Tarikh Pembayaran Pencen Dan Gaji Bulanan Kakitangan Awam Tahun 2016

8:30:00 AM 8 Comments A+ a-


Untuk kemudahan semua, berikut adalah Jadual Pembayaran Gaji 2016 Kakitangan Awam/ Kerajaan untuk rujukan semua. 



Ini pula Jadual Dan Tarikh Pembayaran Pencen tahun 2016 untuk Pesara Kerajaan seluruh negeri Di Malaysia yang dikeluarkan oleh Portal Pencen Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)





Nota

  • Surat pekeliling Jabatan Akauntan Negara Malaysia (ANM) mengenai pembayaran gaji tahun 2016 boleh dimuat turun di ANM
  • Tarikh pembayaran gaji masih tertakluk kepada pindaan semasa oleh ANM dan sebarang perubahan akan dimaklumkan dari masa kesemasa
  • Tarikh pembayaran bantuan khas kakitangan awam 2016 adalah pada 4 Januari 2016


Luahan Hati.. BreastFeeding Journey~

9:00:00 AM 16 Comments A+ a-


Throwback kisah lama~~


Zulhakimi zaim dah fully Formula Milk sejak usia 3 bulan.. mesti ada yang judge daku ni mama yang tak guna! yang tak nak fully BF anaknya... 
hoii.. jangan cakap ikut sedap mulut dulu yer.. daku tahu susu ibu tu memang susu terbaik di dunia.. even daku nurse sekali pun.. but i have my own reason...it's my baby.. not yours!

rezeki susu daku tak sehebat anda.. anda dan anda kat luar sana.. anda tak pernah tahu bagaimana keadaan daku.. pam/perah/pumping  1oz pun susah nak dapat! pelbagai usaha dah di lakukan tapi kalau bukan di izinkan Allah memang takkan ada rezeki susu..
siapa tak sedih bagi anak susu lembu.. sedih.. rugi sangat tak fully BF anak.. tapi tak kan daku nak biarkan anak daku kelaparan? susu FM pon rezeki buat dia cuma dalam bentuk berlainan..

walau apa pun daku bersyukur.. hakimi membesar dengan jayanya.. tak semestinya anak yang minum susu ibu tak sakit?? konon antibodi kuat?? dan tak semestinya anak yang minum susu FM itu sakit??

daku memang sokong penyusuan susu ibu sehingga 2 tahun! beruntung pada ibu yang dapat menyusukan anaknya.. seronoknya tengok susu melimpah ruah!

mungkin dah bukan rezeki daku untuk fully BF hakimi.. daku harap anak kedua ni dan seterusnya daku dapat berikan titisan emas itu kepada mereka.. dan berharap even hakimi tak meyusu badan dia akan sihat,kuat menjadi anak yang soleh, bijak serta pandai nanti.. Amin..



pendidikan awal daripada ibubapa tu penting dalam mencorakkan anak-anak menjadi anak yang soleh.. in shaa Allah..

dan Alhamdulillah anak soleh hakimi sekarang sudah usia 2 tahun 3 bulan sangat bijak berkata-kata! sesuai dengan namanya pemimpin bijaksana.. Alhamdulillah ^____^





Salam Maulidur Rasul

7:24:00 AM 6 Comments A+ a-



ماري کيت برصلوات

❤اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ❤
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
❤اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ❤
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Salam Maulidur Rasul 

Segmen Bloglist Azhafizah.com Jan & Feb 2016

5:50:00 PM 6 Comments A+ a-

Bermula tahun depan, azhafizah.com akan update bloglist 2 bulan sekali. So dengan itu, 2 bulan sekali akan ada segmen bloglist untuk mencari bloglist baru. Jika berminat untuk masuk dalam bloglist , bolehlah sertai segmen ni ye. Kelebihannya sertai segmen dapat blogwalking dan tambah traffik blog. Kalau dapat masuk bloglist, mungkin akan tambahkan traffik juga. Mudah mudahan.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Jan & Feb 2016
http://www.azhafizah.com/

Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan blog melalui random.org.

TAMAT : 30 DISEMBER 2015

Tips Mengelakkan Beras Berkutu

8:30:00 AM 9 Comments A+ a-


Setiap kali basuh beras pasti ada kutu beras tersembunyi. jadi hendaklah di buang terlebih dahulu sebelum memasak nasi.

Tips ini dapat membantu mengelakkan beras berkutu.

Masukkan beberapa helai daun limau purut/ cili kering di dalam tempat simpanan beras






inshaaAllah kutu beras akan keluar dari tempat simpanan beras itu..

Kedudukan Singki Di Dapur

2:39:00 PM 11 Comments A+ a-


Tahukah anda..?

Kenapa pentingnya memilih lokasi yang strategik untuk menempatkan singki anda..?
Ini kerana, kedudukan singki yang biasa terletak berhadapan tingkap dapur mampu mengelakkan kelembapan dalam dapur..




Cahaya matahari dan angin dari tingkap dapat membantu mengeringkan singki yang basah dengan lebih cepat.

dan tahukah anda,
ramai beranggapan tandas adalah ruang paling kotor di dalam rumah. sebenarnya anda SALAH! SINGKI DAPUR merupakan bahagian  yang paling BERMASALAH  dengan 100,000 kali kuman dari bilik air dan tandas!


