Friday, May 29, 2015

Dia Semakin Manja Atau Mengada-ngada


Anak soleh ni 1 tahun 8 bulan sejak kebelakangan ni kemain manja lagi. Sekarang nak mandi sama2 dengan mama. Kalau mama belum mandi tapi dia dah mandi dulu sanggup tu mandi lagi sekali.. huhuhu

Memang pantang mama hilang dari pandangan mata dia. Meraung macam kena pukul.
Sejak dah pandai cakap ni macam2 permintaan dia buat. 

"Nak tu"
"Nak ni"
"Nanak"

Tak dapat nangis! Sampai la orang penuhi permintaan dia.


Nasib la baru sorang.. atoknenek boleh layan dia lagi. Dah dua orang nanti pengsann mama nak oii!! ni sebab nak beralih bulan atau nak dapat adik ni??hehehe
Apa apa pun melayan cakap dia buat mama terhibur.. i love u son!! Muahhhxx


Zikir Untuk Hamil


Nak kongsikan zikir untuk hamil sebagai salah satu IKHTIAR kita untuk dapatkan anak. Rezeki dari Allah swt tapi tak salah jika kita mencuba dan berusaha.

Amalkan selepas solat..

Berserah dan bertawakal ...mudah mudahan berjaya!

(step 1-3)





Semoga suatu masa ada si kecik dalam rahim kita.. Amin...






Thursday, May 28, 2015

DOA SUPAYA TIDAK DIIKUT OLEH SYAITAN KETIKA BALIK MALAM SELEPAS HABIS KERJA/BALIK DARI KUBUR/BALIK DARI HOSPITAL.


DOA SUPAYA TIDAK DIIKUT OLEH SYAITAN KETIKA BALIK MALAM SELEPAS HABIS KERJA/BALIK DARI KUBUR/BALIK DARI HOSPITAL.

Apabila anda balik ke rumah di tengah malam selepas habis bertugas/kerja syif malam atau selepas menziarahi saudara yang sakit di hospital.

Ataupun balik dari kubur selepas pengebumian ahli keluarga. Sebelum masuk ke dalam rumah elok dibaca doa ini supaya syaitan dan jin tidak akan mengikut anda masuk sekali kedalam rumah anda.

=Jika anda ada anak kecil mungkin akan terkena sampuk dan dirasuk makhluk halus ini.

=Jika kaki anda kotor, basuh dahulu. Kemudian bacalah 3 Qul dan diikuti dengan doa ini.





Iaitu doa melepaskan diri dari diikut oleh jin,syaitan yang dilaknat. Jika tidak dibaca, ia akan sentiasa berdamping dengan anda kemana sahaja anda pergi kecuali anda berada dalam masjid atau ketika hendak solat.



"In kullu nafsin lamma
Aalayha hafith"

Maksudnya:
Tiada sesuatu diri juapun melainkan ada malaikat yang menjaga (keadaannya serta menyimpan catatan mengenai segala bawaannya).


sama-sama kita beramal :)




Wednesday, May 27, 2015

Hadiah Top Komentator Dari Duniashida.com





Tetiba je surat sampai rumah.  Rupa rupanya dari blogger shida hadiah untuk top komentator blognya.. Senangnya beliau tak payah pm minta alamat. Memang ada dalam simpanan kan shida?? Terima kasih shida!! Blogger yang daku kenal awal2 blogging dulu dah jadi BFF. :)

Bookmarks,keychain dan fridge magnet lengkap di guna untuk kehidupan seharian.. yelaa bookmark boleh buat penanda buku.. keychain gantung kat kunci. FM lekat kat peti ais. Lengkap bukan??


Terima kasih sekali lagi shida. Muahhhxx happy blogging.. ^___^




Yellow Kitchen Design



Dalam banyak banyak dekorasi rumah, daku paling suka dekorasi Kitchen Kabinet (KC)! Berangan sangat nak ada kitchen kabinet untuk rumah sendiri kelak..
Tapi kosnya pun boleh tahan. Kalau takde table top lagi mahal nak buat.

KC sahaja berbagai jenis. Ada melamine..granite..solid surface..3G, 4G glasses.. Pastu boleh buat island counter atau counter bar! Daku sendiri pun tak paham perbezaan jenis2 tu.. huhuhu 

Di sebabkan rumahku syurgakuaz belum siap. Jadi takde la daku survey2 harga KC lagi kat kedai.. hahaha

Tapi berangan tak salah kan..??






Kuning pun cantik.. warna terang.. ruang sempit jadi luas kan.. idea design KC boleh tiru. Tapi warna kuning bukan menjadi pilihan. Ekekeke :p

Korang ada nak share KC korang tak.. terima kasih..




