Suka Duka 2016

7:53:00 AM 8 Comments A+ a-


Sekejap lagi nak menjelang 2017
Pejam celik pejam celik cepatnya masa berlalu..
tanpa sedar setahun sudah berlalu..

untuk tahun 2016..
yang boleh daku rumuskan:

~ lahirlah permata hati kedua anak perempuan Nur zahwa 2.2.2016 @ 7.11pm




~suami naik pangkat  draft ke Mindef Kuala Lumpur berulang alik tiap-tiap hari :)
~berpindah ke rumah baru Mei 2016


~abg hakimi sudah berusia 3 bulan 3 bulan dan bakal bersekolah tabika tahun depan & nur zahwa sudah berusia 10 bulan++ sudah pandai berjalan!
Alhamdulillah perkembangan anak-anak sangat cepat dan pantas.
last but not least,


~hamil kali ke tiga. kini usia kandungan sudah 18weeks.. syukur Alhamdulillah!!


penutup 2016..
dan ini bererti, 2016 juga secara rasminya menutup tirai dengan selamatnya pada malam ni : )


Terima Kasih 2016 untuk apa yang terjadi dan Selamat Datang 2017!
2017...Kehadiran mu di nanti penuh debaran... Kedatangan mu disambut penuh kemeriahan... Mengharap sinar, harapan dan senyuman...


Semoga tahun baru ini, menjadi tahun yang lebih indah dan menarik untuk anda, daku dan keluarga ku! 

 
Happy New Year Everyone! ;))

Cabut Gigi Geraham Di Klinik Kerajaan

8:30:00 AM 3 Comments A+ a-


Dari mengandungkan anak pertama 4 tahun lepas asyik tangguh nak cabut gigi. gigi ni berlubang tapi setakat ini belum ada rasa sakit lagi. jadi abaikan saja lah..

Baru baru ni tak boleh di elakkan lagi bila doktor gigi cek gigi ni dan tetapkan tarikh appointment untuk cabut gigi. balik tu bermacam macam pikir.. google sakit ke tidak cabut gigi tu..

Hari di nanti telah tiba. berdebar debar menunggu nombor di panggil untuk cabut gigi macam nak pergi berperang!



Nombor di panggil.. masuk bilik 2 doktor cek gigi geraham yang berlubang dan bagi injection untuk bius di tempat yang hendak di cabut. dan tunggu di luar kira kira 10-15 minit untuk bagi kawasan yang hendak di cabut kebas sebelum nombor di panggil kali kedua untuk cabut gigi..


Masuk je balik bilik untuk cabut gigi hati dah berdebar debar takut sakit punya pasal. doktor minta nganga mulut luas-luas dan mula lah proses mencabut gigi..tarik, cungkil, korek goyang untuk cabutkan gigi geraham yang berlubang. aduhai sakit juga tu walaupun sudah di bius. tak tahu nak gambarkan bagaimana.. cuma Alhamdulillah berkat zikir nabi yunus dalam hati, semuanya di permudahkan dengan sekejap.

Akhir sekali doktor minta kumur kumur. terlihat banyak darah dan doktor letak gauze di tempat yang berlubang itu. 

Setiap setengah jam daku akan kumur dan tukar gauze. 
Keesokkanya makan solid food saja, bila rasa dah sihat dah start makan nasi. kihkihkih

Dua hari dah betul betul sihat. kena rajin berkumur selepas makan sebab kadang kadang sisa makanan ada dalam lubang tu.. hahahahaha

Kos cabut gigi di Klinik Kerajaan hanya lah RM2.. :)




Bukit Tinggi Pahang - Jalan-jalan Cuti Krismas

7:42:00 AM 6 Comments A+ a-



Weekand lalu pergi Kuantan Pahang untuk Majlis Aqiqah & Cukur Jambul anak adik ipar.. Alhamdulillah semua berjalan lancar dan selamat.

Tidur semalaman di Kuantan dan bergerak balik pada keesokkan hari nya. Alang alang dah sampai Pahang singgah sebentar di Bukit Tinggi Pahang. 




Cuaca tidak begitu baik. Hujan yang agak lebat. Tak dapat nak bergambar sangat dekat bangunan Eropah tu.






Abang hakimi yang excited. Lencun mandi hujan. Huhuhu


Keluarga kecilku.. Alhamdulillah lepas Cameron dapat jejak kaki ke Bukit Tinggi.. 

Cuti krismas korang pergi mana??



Kemudahan Cuti Kuarantin

9:19:00 PM 1 Comments A+ a-


Pekeliling Perkhidmatan Bil. 11/2016

KEMUDAHAN CUTI KUARANTIN

Diberi kemudahan untuk menjaga anak yang menghidap penyakit berjangkit (diperakukan oleh mana-mana pegawai perubatan kerajaan atau swasta yg menyatakan anak perlu dikuarantin). 




Tempoh yang diluluskan maksimum lima (5) hari.