Jadi jika hendak buat kabinet dapur pastikan lokasi yang strategik untuk menempatkan ruang singki ni. Lepas ni ubah persepsi dan bersihkan bahagian rumah dengan sebaik-baiknya demi keselesaan dan kesihatan satu keluarga kita.

Aktifkan Balik Ahli AVON

3:00:00 PM 19 Comments A+ a-



Bertahun tak aktif AVON.. !!
sebab bukan nak beli produk tiap bulan kan..
last-last terkubur begitu saja...
Tetiba tergerak hati nak jadi ahli avon balik memandangkan bedak compact dah habis..mihmihmih

So, 
RM5 ahli dan beli barangan lebih rm20..
Register balik jadi ahli... 



ehh! bukannya pakai maskara, eyeliner pun! tapi terasa nak beli.. pengaruh adik baby kot.. hehehe
bulan disember ni kempen menarik! paling suka beg avon tu..! 
Beg avon ni besarr tau.. banyak poket lagi.. so boleh bawa baju ibu ke hospital nanti..!
sukaaaa sangat!!


Petua Taugeh Tahan Lama

8:30:00 AM 8 Comments A+ a-


Tahu tak kenapa kalau taugeh di jual di pasar lebih tahan lama?
Petuanya rendam taugeh di dalam air sejuk/ berais..





selain itu, jika hendak menyimpan taugeh dalam peti sejuk, rendam taugeh dalam bekas berisi air dan sedikit perahan jus limau nipis.. inshaaAllah taugeh lebih tahan lama 

cubalah..


Cek Nuffnang 2015

7:05:00 PM 10 Comments A+ a-

Alhamdulillah cek nuffnang dah tiba.. jumlah simpanan selama setahun lebih.. ulang sekali lagi.. SETAHUN OK!!




rezeki juga tu even jarang berblog sekarang ni.. syukur :)

Terima kasih nuffnang.. sila tambahkan lagi earning.. mihmihmih

Posted via Blogaway

Petua Lobak Tahan Lama

9:00:00 AM 5 Comments A+ a-


Lobak merah segar memang enak di masak dengan pelbagai cara. Jika tak kena cara penyimpanannya, ia tidak mampu bertahan lama. 
Bagi mengelakkan masalah ini ada petua yang boleh anda cuba,




Caranya,
Bersihkan lobak merah menggunakan tisu dan elak lobak daripada terkena air. kemudian ambil aluminium foil dan balut lobak merah yang di bersihkan dengan kemas.
akhir sekali simpan di bahagian rak sayur dalam peti ais anda. lobak merah akan tahan lama dan rasanya kekal enak apabila di gunakan semula..


Selamat mencuba :)


sumber: MamaGFoodIndustries



11.12.15 Selamat Ulangtahun Perkahwinan Ke Empat

10:00:00 AM 18 Comments A+ a-


~11.12.11-11.12.15~ 
Selamat Ulangtahun Perkahwinan Kami Yang Ke-Empat Tahun 
^______^


Ya Allah Ya Tuhan ku, 
kurniakanlah RahmatMu kepada kami agar kekal abadi aman damai 
yang berkekalan di dalam rumahtangga,sihat walafiat, 
di murahkan rezeki dan di lanjutkan usia dengan mendapat zuriat yang soleh dan solehah 
serta sentiasa mendapat rahmat daripada Mu Ya Allah 
dan mendapat syafaat daripada junjungan besar Nabi Muhammad SAW. 
Amin...



Ya Allah,
Aku tak meminta seseorang yang sempurna  dari sisiMu,
kerana Engkau pun Maha Mengetahui sesungguhnya keadaan ku,
Aku meminta padaMu seorang yang tidak sempurna ya Rabb,
supaya dia merasa sempurna ketika diriku hadir dalam kehidupannya keranaMu...




2nd Pregnancy Diary: 32 Weeks Pregnant

4:00:00 PM 10 Comments A+ a-


2nd pregnancy ni cepatnya masa berlalu.. sedar-sedar dah 8 bulan pregnant!
syukur Alhamdulillah kandungan sihat, aktif dan lasak sampai nampak berbonjol bonjol perut mama.. hikhikhik



checkup 32/52+ 5/7 hari ni..
Berat : 52kg
HB: 11.8gm!!

yeyyy..!! macam tak caya je darah naik sampai 11.8gm berbanding 10.7gm sebelum ni... nurse pun terkejut... mihmihmih

nak maintainkan HB ni bukan mudah...lupa makan apa sebelum amik darah ni.. 
Iberet memang makan hari hari.. rasanya sebelum tu makan epal, epal hijau dan buah oren sunquick kot.. harap-harap next amik darah HB naik lagi...

adikbaby ni, bila nurse cek perut kemain dia bergerak-gerak sampai berbonjol bonjol.. tak duk diam! susah nurse nak cari denyutan jantung dia...nasib baik lilitan perut sama dengan kandungan sekarang 31cm dan kepala pun kat bawah..  


cuma.. cuma, 

referral doktor untuk jumpa Doktor Pakar O+G belum dapat lagi untuk status 1 previous scar sebab czer dulu.. harapan mama kali ni berjaya VBAC dan dapat bersalin normal.. Amin...