Tuesday, May 26, 2015

Anak Itu Rezeki Allah


Inilah realiti yang terjadi dalam kehidupan kita. Mulut orang susah nak tutup.

Bila tak kahwin orang bertanya bila nak kahwin?

Bila dah lama kahwin eh tak dapat anak lagi ke??

Bila ada sorang anak. Bila nak tambah anak lagi?


Padahal kita tak merancang pun nak ada anak. Semua nya rezeki Allah yang tentukan..  cuma lambat dengan cepat je..




apa apa pun bersyukur..takde rezeki anak tak bermaksud tak bahagia kan?? nikmat rezeki macam-macam Allah beri.. sampai masa inshaaAllah kita akan di kurniakan rezeki anak! Amin..mudah-mudahan...




boleh search Tips Pregnancy [link] dalam blog ni..kita berusaha, lebihnya Allah tentukan! sharing is  loving :)





Monday, May 25, 2015

Kelazatan Kenny Rogers!


Birthday gurl katakan.. macam macam minta makan..
Encik suami cakap "jom abg belanja pizza."
Puan isteri cakap "pizza da selalu makan. Nak makan kenny rogers lah!"

Berdesup dia bawa pergi Kenny Rogers.. tq suami!!
untung sekarang Port Dickson dah banyak restoran makan yang best2!! hehehe

Yelah sedar yang kenny rogers ni mahal..Tapi perut birthday girl ni nak sangat mengidamnya.  sebab first time makan. 



Red Hot Meal

Roasted 1/4 chicken with Coleslaw, Mashed Potato & Gravy and BBQ Baked Beans & 1 Kenny's Home-made Muffin.

boleh pilih nak sos perisa apa macam sos cendawan atau sos blackpepper. hidangan macam ni pun dah mengenyangkan. daku pilih sos cendawan, itu pun dah menaikkan selera.. tak terlampau cair dan tak terlampau pekat.



Kenny's Chicken & Porridge Meal

roasted 1/4 chicken with coleslow, 1 Kenny's Home-made Muffin and a Kenny's Chicken Porridge.




hakimi makan muffin je. muffin ini antara menu sampingan yang akan disertakan sekali dalam menu hidangan korang.

memang sedap!  puas hati makan!! tq  suami belanja! mama n baby suka! ehhh tetibaa!! hahaha


info lain kat website



Tol Elektronik PLUS Seremban Port Dickson Rebat 20% Bermula 1 Jun Hingga 30 September




Orang ramai yang membayar tol secara elektronik di Plaza Tol Mambau dan Lukut di Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH) boleh menikmati penjimatan bayaran tol melebihi RM48.00 setiap bulan bermula 1 Jun hingga 30 September akan datang.

Pengarah Urusan PLUS Malaysia Berhad (PLUS), Dato’ Noorizah Hj Abd Hamid berkata, “Penjimatan tersebut diperolehi melalui tawaran rebat tol sebanyak 20 peratus yang diberikan oleh PLUS untuk pengguna Kenderaan Kelas 1 yang membayar tol menggunakan kad PLUSMiles, kad Touch ‘n Go atau SmartTAG di Plaza Tol Mambau dan Lukut.”





Orang ramai berpeluang mendapatkan SmartTAG dengan harga istimewa RM96.00 (termasuk 6% GST) mulai sekarang di Pusat Khidmat Pelanggan di Plaza Tol Seremban dan Senawang (selagi stok masih ada).

Pengguna lebuh raya juga boleh mendapatkan kad PLUSMiles Touch ‘n Go (dengan nilai pra bayar RM5) dengan harga promosi RM5 (kad percuma) mulai sekarang di lorong di Plaza Tol Mambau dan Lukut (Kedua-dua Arah) dan Pusat Khidmat Pelanggan di Plaza Tol Seremban dan Senawang.

Insentif yang diberikan ini merupakan langkah PLUS untuk menggalakkan orang ramai beralih kepada sistem pembayaran tol secara elektronik yang lebih pantas dan mudah. Transaksi tol di Plaza Tol Mambau dan Lukut di SPDH akan dikendalikan 100 peratus secara elektronik mulai 1 Jun 2015 yang akan datang.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi PLUSLine di 1800-88-0000.




Sunday, May 24, 2015

Tiga Tahun Lagi 3 Series


Alhamdulillah..Mari kita bersyukur kepada Allah kerana kita masih hidup pada hari ini. begitu juga dengan daku. kerana daku masih berkesempatan menyambut hari lahir ke 27 tahun pada 24 may bersamaan hari ni. weee~~

Alhamdulillah juga doa dan impian hari lahir tahun lepas tercapai! Dapat transfer semenanjung.. dapat beli sebuah rumah.. Syukur ya Allah! Nikmat Allah manakah ingin engkau dustakan wahai nur azizah???

