Proses Kelahiran (Stage Of Labour)

8:02:00 PM 35 Comments A+ a-


Jijah repost balik entry ini memandangkan jijah akan mengalami proses kelahiran ni tak lama lagi.... Apabila melalui proses kehamilan selama 40minggu kini tiba masanya untuk melahirkan anak zuriat buat sesebuah keluarga.mesti gembira yang tak terperi.

Bila pikirkan tentang kelahiran ada yang ngeri,takut,cuak dan pelbagai rasa berbaur aduk. sedikit info bagaimana proses kelahiran itu berlaku. ok jijah berdebarr :D



rujuk gambar di atas dengan penerangannya. ^^

Peringkat Kelahiran

Peringkat Pertama

>6-8jam
>apabila serviks membuka 3cm
>parthogram di mulakan
>kontraksi ibu
>effacement of cervix
>fetal heart rate
>penurunan presenting part


fully effaced-kepala bayi di vagina


bayi lahir normal cephalic, bayi songsang breech


jenis-jenis bayi songsang


kelahiran bayi songsang. ngeri kan.-_-


Peringkat Kedua

>1-2jam
>serviks membuka melebihi 10cm hingga kelahiran bayi
>kepala bayi menonjol keluar
>lubang dubur menjadi longgar dan bentuk bunga
>ibu rasa meneran terlalu kuat
>membran dan liquor (air ketuban) pecah secara spontan
>penurunan dan tekanan kepala fetus


penurunan kepala fetus



head crowning- bahagian kepala paling besar mahu keluar


Peringkat Ketiga

>1/2 jam 15-30minit
>pengeluaran plasenta dan membran(uri)



ini lah plasenta atau uri

selepas kelahiran bayi dan pengeluaran plasenta/uri. teruskan untuk penyusuan susu ibu pulak. ^_^


moga Allah permudahkan jijah bersalin Amin.. korang doakan jijah ye... -_-"



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

35 insan comel komen

Write insan comel komen
mama aryan
AUTHOR
8/21/2013 12:36 PM delete

sama2 lah kita berdoa ye jijah moga proses melahirkan anak kita nanti dipermudahkan...berdebar2 gak akak nih, sapa yg bersalin dulu ni? akak ke jijah? hehehe

Reply
avatar
Ayu Zan
AUTHOR
8/21/2013 12:49 PM delete

moga jijah selamat.
xsbr nk tgk baby jijah..

Reply
avatar
8/21/2013 1:16 PM delete

waaah banyak research kak jijah buat. persiapan awl la ni. scary tgk baby songsang tuu. kite doakan kak jijah & baby selamat. insyaALLAH :)

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
8/21/2013 1:47 PM delete

Ai ble tgk takut plak huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 1:57 PM delete

@mama aryan tak tahu nak cakap kak.. jijah xde tanda2 lagi ni..perot pon xturun..huuu takut.. moga di permudahkan..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 1:58 PM delete

@Ayu Zan sabar yer.. jijah lagi xsabar nak tengok baby sendiri..hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 1:59 PM delete

@sha (chirp chirp) insyaAllah mudah2an akak n baby selamat.. Amin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 2:00 PM delete

@Mimi Azirah hehe aik takut kak..dah 2org anak akak tu haa..hee

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
8/21/2013 2:03 PM delete

jom doa banyak2 jijah.. semoga dipermudahkan bersalin nanti

Reply
avatar
::CIK LYNN::
AUTHOR
8/21/2013 2:29 PM delete

semoga semuanya selamat :)

Reply
avatar
E'in
AUTHOR
8/21/2013 3:31 PM delete

jijah dh nk berslain ea... semoga dipermudahkan segalanye... amin

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
8/21/2013 4:23 PM delete

in shaa ALLAH dik :)

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/08/pemenang-qr-minigiveaway-keempat-ialah.html

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 4:29 PM delete

@Shizan Syafik Amin.. moga kita sama2 di permudahkan untuk bersalin... Amin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 4:29 PM delete

@E'in iya.. tp baby xnak keluar lagi..huuu insyaAllah moga di permudahkan..Amin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 5:31 PM delete

@QasehnyaRania tq kak.. tq jugak sbb memilih jijah sbg pemenang..hehe rezeki anak..