Home Progress: Progress Disember 2015

1:38:00 PM 11 Comments A+ a-


Alhamdulillah progress rumah hampir ke penghujungnya...
ehh ke dah siap sebenarnya ni.... tinggal nak dapat kunci je lagi.. ??
janji pada bulan 12 ni.. kita tunggu je la nanti..huuhu


ehh..!! tetiba dah ada pokok pula depan rumah..
terus nampak berseri seri kawasan perumahan ni kaoo!!
sejuk sikit mata memandang... hihihi

papan tanda jalan taman perumahan ni pun dah ada
terus makin excited nak duduk rumah sendiri nih.... mihmihmih

Semoga tak lama lagi dapat la kunci rumah!
tak sabar nak duduk rumah baru dengan baby baru..
Amin.... ngeee~~




Petua Mengelak Biskut Lemau

9:00:00 AM 11 Comments A+ a-


Sering kali biskut menjadi lemau walaupun di simpan di dalam bekas kedap udara bukan..
nah... di sini ada petua nya:





Untuk mengelakkan biskut menjadi lemau,
Masukkan sedikit gula pasir di dalam bekas kedap udara yang di gunakan untuk menyimpan biskut.
inshaaAllah biskut tahan lama dan tidak menjadi lemau...

cubalah... :)

Giveaway Disember 2015 Cash RM500

9:18:00 PM 7 Comments A+ a-


Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


Tasbih Cinta Dari Puan Mah

1:16:00 PM 7 Comments A+ a-




Suka suka meneka, jawapan tak la betul tapi tuan blog tu bermurah hati juga nak bagi hadiah.
Alhamdulillah rezeki tasbih dari blogger Puan Mah

Terima kasih yunk :)
Semoga di murahkan rezeki selalu...



Blog Puan Mah

Cara Kira Due Date Bersalin

12:04:00 PM 9 Comments A+ a-


Lepas hakimi lahir daku memang catat setiap bulan datang period. senang nak rujuk, nak rancang kehamilan sebab daku tak amalkan apa-apa perancang kehamilan walaupun czer! hahaha

so bila hamil kali kedua ni ni memang daku rancang, tahu bila last period,waktu subur baru teruskan :) jadi bila cek upt positif, ingat bila hari pertama datang period terakhir tu senang dah nak kira due date sendiri sebelum pergi klinik untuk booking buku merah.


Cara kira due date sendiri: 
1. Tahu bila  hari  pertama period terakhir anda

2. Tambah tujuh hari

3. Tolak tiga bulan

4. Tambah setahun

Cth:
1. Last period: 24 April 2015
2. Tambah 7 hari: 31 April 2015
3. Tolak 3 bulan: 31 Jan 2015
4. Tambah setahun: 31 Jan 2016

Dan bila buat buku merah sama seperti yang nurse dan doktor kira.. tapi harus di ingat kadang-kadang kita boleh bersalin awal dan kadang-kadang lewat. 

apa-apa pun kuasa Allah..kita merancang Allah menentukan..




Pirate Coffee Port Dickson

2:00:00 PM 12 Comments A+ a-


Sana sini viralkan kesedapan Pirate Coffee ni..
terasa teringin juga nak merasainya..
lebih lebih lagi ada seseorang itu mengidam.. mihmihmih


Pirate Coffee orang kata rasanya ala Starbuck! tapi Starbuck pun haku tak pernah rasa.. wakaka :p
suami beli Pirate Coffee perisa Mocha! 



sedap juga hanya RM4 secawan.. murahh kan..




warga Port Dickson boleh dapati di 

Butik Arissa Ariana
PD Sunggala Gateaway
Port Dickson


Habiskan Annual Leave

8:00:00 AM 7 Comments A+ a-


Dua minggu lepas,
4 hari cuti adik ipar kahwin, syif malam dua hari sambung balik cuti lima hari majlis bertandang belah lelaki di Kuantan, Pahang.

Hari ini dan esok cuti  lagi dua hari.
Nikmatnya banyak sangat cuti..!!
hahaha

Sekarang ni tinggal 15 hari lagi annual leave..
banyak ke sikit eh...??
balance annual leave bawa ke tahun depan... masukkan 5 hari je dalam GCR untuk pencen nanti.. inshaaAllah :)

Senarai Keperluan Bayi dan Ibu Ke Hospital

4:32:00 PM 7 Comments A+ a-


Kelengkapan barang baby mesti cukup supaya tidak kelam kabut. Bermula 32 minggu hamil boleh kemas dan sediakan beg sepatutnya. asing 3 beg untuk:





1. Beg untuk ibu
  • 2 pasang baju ibu terutamanya baju berbutang depan
  • kain batik
  • seluar dalam pakai buang
  • tuala
  • tudung
  • maternity pad/ pad biasa
  • selipar
  • toileteries
  • stokin tebal

2. Beg untuk bayi

  • baju lengan pendek dan seluar
  • baju lengan panjang dan seluar
  • pampers
  • topi, mitten dan booties
  • bedung/ napkin
  • barut
  • tuala baby
  • wet tissue

3. Bakul

  • Thermos
  • Botol air
  • makanan biskut, minuman 3 in 1 (horlick, milo,kopi)
  • cawan

Paling penting ibu kena sediakan..!!