Selamat Hari  Lahir untuk diri sendiri!!



semoga Allah kurniakan nikmat usia pada tahun tahun akan datang.
diberikan  kesihatan yang baik, di murahkan rezeki,
menjadi anak yang baik kepada ibubapa,ibubapa mertua, isteri yang solehah dan ibu yang mithali kepada anak soleh dan solehah nanti..
umur dah banyak, mudah mudahan sebelum umur 30tahun dah ada 3 orang anak!! Amin
success dalam kerjaya,
serta sentiasa di bawah lindungan Allah!! 

Amin ya robbal alamin....



Terima kasih korang yang wish my birthday! tak lama lagi 3 seriess  dah...tapi i tetap maintain comel u~~hahahaha



Saturday, May 23, 2015

Resepi Kerabu Mangga





Resepi Kerabu Mangga


Bahan-bahan:-

Mangga muda
1 biji bawang besar
4 biji cili padi
1 biji cili merah
1 batang bunga kantan
Daun kesum
1 batang Serai
1 sudu kecil udang kering
1 sudu perahan limau nipis/lemon
garam
Gula secukup rasa



cara-caranya..

Hiris halus mangga memanjang ,bawang besar,cili padi,cili merah,bunga kantan,serai,daun kesum.

Tumbuk udang kering dengan serai. Masukkan perahan air limau nipis..

campur kan semua bahan yang telah di hiris halus, mangga, gula dan garam. Gaul sebati dah siap





Friday, May 22, 2015

Sepetang Bersama Anaksoleh


Anaksoleh ni pantang kalau dapat keluar rumah. Kemain la suka..

Depan rumah jalan raya habis satu jalan raya dia lari atas ke bawah.. bawah ke atas..dah bukit.. yang kita takut nya kalau tersungkur. Nasib baiklah tidak. Dia dapat imbangkan badan.

Kadang2 malas mama nak bawa keluar.. tak larat nak kejar.. hehee

Mama tengok hakimi ni makin lama makin berisi n gemok la.. makannya tak juga!! Tapi semangat kaoo!! Tak larat mama... hukhukhuk


p/s: korang..ada keluar  gambar tak??


Testing... Update Entry Guna Apps "Blogger"


Salam Jumaat...
Sebelum ni kalau update entry guna henpon daku guna apps "Blogger " tapi bila attach pic. Picture tu tak keluar kat dalam entry. Tu pun rakan blogger yang beritahu takde gambar keluar.






Jadi terpaksa la karang guna apps blogger ni dan guna google chrome masukkan gambar.. jadi agak leceh di situ.

So dalam entry ini.. daku nak tanya korang nampak tak gambar keluar kat entry ini..?? sebab entry ini guna apps "Blogger". Yang entry tadi guna apps "Blogaway"..


Pendapat korang di alu alukan.. terima kasih...




Cara Rasulullah Melayan Isteri





10 CONTOH PENTING BAGAIMANA RASULULLAH MELAYANI ISTERINYA 

1. Kalau ada pakaian yang koyak,Rasulullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya.Baginda juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga maupun untuk dijual.

2. Setiap kali pulang ke rumah,bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan,sambil tersenyum baginda menyingsingkan lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina ‘Aisyah menceritakan‘Ka lau Nabi berada di rumah,beliau selalu membantu urusan rumahtangga.

3. Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.’

4. Pernah baginda pulang pada waktu pagi.Tentulah baginda teramat lapar waktu itu..Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan.Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina ‘Aisyah belum ke pasar.Maka Nabi bertanya, ‘Belum ada sarapan ya Humairah?’ (Humairah adalah panggilan mesra untuk Sayidatina ‘Aisyah yang bererti ‘Wahai yang kemerah-merahan ’) Aisyah menjawab dengan agak serba salah,‘Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.’Ras ulullah lantas berkata,‘Jika begitu aku puasa saja hari ini.’tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.

5. Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami sedang memukul isterinya.Rasul ullah menegur,‘Mengap a engkau memukul isterimu?’ Lantas dijawab dengan agak gementar, ‘Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap begitu juga,jadi aku pukul lah dia.’‘Aku tidak menanyakan alasanmu,’ sahut Rasulullah Shallahu 'alaihi wassalam,.‘Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?’

6. Pernah baginda bersabda,’sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik, kasih dan lemah lembut terhadap isterinya.’ Prihatin,sabar dan rendah hati baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menurunkan kedudukannya sebagai pemimpin umat..

7. Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH Subhanahu Wa Ta'ala dan rasa kehambaan yang sudah melekat dalam diri Rasulullah Shallahu 'alaihi wassalam menolak sama sekali rasa kesombongan.

8. Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain,ketika di depan ramai maupun dalam kesendiriannya.

9. Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari,terus-mene rus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak .

10. Fisiknya sudah tidak mampu menanggung kemauan jiwanya yang tinggi.Bila ditanya oleh Sayidatina ‘Aisyah,‘Ya Rasulullah,
bukankah engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?’ Jawab baginda dengan lunak,‘Ya ‘Aisyah,apakah aku tak boleh menjadi hamba-Nya yang bersyukur..



Jadi,

Para-para suami marilah bersama-sama  membantu isteri dalam menguruskan urusan rumahtangga kerana di situ besar pahalanya.. Sedangkan Rasulullah sendiri tolong isterinya membuat kerja rumah, apatah lagi kita hambanya ni kan..

wallahualam...






Wednesday, May 20, 2015

Kids Room Boy Decoration


Sukanya tengok dekorasi bilik anak yang ceria berwarna warni...sedap mata memandang.. then dalam biliknya buat playroom,meja study.. cantik bukan... :) nak main pun ada MOOD!! 

mari kita berangan angan... mane tahu impian mama nak buatkan bilik anak soleh hakimi jadi kenyataan...









biasa anak lelaki hijau dan biru memang tak jauh la kan.. so ini boleh jadi sumber inspirasi la juga. lau tak dapat katil double deeker, single katil pun cukup dah...nanti ada anak2 lain kita deko lain pula..hehehe


cantik kan... mama jatuh  cinta oooo!! haihh bila lah rumah mama nak siap ni hakimi oiii!!hukhukhuk




Tuesday, May 19, 2015

Free Meal Oldtown White Coffee Dataran Segar Lukut


Hari tu dapat whatsapp dari manager Oldtown White Coffee Dataran Segar Lukut nak beri satu free meal sempena birthday tak lama lagi.. Jadi untuk dapatkan free meal ni syaratnya kena like Oldtown White Coffee Dataran Segar Lukut Port Dickson kat facebook dan beri nama fb kita. Dan whatsapp tu akan tunjuk apabila kita tebus nanti..


Malam ahad pergi Oldtown untuk tebus. Untuk free meal daku order chicken chop..suami order nasi lemak kari ayam.



Jadi bayar untuk nasi lemak kari ayam je lah..



so far puas hati..sedap pon sedap!
tq encik Nasir manager Oldtown White coffee Dataran Segar!




Monday, May 18, 2015

D.I.Y Hanger Tudung Awning


Tudung berawning banyak? Nak beli hanger awning yang dah siap tu punya la mahal kan. Apa kata kita D.I.Y saja. Jimat kos.. 

Bahan di perlukan

1. Hanger
2. Sepit baju
3. Cable tie



Mula2 ikat cable tie kat hanger then 1 cable tie lagi dengan penyepit baju ikat kat cable tie yang lagi satu.



akan jadi begini...


dah siap dah boleh sangkut tudung awning..


tengok tudung awning sebelum ni kemek sebab sangkut suka suka hati..
pasni selamat awning dari kemek..yey!

cable tie Rm1.30
penyepit Rm2.00

see..tak sampai Rm5 pun..hehe




Friday, May 15, 2015

GIVEAWAY BY KAMEQ DEANNA


Salam..

Harap belum terlewat untuk join



[klik banner di atas untuk  join]

Hadiah:


1. Majalah Anjung Seri bulan Mac 2015 x 1 pemenang
2. Majalah Anjung Seri bulan April 2015 x 1 pemenang
3. Majalah Jelita bulan Mac 2015 x 1 pemenang
4. Majalah Jelita bulan April 2015 x 1 pemenang
5. Majalah Mami & Baby Mac 2015 x 1 pemenang
6. Majalah Mami & Baby April 2015 x 1 pemenang
7. Majalah Time bulan Mac 2015 x 4 pemenang
8. Majalah Time bulan April 2015 x 2 pemenang

9. Instant Shawl x 3 pemenang


10. Batik Sarawak x 2 pemenang



11. Table Runner x 2 pemenang



12. Tissue Box Hanger x 2 pemenang


13. Hanging Accessory Organiser x 1 pemenang


14. Towel Hanger x 4 pemenang



15. Microfibre Wrap x 1 pemenang


16. Storage Box x 1 pemenang


17. Stoking Mariam x 1 pemenang


18. Stoking Silvy x 1 pemenang


19. Key Holder x 4 pemenang


20. Key Chain x 11 pemenang




Giveaway ini tamat pada 15 Mei 2015 pukul 12:00 malam dan pemenang akan dipilih melalui random.org.


mana tahu salah satu tersangkut kan??Amin..