Reply
avatar
JunAina
AUTHOR
8/21/2013 5:53 PM delete

Anak pertama ke kedua ke ketiga ke perasaan berdebar tu tetap ada. Sabarlah dan banyakkan berzikir dan istighfar.

Akak doakan jijah selamat dan baby pun selamat dan comel.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 6:39 PM delete

@JunAina perasaan ttp takut yer kak..insyaAllah kak moga jijah mudah la bersalin nanti..

Reply
avatar
dhiera
AUTHOR
8/21/2013 9:27 PM delete

jijah.. tak sabar nak tengok ur baby!

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 9:36 PM delete

@dhiera huuu jijah lagi tak sabar tapi berdebar dah ni..

Reply
avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
8/21/2013 9:39 PM delete

Moga dipermudahkan ;) Moga akak dan baby jugak selamat.. :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/21/2013 10:09 PM delete

@Sally Yatiey tq dik.. terima kasih doakan akak..moga selamat semuanya..Amin..

Reply
avatar
- AZIE -
AUTHOR
8/22/2013 8:55 AM delete

semoga semenya selamat utk jijah dan baby..

Reply
avatar
Zie Madini
AUTHOR
8/22/2013 11:20 AM delete

Sakitnya tgk proses tu sis. Tetiba nyilu je rasa perut. Zie blum pnah alami proses beranak normal. Czer pnah lah..hehe. sakit gilos bl bius dh hbs. Huhu.

Zie doakan semoga bjalan lancar proses jijah bsalin nanti.amin

Reply
avatar
8/22/2013 12:43 PM delete

semoga akak selamat melahirkan nanti :)

Reply
avatar
eima
AUTHOR
8/22/2013 12:52 PM delete

ngeri plak aku nengok gambor2 ni ...

jijah sebenarnya proses kelahiran tak lah terlalu rumit cam dlm gambar2 ni ..

ia berlaku secara semula jd jgn risau lah .. inshaAllah mudah ...jgn terbawa2 sgt gambar2 ni ye ...

ko yakin, bertenaga, byk baca doa nabi yunus tu dan paling penting jgn angkat bontot tau ...

sebenarnye bergantung pd org tu sendrik tempoh sakit kontraksi ... ade kejap ade lama ... cam aku ... sakit kejap proses kelahiran pun kejap je ... jgn terpdaya sgt ngan ckp Dr sakit 8-12 jam br proses kelahiran bermula ..cam aku dlm tempoh 2-3 jam je jln dah bukak 10cm... so klu sakit je cepat2 pi spital tau jgn tangguh2 kang jd cam abby abdi plak terberanak dlm keta ... ni cuma langkah berjaga2 tau ... take care dear .. tak sabo nk tgk newborn ni

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
8/22/2013 3:03 PM delete

baru akak dapat tengok gambar uri tu..

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
8/22/2013 3:05 PM delete

ups..lupa..congrats,dik,sebab menang minigiveaway QR..

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
8/22/2013 3:46 PM delete

yang songsang tu takut pulak akak tgk...

oo camtu ke uri.. baru taui..

moga jijah selamat lahirkan kandungan yg bila2 masa je akan keluar...

Reply
avatar
~misshuny~
AUTHOR
8/22/2013 3:49 PM delete

tq jijah...senang hani nk explain kat pt untuk kelas antenatal.hihi

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/22/2013 4:41 PM delete

tq semua :) takut dah ni...

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
8/23/2013 10:35 AM delete

seram pulak sy bace entri kak jijah ni. adoi.. haha..

ape2pun semoga dipermudahkan semuanya.. sy tunggu good news dr kak jijah.. *wink*

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/23/2013 1:08 PM delete

@aisya nantikan yer..hee

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
8/27/2013 1:04 PM delete

baca2x ngeri tp mudah-mudahan selamat semua yer..amin..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!