1. Kad pengenalan
2. Buku merah ibu mengandung
3. Handphone dan charger
4. Guarantee letter (GL)



** nak berjalan ke Pahang ni untuk majlis bertandang adik ipar... kena standby barang2 ibu dan baby..!! harap-harap tak bersalin awal.. Amin...



Majlis Perkahwinan Adik Ipar

4:29:00 PM 5 Comments A+ a-


Hari sabtu lepas dengan sekali lafaz, adik ipar selamat menjadi isteri kepada kekasih hati beliau.. masing masing berusia 23 tahun bekerja sebagai guru di pedalaman sarawak :)

Sabtu 28.11.15
Malam nikah


Inilah keluarga mertuaku.. 

actually 3 beradik.. suami yang sulung.. adik last dah meninggal.. tinggal la dua beradik ni..



Ahad 29.11.15
Majlis Resepsi


Terima kasih adik ipar dan mertua sponsor baju kahwin kami sekeluarga.. :)
daku buat baju peplum sesuai dengan perut tengah memboyot 8bulan :p cantik dan suka sangat!! harap boleh pakai lagi lepas bersalin.. mihmihmih


Keluarga kecikku.. sayang ketat ketat ^___^


Baju peplum: Hijau mint
Sponsor by Mertua

Mua by | NinaPutra DecoWedding ( Makeup Only )
CallWasap | 0182239252



Alhamdulillah walaupun pelbagai rintangan majlis berjalan dengan lancar..
Terima kasih pada yang terlibat.. terima kasih pada kawan-kawan yang hadir..

Minggu ni majlis bertandang ke Pahang pula... 
pergi Pahang pulaa kita ni....








2nd Pregnancy Diary: Boy Or Girl??

2:57:00 PM 12 Comments A+ a-


Alhamdulillah... kandungan dah nak masuk 8 bulan. :)
Dah tentu mama excited nak tahu jantina anak! mana taknya dah sulung anak lelaki, dah tentu anak kedua ni mama nak anak perempuan pula. sepasang baru lengkap gitu... :p

Jom check out!





1) Bentuk Perut.

-jika jantina janin anda adalah perempuan, maka perut anda akan kelihatan sangat bulat melebar ke tepi dan pinggang anda terasa penuh.

-Jika hamil bayi lelaki, perut anda akan kelihatan samada lebih bujur dan panjang ataupun kelihatan agak tajam meruncing ke depan. Bahagian pinggang akan terasa lebih kosong.

2) Posisi Tidur. 

-Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. 

,-kalau suka mengiring ke kiri atau merasakan tendangan dan pergerakan yang kerap di bahagian kiri kemungkinan anak perempuan.

3) Orang memuji anda. 

-Sesetengah ibu biasanya akan kelihatan lebih cantik, suka bersolek dan berseri jika menghamilkan bayi perempuan.

-Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. 

4) Melihat garisan pada perut ibu.

-kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki

 -kalau terputus..kemungkinan perempuan 

5) Mengidam

-setiap kali hamil bayi perempuan mengidam makanan manis, sayur sayuran, buah-buahan

-mengidam makanan berprotein n masin hamil anak lelaki

6) Guna Soda Bikarbonat

-Gunakan soda bikarbonat (tepung penaik) bersama air kencing ibu paling pekat (air kencing paling pekat adalah pada waktu pagi). Sekiranya air kencing anda berbuih bermakna bayi di dalam kandungan adalah bayi lelaki.

-Sekiranya air kencing anda tidak berbuih bermakna bayi di dalam kandungannya ialah bayi perempuan.



Walaupun cara mengetahui jantina bayi dalam kandungan datang dari orang lama, tidak semestinya seratus peratus betul. Segalanya adalah kuasa dan ketentuan Allah S.W.T. Bayi lelaki atau perempuan tidak penting kerana apa yang paling penting adalah bayi yang bakal dilahirkan nanti sihat dan sempurna.


Agak-agak anak jantina apa lah ni kan?? hehehe
Jeng jeng jeng.. :p
Selamat meneka!
Semoga Allah permudahkan nanti.. amin..




8th Anniversary GiveAway!

11:15:00 AM 6 Comments A+ a-



Jemput Join

8th Anniversary GiveAway!


klik banner untuk join


20.11.2015 hingga 25.11.2015 11:59 malam.



Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

11:03:00 PM 9 Comments A+ a-


Ramai dah mencuba Thai Red Tea & Thai Green Tea yang sudah menjadi viral di media social. Rata rata mengatakan keduanya lebih kaw dan lebih sedap. Dried Roselle Tea katanya boleh menurunkan berat badan. Boleh diminum panas atau sejuk. Bancuhan sejuk lebih sedap! Kalau nak rasa kesedapan Thai Red & Thai Green Tea ataupun Dried Roselle Tea ni, jemput sertai Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine. Mana tahu ada rezeki nak rasa salah satu darinya.
Khasiat Dried Roselle Tea
Tinggi kandungan vitamin C & antioksida mencegah penyakit yang berkaitan dengan jantung.
Meningkatkan sistem imun & memberi perlindungan dari radikal bebas.
Baik untuk kecantikkan kulit.
Melancarkan sistem penghadaman & membantu penurunan berat badan.
Meredakan panas badan.
Memutihkan kulit
Mengurangkan kolestrol
Mengekalkan badan yang sihat
Klik banner untuk sertai Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