Syarat anak dikuarantin:
i.  Bawah 18 tahun; dan 
ii. Bawah 21 tahun jika masih belajar.

Senarai Penyakit Berjangkit:
1. HFMD;
2. Demam Denggi & Denggi Berdarah;
3. Campak (Measles);
4. Chickenpox;
5. Difteria;  dan
6. Malaria.

Cara memohon, perlu lengkapkan:
1. Borang Permohonan Cuti Kuarantin (lampiran B dalam pekeliling). 
2. Perakuan oleh pegawai perubatan Kerajaan @ swasta. 

Tarikh kuat kuasa 1 Januari 2017

Glass Wallpaper Untuk Tingkap Dapur

11:54:00 AM 5 Comments A+ a-




Bajet nak pakai blind kat tingkap dapur tapi bila dah buat kabinet dapur, blind pula tak boleh nak drill sebab sempit.. alahai sedihnya..


Jadi.. jalan terakhirnya guna glass wallpaper. orang luar tak nampak dalam. Dalam rumah pun tak nampak luar. Ruang dapur lebih cerah dan terang. 



Terjumpa kat MR DIY. beli balik terus pasang...mula mula nak pasang agak leceh juga. bila jumpa petua basahkan tingkap dulu baru pasang akhirnya menjadi dan ini hasilnya:






Settle.. tak perlu risau takde langsir kat dapur. Pakai ni pun ok sebab ruang dapur lebih nampak terang..




11.12.16 Ulangtahun Perkahwinan Ke 5 Tahun

9:16:00 PM 7 Comments A+ a-



Alhamdulillah.. dah masuk fasa 5 tahun usia perkahwinan kami ni.. 


Selamat Ulangtahun ke 5 Tahun buat kami suami isteri :)



Pelbagai onak duri ranjau berliku cubaan dugaan pengorbanan telah di lalui.. Semoga kami terus tabah dan sabar menghadapi hari hari yang mendatang nanti..



Ya Allah Ya Tuhan ku,
kurniakanlah RahmatMu kepada kami agar kekal abadi aman damai yang berkekalan di dalam rumahtangga,sihat walafiat, di murahkan rezeki dan di lanjutkan usia dengan mendapat zuriat yang soleh dan solehah serta sentiasa mendapat rahmat daripada Mu Ya Allah
dan mendapat syafaat daripada junjungan besar Nabi Muhammad SAW.
Amin Ya Rabbal Alamin ♥♥





Selamat Ulangtahun Perkahwinan 

ke 5 tahun


#MyTravelokaEscapade: Sabah Bah Ni

11:22:00 PM 5 Comments A+ a-


Dalam banyak banyak negeri.. Negeri Sabah la jijah suka pergi. Dua tahun tinggal di Sabah tak puas berjalan. tak puas meneroka alam, pulau dan tempat-tempat menarik di sana! 

Dan bila traveloka tanya jijah nak travel kemana dalam 10 destinasi ini.. sudah pasti jijah pilih Sabah bah! satu destinasi yang menarik, terdapat macam macam tempat menarik, kraftangan serta orang orang sana pun baik baik!




Nak pergi Sabah bukan main pergi je.. kena survey tempat menarik dan hotel kan.. then boleh lah booking tiket fight. 
Tapi.. tapi dengan adanya Traveloka, anda tak perlu survey banyak tempat! semuanya Traveloka ada. boleh survey harga tiket flight dan hotel lagi di Traveloka! WOW!! Menarik kan?? 2 in 1 kan mudah!

Dah ada tiket flight dan hotel di sana. kita mendarat di Lapangan Terbang KKIA. Mula mula dari Kota Kinabalu kita pergi:

Pasar Filipin


sumber: http://kotakinabalutravelguide.com


Pasti ramai pernah dengar nama ni kan.. haa.. ini lah tempat shooping untuk beli pelbagai cenderahati untuk di bawa balik semenanjung. Ada dua pasar, satu pasar basah dan satu pasar kering yang jual cenderahati,mutiara dan baju-baju. di sebelah pasar pilipin ni pula ada bazar/pasar yang jual makanan fresh seafood macam lobster, udang galah dll..



Rumah Terbalik (Upside Down House) 

Bila sudah masuk Tamparuli dan memasuki Tuaran, Jangan lupa singgah salah satu rumah yang dibina secara terbalik yang telah menjadi salah satu tarikan pelancongan untuk datang ke Tamparuli, Sabah. Semuanya terbalik dalam rumah ni. 



sumber: https://500px.com/photo/37913524/the-upside-down-house-rumah-terbalik-in-sabah-by-jensen-chua


Pekan Nabalu 

Sebelum sampai Kundasang jangan lupa singgah Gerai Pekan Nabalu. banyak sayuran dan buahan fresh, cenderamata, kraftangan, baju2-baju ada di jual di sini.. murah2 tau!


sumber: http://www.mysabah.com

Pemandangan Gunung Kinabalu

Dah sampai pun Kundasang, nak menikmati Gunung Kinabalu kena booking Kinabalu Pine Resort dekat Traveloka. Cantik pemandangan gunung di sini.. sejuk pula tu..


sumber: google

Tinggi tinggi gunung kinabalu



Tengok Lembu di Desa Dairy Farm


sumber: http://www.panoramio.com/


Fefeling ala-ala di New Zealand dengan lembu hitam putih. Di sini juga tempat pemprosesan susu lembu. Selain itu kita dapat menikmati susu lembu fresh, yogurt dan aiskrim yang segar sedap! 


