudahnya kau membuang
Mencampakkan aku.

(Alif)
Its not that i dont love you
I just dont want to hurt you
I cant let go of all the good times we share together

(Syarif)
I hate to be cold but i got to let you go

Chorus:
Sungguh kejamnya dirimu.
Mengkhianati cinta yang ku semat di jiwa
Kau hancurkan segala harapan
Kau remukkan cinta yang telah kita bina..
Ha.Ha..Ha Ha.Ha..Ha

Jika sudah kau mencintai dia
Putuskan aku dengan baik caranya
Walaupun sakit hati ku rasa
Sesungguhnya aku tak rela..
Kerna hatiku masih mencintai
Dirimu dengan sepenuh hati
Tapi ku ikhlas melepaskanmu
Karena aku manusia biasa..

Verse 4
(Alif and Syarif)
Nothings easy girl
Nothings easy girl
Aint nothings easy i hope you understand me girl
Nothings easy girl
Aint nothing in this world
Could ever compare to what we had 
Whats gone

Repeat Chorus:
Sungguh kejamnya dirimu.
Mengkhianati cinta yang ku semat dijiwa..
Kau hancurkan segala harapan
Kau remukkan cinta yang telah kita bina..
Ha..Ha..Ha..Ha..Ha..Ha..Ha..Ha..

Jika sudah kau mencintai dia
Putuskan aku dengan baik caranya
Walaupun sakit hati ku rasa
Sesungguhnya aku tak rela..

Jika sudah kau mencintai dia
Putuskan aku dengan baik caranya
Walaupun sakit hati ku rasa
Sesungguhnya aku tak rela..

Jika sudah kau mencintai dia
Putuskan aku dengan baik caranya
Walaupun sakit hati ku rasa
Sesungguhnya aku tak rela..
Kerna hatiku masih mencintai
Dirimu dengan sepenuh hati
Tapi ku ikhlas melepaskanmu
Karena aku manusia biasa..

Verse 5
Tiada salahku kepada dirimu
Kau buatku sengsara
Kau buat kecewa
Ku Harap ada karma
Yang datang kepadamu...kepadamu





download mp3 lagu ni --> Sesaat kau datang Ramlah Ram

artis baru--> Zain Amri

Saturday, March 17, 2012

Wasiat NABI MUHAMMAD S.A.W





Wasiat NABI MUHAMMAD S.A.W. MESTI BACA!!!!!

ni adalah benar... sila baca sehingga habis... dan tolong sebarkan kepada seberapa banyak orang Islam yang boleh...


Assalamualaikum...... Warahmatullahi Wabarakatuh

ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad SAW iaitu Sheikh Ahmad... Maeine (Saudi Arabia).

pada suatu malam ketika membaca Al-Quran di makam Rasulullah SAW.

selepas membaca lalu hamba tertidur, dalam tidur hamba bermimpi didatangi Rasulullah SAW lalu bersabda kepada hamba, dalam 60 000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun yang matinya dalam keadaan beriman.

(a)isteri tidak mendengar kata suami.
(b)orang kaya tidak lagi bertimbang rasa.
(c)orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan.

Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah kamu menyedarkan kepada orang Islam ini supaya membuat kebajikan, kerana hari penghabisan(......Qiamat) akan tiba di mana bintang akan terbit dari langit, sesudah itu matahari akan turun di atas kepala.


PESANAN HAMBA INI

(a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita Muhammad SAW.

(b) bertaubatlah - dengan segera sementara Pintu Taubat masih terbuka.

(c) Bersembahyangla..

(d) berzakat - jangan ditinggalkan.

(e) Menunaikan Fardhu haji - bila berkemampuan.

(f) Jangan menderhaka kepada kedua ibu bapa.


UNTUK MAKLUMAN

1.Seorang saudagar dari bombay telah menerima surat ini dan beliau telah mencatak sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain, dia kemudiannya dianugerahi Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaannya.

2.Seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidak mengendahkannya...... dan menganggap wasiat ini palsu, maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia.

3.Pada tahun 1977 Tun Dato Mustapha bekas Ketua Menteri Sabah menerima wasiat ini kemudian mengarahkan setiausahanya mencetak sebanyak 20 salinan dan menghantarnya kepada orang lain, maka selang beberapa hari kemudian dia telah mendapat hadiah dari kebajikan masyarakat di malaysia timur.

4.Tan Rri Ghazali Jawi, bekas Menteri Besar Perak secara tidak langsung dipecat dari jawatannya kerana apabila beliau menerima wasiat ini beliau terlupa mencetak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau telah menyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan mengirimkannya kepada orang lain, beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menteri Kabinet Perdana Menteri.