Syarat ² Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

Like Fanpage Blog Azhafizah
Follow Blog 
www.azhafizah.com | nadinesblog.blogspot.my

Follow  Google +
 Nadine Jamal

Follow Instagram
 azhafizahmdnornadines.hutndrajamal 

2. Buat 1 entry bertajuk : Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine
3. Copy dan paste code yang telah disediakan di dalam ruangan HTML entry.
4. Publish dan Tinggalkan link entry  & email di ruangan komen entry Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

Tempoh Giveaway : 23 November 2015 10:00am- 7 December 2015 11:59pm

Hadiah
1 pek Thai Red Tea x 1 Pemenang
 1 pek Thai Green Tea x 1 Pemenang
1 Jar Dried Roselle tea x 1 Pemenang

Pemenang akan dipilih melalui random picker dan keputusan giveaway akan diumumkan pada 8 December 2015. 

Resepi Ketam Masak Lemak

9:00:00 AM 8 Comments A+ a-


Teringin nak makan ketam katakan.. usul kepada mak! terus mak ajak ayah pergi cari ketam..
hasilnya mak buatkan Ketam Masak Lemak Cili Api.. !!

last makan dulu pun masa mengandungkan hakimi. lama tuu 2 tahun lebih tak makan ketam! mihmihmih


Bahan-bahan
4 ekor ketam besar, dibersihkan
1 batang serai di titik
1 helai daun kunyit, carikkan
2 cawan santan pekat
1 asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar
6 ulas bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1/2 cm belacan*
8 biji cili api*

Cara Penyediaan:
Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit.
Dalam periuk, Gaulkan ketam dengan bahan kisar dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan pati santan. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.
Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak pecah minyak.
Masukkan asam keping, serai dan daun kunyit.
Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih.




Mak cakap cukup la sekali makan ketam masa mengandung.. ada pantang larangnya.. tak tahu kenapa... kalau korang tahu share la ye.. -_-"


Adab-adab Memasak

8:30:00 AM 8 Comments A+ a-



1. Berwuduk dan solat 2 rakaat

2. Baca doa masuk dapur surah alkahfi ayat 10

ﺭَﺑَّﻨَـﺎ ﺍَﺗِﻨَـﺎ ﻣِﻦْ ﻟَّﺪُﻧْـﻚَ ﺭَﺣْﻤَـﺔً ﻭَﻫَﻲِّﺀْﻟَﻨـَﺎ ﻣِﻦْ ﺍَﻣْﺮِﻧـَﺎ ﺭَﺷَـﺪًﺍ

Ya Tuhan kami, berilah kami rahmat yg besar dari sisiMu dan persiapkan petunjuk terhadap urusan kami

3. Doa mengambil beras surah An-Nahl ayat 96

ﻣَـﺎ ﻋِﻨْﺪَﻛُـﻢْ ﻳَـﻨْـﻔَﺪُّ ﻭَﻣـَﺎ ﻋِـﻨْﺪَ ﺍﻟﻠﻪِ ﺑَـﺎﻕٍ

Apa yang di sisimu akan lenyap, dan apa
yang di sisi Allah adalah kekal

4. Doa cuci beras

ﺍَﻟْﺤَﻤْـﺪُ ِﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟَّـﺬِﻯ ﺍَﻃْﻌَﻤَﻨـَﺎ ﺧَﻴْﺮًﺍ ﻣِﻨـْﻪ ُ

Segala puji bagi Allah yang telah memberi
kami makanan yang lebih baik darinya

5. Doa letak beras dalam periuk

ﺍَﻟْﺤَﻤْـﺪُ ِﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟَّﺬِﻯ ﺍَﻃْﻌَﻤَﻨـﺎَ ﻣِﻦْ ﺟُـﻮْﻉٍ

Segala puji bagi Allah yang telah mmberikan makan setelah lapar

6. Doa letak air dalam beras

ﺍَﻟﻠّﺬِﻳْﻦَ ﺍَﻣَﻨُﻮْﺍﺍ ﺻْﺒِﺮُﻭْﺍ ﻭَﺻَـﺎﺑِﺮُﻭْﺍﻭَﺭَﺍﺑِﻄُﻮْﺍ ﻭَﺗَّـﻘُﻮﺍﺍﻟﻠﻪَ ﻟَﻌَﻠَّـﻜُـﻢْ ﺗُﻔْﻠِﺤُﻮْﻥَ

