Tips Berpuasa: Cara Minum Air Masak Di Bulan Ramadhan

9:00:00 AM 18 Comments A+ a-


Meminum air masak/kosong adalah sangat-sangat baik untuk kesihatan sebab ia membantu kita melancarkan sistem perkumuhan & membuang toksin di dalam badan. Apabila toksin sudah dibuang, barulah badan kita boleh menyerap segala nutrien dari makanan & supplemen yang kita ambil setiap hari!

Tapi bila bulan Ramadhan ni agak sukar rasanya untuk minum air kosong banyak-banyak kan.. Ye lah, sebab waktu siang yang panjang tu kita berpuasa kan..

Jom kita share beberapa tips mudah utk habiskan 2/3/4 liter air masak semasa berpuasa di bulan Ramadhan. lebih-lebih lagi untuk ibu menyusu badan..


1. Semasa berbuka, mulakan dengan minum segelas air kosong suam.
2. Elakkan minum air berperisa dan berais lebih dari 1 gelas. Lebih banyak air berperisa dan berais anda minum, semakin kuranglah anda meminum air kosong
3. Semasa solat tarawih, bawalah sebotol air kosong : 500 ml atau 1 liter dan teguklah antara salam / dua rakaat.
4. Semasa tidur, amalkan membawa botol air kosong dan diletakkan di meja sisi katil anda...teguklah apabila terjaga malam.
5. Semasa bangun sahur...jika anda berazam untuk beramal di sepertiga malam, amalkan seperti anda bertarawih. Letakkan botol air di sisi anda.
6. Minumlah air kosong dengan tertib. Iaitu dengan cara, teguklah air sebanyak 3 teguk dan berhenti seketika. Bernafaslah dengan teratur 3 kali dan ulanglah semula..


Mari kita amalkan.. dapatlah kita minum air masak banyak di bulan ramadhan.. lebih cergas melalukan aktiviti harian..


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

18 insan comel komen

Write insan comel komen
6/30/2014 9:36 AM delete

memang kena banyak minum air masak bulan puasa ni tambahan pulak musim panas kan.

Reply
avatar
Munira Yaakop
AUTHOR
6/30/2014 10:40 AM delete

Thanks for sharing, good info..salam Ramadhan :)

Reply
avatar
Acik Erna
AUTHOR
6/30/2014 10:57 AM delete

terima kasih kongsi..acik memang susah nak minum air kosong banyak2 masa puasa..masa terawikh memang tak boleh..nanti nak buang air..acik tak rajin nak ke toilet masa antara solat terawikh tu...balik baru minum..

Reply
avatar
ninie
AUTHOR
6/30/2014 11:28 AM delete

jarang jumpa tips macam ni, such a new info, thanks for sharing! =)

Reply
avatar
nusha fasha
AUTHOR
6/30/2014 11:36 AM delete

kena gigih hbskan..

selalu buat siang je..huhu

Reply
avatar
6/30/2014 1:58 PM delete

nice sharing!sy jnis yg ssh nak minum air ksong ni=(

Reply
avatar
6/30/2014 2:38 PM delete

ok set..boleh mula malam nie..:)

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
6/30/2014 3:19 PM delete

tq jijah untuk perkongsian..

Reply
avatar
Jazz Lover
AUTHOR
6/30/2014 9:39 PM delete

Tapi saya tak suka air kosong :(

Reply
avatar
husna zahidi
AUTHOR
6/30/2014 10:09 PM delete

husna perasan, 2 hari berpuasa nih kurang sgt husna minum air kosong sebab slalunya banyak habiskan waktu siang..so skarang nih nak kena ubah jadual plak..hehehee..

Reply
avatar
Ayu Zan
AUTHOR
7/01/2014 9:27 AM delete

bagus utk ayu yg skrg asik dehidrasi ni..

Reply
avatar
mOoN IzzaN
AUTHOR
7/01/2014 10:59 AM delete

thanks share jijah.. akak sejak puasa ni kurang sgt minum air.. huhu..

Reply
avatar
ros_reeza
AUTHOR
7/01/2014 1:59 PM delete

thanx untuk ingatan ni Jijah.. dalam bulan puasa ni, memang terhad sikit nak minum air masak. banyak air masni je.. tapi, Ros tak jadikan amalan minum air manis sangat..

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
7/01/2014 7:09 PM delete

thanks jijah share info nih...memg akak jnis minum air suam bike puasa tuh kena pndai cri mase minum air suam

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
7/05/2014 11:41 AM delete

betul tu jijah.
alhamdulillah setakat ni mmg konsisten..
botol air mmg slalu bwa bsama masa tido.. hihi. asal jaga je kering tekak..

Reply
avatar
Sya Mimie
AUTHOR
7/06/2014 5:16 PM delete

Skrng ni kna minum air kosong bnyk.. Nk2 cuaca pnas.. Waktu buka dan mlm la klau nk pulun minum pun..

Reply
avatar
Sya Mimie
AUTHOR
7/06/2014 5:16 PM delete

Skrng ni kna minum air kosong bnyk.. Nk2 cuaca pnas.. Waktu buka dan mlm la klau nk pulun minum pun..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!