5.Zulfikar Ali Bhuno telah menerima surat wasiat ini dan tidak percaya akan kebenarannya juga menganggap palsu lalu membuangnya ke dalam tong sampah. seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan hukuman pancung sampai mati.

6.Di Terengganu, seorang pekerja bengkel kenderaan telah menerima wasiat ini dari pengirim yang tidak dikenali yang datangnya dari Perak lalu beliau membuat sebanyak 20 salinan seperti yang dituntut. Alhamdulillah dia dianugerahkan oleh Allah seorang gadis berakhlak mulia seperti yang dituntut oleh Islam. baginya anugerah ini paling agung dan tidak ada tandingannya.

7.Di Terengganu juga, seorang hamba Allah telah menerima surat ini dari orang yang tidak dikenali tetapi beliau tidak mengendahkannya dengan mengatakan ianya bohong belaka dan sengaja mengada-adakan untuk menakutkan orang yang membacanya. Beberapa hari kemudian dia telah mendapat penyakit ganjil dan penderitaannya amat menyedihkan. setelah tiga minggu mendapat rawatan rapi di hospital, penyakitnya sukar juga diubati oleh doktor. Akhirnya beliau teringat akan wasiat ini dan mengedarkannya kepada orang lain.Seminggu kemudian barulah beliau beransur sembuh sehingga sekarang.

Banyak lagi contoh-contoh orang yang menerima wasiat ini tetapi tidak mempercayainya dan tidak mengedarkannya atau menyampaikan kepada orang lain.dimana mereka mendapat malapetaka.

Setelah kejadian yang menggembirakan dan menyakinkan ini anda jangan lupa menyampaikan 20 salinan wasiat dalam masa 96 jam dari masa anda menerimanya. InsyaAllah anda akan memperolehi sesuatu dari YANG MAHA KUASA dengan penuh keyakinan pasti ia akan menerangi hidup anda dengan nikmat kebahagiaan hidup. INSYAALLAH.



PERHATIAN

setelah membaca wasiat ini hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepda orang lain sebanyak 20 salinan. sekiranya telah dilakukan anda akan dianugerahkan sesuatu nikmat hajat anda akan dikabulkan oleh ALLah.

kata Sheikh Ahmad lagi. jika apa yang hamba katakan ini tidak benar, biarlah hamba mati dalam kekufuran dan hamba tidak mendapat perlindungan dan syafaat Rasulullah SAW Naaauzubillah. oleh itu hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepada orang lain.

insyaAllah dalam masa 2 minggu anda akan berolah kebahagiaan dan ingatlah lakukan ini dengan hati yang ikhlas dan janganlah diabaikan atau dibiarkan



TLG SEBAR KAN KPD UMAT ISLAM.... SEBAR KAN 20 WASIAT NI KPD UMAT ISLAM



Friday, March 16, 2012

4 JENIS PEREMPUAN yang akan menjadi ISI/PENGHUNI NERAKA



4 JENIS PEREMPUAN yang akan menjadi ISI/PENGHUNI NERAKA :




✿~ Perempuan yang JAHAT MULUTNYA atas suaminya..
~ suka jatuhkan maruah suaminya
~ suka kutuk suami berterusan
~ suka mengungkit setiap hari
~ apabila suami berada di rumah, disakiti hati suami dengan kata-kata yang kasar

✿~ Perempuan yang buat suaminya TIDAK MAMPU/meminta sesuatu dari suaminya yang tidak mampu dibuat/dibeli oleh suaminya..
~ paksa suami ikut cakap isteri
~ guna ilmu hitam
~ mintak sesuatu yang diluar kemampuan suami

✿~ Perempuan yang TIDAK MAHU MENUTUP AURATNYA daripada lelaki (bukan mahram)..
~ isteri yang berhias diri ketika keluar rumah
~ isteri yang tidak mahu menutup aurat

✿~ Perempuan yang CITA-CITANYA TIDAK ADA (hidup untuk makan dan berseronok)..
~ tidak mahu menunaikan solat
~ tidak mahu membaca quran
~ tidak mahu berpuasa
~ hanya mahu bersenang-lenang
~ hidup untuk makan, minum, tidur dan berseronok sahaja


"Kebanyakkan WANITA itu adalah ISI NERAKA dan KAYU API.." 




p/s : Nasihat untuk diriku dan muslimat sekalian..♥♥

Thursday, March 15, 2012

Jangan Tidur....


‎1. JANGAN TIDUR MEMAKAI JAM TANGAN | Jam boleh menghasilkan radioaktif, walaupun hanya sedikit, tapi kalau terlalu lama memakainya boleh mendatangkan bahaya.