7. Doa mengacau sayur ke arah kanan dan lawan arah jarum jam 

ﻟَﻴْﺲَ ﻟَﻬـﺎَ ﻣِﻦْ ﺩُﻭْﻥِ ﺍﻟﻠﻪِ ﻛـﺎَ ﺷِﻔَـﺔٌ

Tidak ada yang dapat menyatakan hari itu
selain Allah

8. Doa potong sayur dan daging ayat Al baqarah 71

ﻓَﺬَ ﺑَﺤُﻮْﻫـﺎَ ﻭَﻣَـﺎ ﻛـﺎَﺩُﻭْﺍ ﻳَﻔْﻌَﻠُﻮْﻥَ

9. Doa cuci sayur 

ﻟَﻴْﺲَ ﻟَﻬـﺎَ ﻣِﻦْ ﺩُﻭْﻥِ ﺍﻟﻠﻪِ ﻛـﺎَ ﺷِـﻔَـﺔٌ

10. Doa menghaluskan perencah: Surah al kautsar ayat 1 hingga 3

Kalau tak mampu buat macam ni cukuplah sekadar berselawat, baca hafazan alquran, zikir dan JANGAN bercakap hal2 dunia semasa memasak. InsyaaAllah

JOm amalkan untuk mendapatkn redha dan berkat dalam keluarga. InsyaaAllah.. Supaya beroleh keluarga dan anak2 yang soleh dan solehah. Pentingnya air tangan orang yang memasak.



Renew Insurans: Berbeza Harga Insurans Di Semenanjung..!!

10:09:00 AM 9 Comments A+ a-


Hujung Bulan november bulan renew insurans.. road tax.. bertabahlah duhai hati.. duit ibarat air... hahahaha

Tahun ni renew insurans dan roadtax di Semenanjung... Berbeza harga insurans di Sabah dan Semenanjung! 


5 tahun sudah my Persona Elegance ni

2010 (semenanjung) RM1639
2011 (semenanjung) RM1254
2012 (sabah) RM799 berbanding RM1059
2013 (sabah) RM457
2014 (sabah) RM387 Cover 31000

tahun 2015 ni RM522.55 cover 28000..!! see naik balik RM150 kaoo..!!

apa boleh buat dah duduk di semenanjung kan.. sini ada highway.. ada tol.. cukai sana sini.. dah tentu lah insurans bertambah tambah.. sabah takde tol...takde highway..huuuu

di sebalik kelebihan di sabah ada juga kekurangannya begitu la sebaliknya.. 
paling penting dah duduk dan bekerja di kampung sendiri dah bersyukur sangat sangat.!! Alhamdulillah :)

btw, guna insurans Allianz sama macam tahun lepas.. setakat ni takde apa masalah berlaku pada my Persona Elegance tu.. syukur :)





2nd Pregnancy: What Second Time Mom Need

11:27:00 AM 10 Comments A+ a-


Bila pertama kali jadi ibu dulu excited beli barang-barang baby ikut checklist. ada yang masih boleh berguna untuk anak nombor dua ni. guna apa yang ada. tak la membazir kan.. zaman GST hoii!! jimatt.. kihkihkih





betul kan mengandung anak kedua paling penting diapers dan wipes tu. yang lain boleh guna pakai anak yang dulu. ekeke :p

tapi tak la sampai begitu sekali.. sekurangnya ada lah sepasang dua baju baby yang baru. 
kebetulan hari tu pergi Aeon Seremban 2 beli :

1. Drypers Gift Set ni. lengkap syampoo,sabun, wipes dan pampers newborn 28! 
2. Pampers newborn dan saiz S bundle dapat free gift blanket!
3. Baju baby 3 pasang berharga RM10-RM15
4. Mitten n booties 2 pasang




beli Stack Box siap roller ni kat MR DIY berharga RM39. memudahkan simpan baju baby. boleh buka depan dan atas. siap ada roda lagi. so boleh alih kemana mana..





nanti ingat nak beli box ni lagi kalau ada stok! senang pula nak letak keperluan berpantang nanti. 
setakat ni tu jelah barang yang di beli. tinggal mama nak beli beg baby (sebab adik terbawa balik kedah) dan playpen/katil baby (sebab abglong hakimi lasak) yang lain recycle abanglong hakimi punya. jimat! 

Handphone..?? Mana Handphone..??!!

2:59:00 PM 5 Comments A+ a-



Mama dan hakimi duduk dalam bilik buka laptop layan video cartoon! sekali mama baru perasan handphone mama kat ruang tamu depan...


Perbualan ibu dan anak..


Mama: mie.. tolong amikkan handphone mama kat depan..

Hakimi: pergi depan sambil jerit:

"Handphone!! Mane handphone..?!"

????????

Die ingat dia panggil.. handphone tu nak jawab lahh?? Ayooo hakimi..!! shocked mama kejap.. 😲😲😅😅


sekarang anaksoleh zulhakimi zaim dah 2 tahun 2 bulan.. makin bijak berkata-kata..
setiap perkembangannya selalu buat mama terhibur.. walaupun bila ada selalu bergadoh.. bila dia takda/ tidur mama jadi sunyi... cepat sangat awak membesar.. sobb~ *mata masuk habuk* 


jadi anak soleh ye sayang... mama sayaaaaang hakimi!!




Resepi Donut Gebu Gebas

6:00:00 PM 12 Comments A+ a-


Tak tahu kenapa.. suka betul makan manis-manis sekarang..Mengidam pula nak makan donut! bila beli tak rasa feel pula.. siap save gambar dari group masakan di Fb. tunggu nak buat je.. bila datang kerajinan dan adikbaby nak saaaaangat makan.. terpaksa la buat juga...bertuah betul adikbaby dalam perut mama ni tau!




walaupun rupa mu tidak ku kenang tapi tahap ke gebu gebass memang terbaik lah!


