Bila Boleh Start Gosok Gigi Anak??

11:00:00 AM 14 Comments A+ a-


Hakimi lambat tumbuh gigi. dia tumbuh gigi masa umur 9 bulan 25 hari. baru nampak putih-putih keluar..


Tapi berkembang dengan pesat bila usia 11bulan dah ada 5 batang gigi.. 3 gigi atas+2 gigi bawah :)


sekarang 1 tahun 1bulan 18hari baru ada 7 batang gigi. 4 batang gigi atas+ 3 batang gigi bawah. Alhamdulillah hakimi bukan jenis menggigit. 



Makan pun hakimi tak pandai mengunyah sangat. gigit2 terus telan.. ayoyoo~~  
eh korang! bila patut start gosok gigi anak ye... n ubat gigi & berus gigi apa permulaan untuk gosok gigi anak ni?? jom share!
hakimi sekarang mama tonyoh2 gigi dia dengan kain basah je.. 







All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

14 insan comel komen

Write insan comel komen
10/28/2014 2:48 PM delete

penah terbaca, umur sethn lbh ni just cuci dgn kain bsh dulu tp make sure bersih laa...

Reply
avatar
10/28/2014 4:00 PM delete

comel dia dah ada gigi..yang fiza tahu gune finger toothbrush untuk baby..

Reply
avatar
eMMe
AUTHOR
10/28/2014 5:21 PM delete

jijah, masalah juga, anak twin akak tak gosok gigi pun, hahaha.. tapi kat Taska akak ade bekalkan berus gigi... tatau la gosok gigi ke tak tu, heee ticer bgtau, gosok... tp camner ek nak bg dowang suke gosok gigi?

Reply
avatar
Emma Nyiu
AUTHOR
10/28/2014 6:10 PM delete

saya kenkadang lupa nak gosok gg anak.hehe. still guna berus gg yg sarung kat jari tu. kalo berus gg utk 2tahun tu dia tak nak, terpaksa berkungfu. Sy takot gg dia buruk lak kalo x gosok.hehe

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
10/28/2014 8:35 PM delete

@Khai♥Rin : anies oh betul dah tu mama buat kan..hee

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
10/28/2014 8:39 PM delete

@Azhafizah Md Nor oh yer ke.. nak try cari la ni fiza

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
10/28/2014 8:40 PM delete

@eMMe entah kak.. jijah pon xde pengalaman ni.. baru nak buat utk hakimi

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
10/28/2014 8:41 PM delete

@Emma Nyiu ok la emma dah start gosok gg utk anak.. jijah guna kain basah tonyoh pon dia mngamuk

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
10/29/2014 12:02 PM delete

Anakku ada set 3 toothbrush.. Dr 6 bln dh leh guna..

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
10/29/2014 2:10 PM delete

@Shizan Syafik oh yeker.. nak try cari la nanti

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
11/02/2014 2:49 PM delete

Akak ajar anak anak gosok gigi bile umur diorg setahun 10 bulan...

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
11/04/2014 4:45 PM delete

a’aaa kan.. umur berapa erk sesuai..
thanks jijah berkongsi

Reply
avatar
Sya Mimie
AUTHOR
11/08/2014 11:09 AM delete

Kna bg dia main berus gigi dlu la kn.. Nti senang dia nk berus ggi btul2..

Reply
avatar
Sya Nadia
AUTHOR
12/04/2014 12:08 PM delete

Setahun dah boleh gosok gigi.. Tp. Kat Muadzam ni tak ad jual utk yg berus gigi baby.. Jd, gosok dgn kita jela kita.. Hukhuk

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!