2. JANGAN TIDUR MEMBAWA HANDPHONE | Gelombang medan magnet yang dihasilkan oleh alat elektronik ini, boleh merosakkan sistem saraf kita


3. JANGAN TIDUR KETIKA MASIH MEMAKAI MAKE-UP (buat wanita) | Hal ini dapat menimbulkan masalah pada kulit, kerana kulit tidak dapat bernafas.


4. JANGAN TIDUR DENGAN ISTERI ORANG (buat lelaki) | Ini kerana anda mungkin akan tidur selamanya ...



moga ZzzzZz indah indah belaka :))




Alif-Ba-Ta-Tsa



Nanti..


jika saya punya ANAK, saya akan MENGAJARKANNYA terlebih dahulu tentang ALIF-BA-TA-TSA sebelum diajarkan oleh guru ngajinya..sehingga, ketika di HARI KEMUDIAN, ada pertanyaan  : Siapa yang mengajarimu alif-ba-ta-tsa pertama kali? Dia akan menjawab: UMMI..♥♥






MasyaAllah..hanya Allah yang tahu apa yang TERSIRAT dan DIINGINKAN oleh hati ini...
terlalu inginkan..:)



Projek 100 Blogger oleh Broframestone


Rata-rata ramai blogger mengenali Broframestone. baru baru ni bro mengendalikan Projek 100 Blogger untuk tujuan pengiklanan. 100 blog yang di pilih akan menjadi medium pengiklanan untuk produk produk mereka.


Anda hanya perlu menulis dan mempromosikan klient yang akan bro dapatkan dan semestinya anda di bayar dengan pendapatan berbaloi baloi bagi yang ingin menjana pendapatan melalui blog.


Syaratnya:

1. Trafik sehari minimum 500 uv sehari
2. Setiap post entry, mendapat minimum 5-10 komen dari pembaca.
3. Blog personal, bukan copy paste/politik
4. Tidak terikat dengan mana-mana syarikat pengiklanan
5. Blog du update sekurang kurangnya  4 entry seminggu
6. Menetap di Malaysia dan warga negara
7. Komited dan sanggup menumpukan perhatian kepada Projek 100 Bloggers



siapa yang cukup syarat boleh la join Projek 100 Blogger oleh Broframestone di link ini.



jika ada rezeki. mudah mudahan terpilih :)



Makna Di Sebalik Warna Air Kencing


Air kencing memang akan berubah-ubah. Perubahan air kencing dipengaruhi oleh beberapa faktor, dan yang terpenting adalah kadar air dalam tubuh kita. Warna kencing bening memang warna normal. Jika warna berubah menjadi kuning muda atau bahkan menjadi kuning tua itu ertinya bahawa tubuh kita sudah mulai kurang cairan.

Untuk mencegah supaya kencing tidak kuning disarankan meminum air putih minima 8 gelas sehari. Ukuran itu di sesuaikan dengan aktiviti kita sehari-hari. Jika memang aktiviti kita cergas, maka keperluan cairan kita juga lebih sehingga kita perlu meminum air lebih dari biasanya. Perubahan warna air kencing itu boleh dijadikan indikasi bahawa tubuh kita perlukan air.

Warna air kencing ada yang bening tidak berwarna, sedikit menguning, kekuningan, kuning, kuning pekat..


1. Yang bening sekali - anda harus minum air lebih

2. Sedikit menguning - anda sudah meminum air putih secukupnya

3. Kuning sekali – bermakna anda jarang minum air putih (dehidrasi)


Namun, adalah bagus untuk mengenal warna kencing dan simptom yang datang bersamanya:

KUNING PUCAT - warna urin normal

KUNING CERAH – warna urin akibat pengambilan vitamin B complex

KUNING GELAP – dehidrasi atau akibat pengambilan vitamin B complex

KECOKLATAN - pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati

OREN - dehidrasi atau kesan pengambilan Carotomax

KERUH - jangkitan saluran kencing/kencing kotor (UTI)

KEMERAH-MERAHAN – jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan

KEBIRU-BIRUAN – kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang dinamakan Blue Diaper Syndrome

BERBUIH- Air kencing berbuih kerana kehadiran protein boleh menyebabkan keadaan yang tidak normal pada buah pinggang, contohnya tahap protein melebihi paras normal.. besar kemungkinan kita berpotensi mengalami sakit buah pinggang.


 oleh itu minum la air masak selebih lebihnya untuk mengelakkan dehidrasi atau kulit kering :)




Wednesday, March 14, 2012