Resepi Donut Gebu

3 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
1 sudu baking powder
sedikit garam

(semua satukan dalam bekas)

11 gram yis
2 sudu gula
1 1/2 air suam

(satukan dalam jug, biar berbuih)

-Masukkan bahan yis ke dalam adunan tepung
-Uli sampai jadi doh sampai dah tak melekat kat jari
-Biarkan kembang seketika, kemudian tumbuk tumbuh doh bagi buang udara dalam doh
-Bentukkan donat, biar kembang lagi 10-15minit
-Siap untuk di goreng






Alhamdulillah...nikmatnya buat sendiri! cukup dah tu saja. dah tak rasa teringinkan donut lagi ... hahahaha


eh! korang minum apa petang-petang gini??


Posted via Blogaway



Jam Loceng IKEA Top Komentator Dari Azhafizah.com

12:24:00 PM 6 Comments A+ a-


Berkat berjaya menjadi Top Komentator September dan Oktober blog Azhafizah.com yang lalu, Alhamdulillah di hadiahkan Jam Loceng dari IKEA..!!




Nak pergi IKEA memang jauh.. dapat hadiah dah syukur sangat-sangat..! sangat-sangat menghargai pemberian dari nya... terima kasih banyak-banyak fiza!! muahhh xoxo


Kalau korang nak dapatkan hadiah dari Fiza senang je, cuma jadi top 3 komentator untuk November & December nanti...


Blog:


7 Eleven November Special RM1 Deals!!

2:27:00 PM 14 Comments A+ a-


Start 12 malam tadi.. promosi 7 Eleven RM 1 untuk barangan terpilih!



RM 1 punya pasal! borong habis-habis... memang berbaloi baloi!




Paling berbaloi air botol lipton lemon ais tu dan kotex.. kalau biasa RM 2.00++.



Pagi ni suruh ayah pergi 7 Eleven lagi, beberapa air botol teh lemon ais, air kotak VICO, maggi cup dan keropok Master Potato dia rembat! bijakk ayah.. hahahaha :p

Cepat selagi stok masih ada..!!


Posted via Blogaway


Berhenti Merokok Dengan Petai

2:00:00 PM 7 Comments A+ a-


Ha.. berita baik buat peminat petai..!!





Petai boleh membantu mereka yang cuba untuk berhenti merokok kerana kaya dengan kandungan vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang boleh mengurangkan keinginan untuk merokok.

Lepas ni boleh para isteri boleh sediakan bekal petai banyak-banyak suami ke tempat kerja ye.. Hehehee

2nd Pregnancy: Jumpa Dietation dan Iberet Folic 500

8:00:00 AM 12 Comments A+ a-


Hampir dua bulan makan ubat Iberet Folic ni gara-gara kurang darah/ HB masa mengandung ni. 
4 kali result darah HB kurang dari 11...!! nastijahnya checkup dua minggu sekali..!!
akhirnya kena jumpa Pegawai Zat Makanan.






Bila jumpa Dietation, dia kata ubat Iberet ni ubat paling kuat sekali untuk tambah darah! dia macam pelik makan Iberet tapi HB tak naik-naik...huhuhu

Tips dia bagi, makan ubat Iberet ni masa perut kosong, 2 jam selepas/sebelum makan dan minum dengan air suam+perahan limau/lemon. vitamin C yang ada supaya penyerapan iron lebih cepat berlaku.

Dah usaha buat seperti yang Dietation sarankan.. elakkan kaffein/susu dalam masa 2 jam selepas atau sebelum makan, makan makanan sihat, tambah darah.. darah untuk thalasemia pun dah ambil.

monitor jelah keputusan setiap dua minggu checkup tu.. mudah-mudahan adik baby sihat, sempurna dan selamat bila mama melahirkannya kelak. Amin..

baru makan epal hijau banyak-banyak. nampaknya HB dah naik 11gm.. tengok nextweek checkup pula..


Posted via Blogaway



Cinta 13 Tahun

5:13:00 PM 12 Comments A+ a-


Today is the day!!




Cinta 13 Tahun :)


Siapa sangka bermula dari persahabatan semasa di tingkatan satu akhirnya menimbulkan rasa cinta di hati kami.. Banyak kot dugaan bercinta lama-lama ni.. kalau nak ikut putus, gaduh tu memang banyak kali dah. Tapi tetap tabahkan hati nak sambung balik hubungan tu. Sayang kot nak lepaskan bila dah bertahun cipta hubungan. tapi Alhamdulillah berjaya juga bercinta bertahun-tahun sampai ke jinjang pelamin.


selama 13 tahun ni juga daku pun dah cukup masak dengan asam garam berjauhan! jadi bila berjauhan kami selalu amalkan KEPERCAYAAN dan KESABARAN. sebab tu dapat bertahan lebih lama. Alhamdulillah mungkin dah jodoh juga kot.






Semoga perhubungan ni terus mekar mewangi dan kekal rapi dalam kotak ingatan dan takkan pernah luput di mamah waktu..

Moga Perkahwinan yang hampir 4 tahun ni berkekalan hingga ke Jannah Allah.. Amin ya robbal alamin...


baca lagi,




Ambil Darah Dua Minggu Sekali

8:00:00 AM 10 Comments A+ a-


Dari mengandungkan abglong hakimi lagi. Hb mama tak pandai naik sampai 11.. duk maintain 10 gitu je. 

Bila adikbaby pula.. pun sama.. alahaiii nakk..!!
sepanjang mengandungkan adikbaby hemoglobin/darah merah mama:

10weeks = 11gm
13weeks = 11gm
17weeks = 10.9gm
20weeks = 10.8gm
22weeks = 10.9gm
24weeks = 10.4gm
27weeks = 11gm


Tu pun dah banyak kali episod hampir pitam masa bekerja. kawan tegur muka kuning pucat! Dah tu terpaksa lah checkup dua minggu sekali sebab hb low. Sobb~ tiap-tiap dua minggu ambil darah masa checkup.. psstt!! lali dah tangan ni dengan jarum jemarum! nasib la jenis urat senang timbul.. huhuhu! tu pun bengkak dah...

Macam-macam makan makanan dah.. vitamin 3 serangkai, vitalea shaklee, hati ayam, bayam, jambu batu, buah delima, kerang. result masih sama..

Doktor bekalkan ubat IBERET dah cukup kuat tu..n ada appointment dengan Dietation pun dah pergi.. result masih juga sama... emmm -__ -

Dan ada juga yang suggest cek darah thalasemia. sebab bila ada thalasemia zat besi tak boleh nak serap dalam badan. so kita tunggu la result darah 2 minggu lagi.. emm


sekejap je dah 7 bulan mengandung!

Posted via Blogaway




2nd Pregnancy: Kalau Ibu Berseri Itu Anak Perempuan??

8:30:00 AM 10 Comments A+ a-



Pernah dengar tak kalau ibu mengandung berseri seri mengandungkan anak perempuan? tapi setahu daku kalau muka ibu berseri anak lelaki sebab kalau anak perempuan seri anak yang ambil dan ibu kelihatan tak berseri..

Tapi, Pregnantkan anak kedua ni suka sangat melawa walaupun muka tak lawa mana pung! LOL!
dari awal-awal mengandung suka beli tudung baru, jubah baru, baju baru.. sampaikan mak bising:

Mak: ni anak perempuan ke.. suka sangat melawa. kejap beli tudung.. kejap beli jubah
Daku: kalau anak perempuan camni ke gayanya mak??
Mak: diam.. 

hahahaha  :p

dan kadang-kadang bila keluar berjalan pun suka melawa walaupun sekadar calit lip ice je.. Lol!



yang daku perasan suka sangat makan manis-manis. 
adik baby suka tendang belah kiri dan perut kelihatan lebar. 


wallahualam walaupun harapan mama tinggi untuk dapatkan anak perempuan tapi selebihnya Allah yang menentukan. lelaki atau perempuan yang keluar nanti mama terima seadanya.. janji sihat, selamat dan mudah di lahirkan.. Amin..



Senarai Semak Keperluan Bayi Baru

2:30:00 PM 11 Comments A+ a-


Setiap ibu mahupun bapa excited nak shopping barangan bayi buat kali pertama. 
pastikan tiada pembaziran berlaku ketika membuat persediaan untuk bayi tersayang. checklist yang lengkap memudahkan urusan membeli barangan bayi dengan lebih teratur.

ini panduan Senarai Semak Keperluan Bayi Baru Anda



sumber google



semoga dengan list ini para ibu dapat merancang pembelian barangan anak dengan lebih teratur dan menjimatkan. 

dulu anak pertama mmg betul ikut checklist ni.. semua barang dah ada boleh di guna pakai untuk anak kedua ni..maka anak kedua nanti ukup lah diapers dan wipes! hahahaha jimattt :p



Dear Husband.. Happy Birthday To You!

12:30:00 AM 8 Comments A+ a-




To my husband,

Your birthday gives me another chance to tell you that you mean more to me than anything else in the world.

I love you and i know i always will. May you blessed with all that you have ever dreamt of.

Happy birthday and have a lovely day my hubby!

❤ Happy birthday 27 years old ❤


Cashout Nuffnang

8:00:00 AM 10 Comments A+ a-


Dari bulan April 2014 lagi akaun nuffnang tak bercashout. Lebih-lebih lagi akaun nuffnang di sekat pula hari tu.. terus tak dapat nak log in. 




Dari Apr 2014 sampai hari ni dapat la RM80.. Jumlah terkumpul selama SETAHUN Lebih!!daku repeat SETAHUN ok!  jadilah dari takde langsung kan.. hahaha





Lagipun blog bukan retis, tahu dah jumlah dalam akaun tu tak banyak mana.. nak dapat RM1 pun susah. Dulu zaman kegemilangan pernah la dapat sampai RM1400 untuk nuffnang. Bila dah ada anak dah kurang masa untuk berblog. Sekarang readers 100-300 je sehari.. huhuhu  yang penting minat berblog.. tak gituu??


cashout hujung bulan ni, nanti bulan depan dah dapat cek. harap-harap sampai dengan selamat :)





dah tinggal RM0. tapi masih ada 8 CPUV yang tengah on going. harap harap naik la jumlah earning tu.. Amin.. hehe

Terima kasih nuffnang!


Posted via Blogaway