Island Hoping : Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Sapi


sumber: http://kotakinabalusabah.com/

Tak sah kalau tak pergi ke Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Sapi yang terletak dalam kawasan Tunku Abdul Rahman National Park. Keindahan dan lautan yang sangat jernih, boleh nampak ribuan ikan, dan terumbu karang yang cantik, pastinya memukau setiap pelancong yang datang.


Sebenarnya banyak lagi destinasi menarik kat Sabah ni.. nak pergi untuk 4 hari 3 malam memang tak cukup kan.. tapi cukup lah tempat yang di senaraikan ni.. harap dengan contest dari Traveloka ni jijah dapat berpeluang merealisasikan percutian idaman di Sabah Bah nih bersama keluarga tercinta!



Badal Haji 2016 Untuk Arwah Abg

9:12:00 AM 6 Comments A+ a-



Pada musim haji tahun 2016 ni.. makayah daftarkan badal haji untuk arwah abg yang meninggal pada jan 2015 lalu.. Kos Upah Badal haji RM3000 menggunakan duit faraid yang dapat.. sekurangnya ada amalan mulia untuk dia bawa ke alam sana :(




Dalam minggu ni.. dapat surat dari Tabung Haji untuk ambil hadiah..
Hadiah yang di terima :
1. Telekung
2. Sejadah
3. Kopiah
4. Tasbih
5. Sijil

Alhamdulillah dah selesai tabung haji buatkan badal haji untuk arwah abg..
Semoga Allah menerima amalan mulia arwah sepanjang hidupnya.. Amin ya robbal alamin..




Giveaway Hand & Body Lotion By Suriaamanda

2:30:00 PM 6 Comments A+ a-



Dah lama tak join Giveaway.. ada masa terluang ni kita join support kawan-kawan blogger :)


Jemput join Giveaway Hand & Body Lotion By Suriaamanda

klik banner



Tarikh GA 05.12.2016- 15.12.2016 @ 11:59 mlm


wish me luck!


Hokaido Cupcake

9:08:00 AM 6 Comments A+ a-



Pantang betul nampak makanan sedap sedap sekarang nih.. ada je cuba nak makan..




Hari tu kawan wad menjual hokaido cupcake ni.. first time makan. saja nak try rasa..sedap pula tu!
Filling cheese lagi tambah kenikmatan.. sampai 5 biji pun tak cukup nak makan..

1 kotak kecil ni ada 5 pcs RM 5. Kalau dia menjual lagi, nak beli lagi lah.. kesedapan pula... nyumm!


Pengalaman Scaling Gigi

9:53:00 AM 6 Comments A+ a-


Di sebabkan ada temujanji dengan doktor gigi, terpaksa buat rawatan scaling atau cuci gigi ni.. kalau tak mengandung confirm tak buat! pastu tak tahu tebal mana karang gigi tu..hahaha

Scaling adalah kaedah pembersihan karang gigi atau plak dari permukaan gigi atau tempat yang sulit di dalam mulut . Karang gigi ni selalu berada di pangkal gigi, di celahan geraham. 

Plak gigi ialah lapisan bakteria yang melekit serta tidak berwarna, terbentuk dan melekap pada permukaan gigi, lidah, gigi palsu dan tempat-tempat strategik seperti pinggiran tampalan, korona dan celah-celah gigi. 

Apabila plak gigi bertukar menjadi kalkulus (tartar), penskaleran adalah perlu dan hanya boleh dilakukan di klinik gigi oleh doktor gigi. Oleh itu, lawatan ke doktor gigi secara berkala adalah cara paling baik untuk menghindar kerosakan yang boleh dilakukan oleh plak gigi dan kalkulus tersebut.

Scaling penting bagi kekalkan kesihatan gusi dan mencegah jangkitan kuman. Sebab itu lah kita perlu berjumpa doktor gigi untuk membuat pemeriksaan gigi sekurang-kurangnya 6 bulan sekali sebab kalau berkerak, gusi gigi bengkak, gosok gigi akan berdarah. Ia juga salah satu penyebab mulut berbau. 







Bermula prosedur scaling, scaler dimasukkan ke dalam mulut. Bila doktor letak je pada gigi, terasa getarannya, terasa sakit dan ngilu. Fuhh...tak boleh di ungkapkan dengan kata-kata betapa ngilunya.. dalam hati berzikir banyak kali.. doktor pesan jangan telan air liur sebab takut kuman masuk dalam perut. tapi tak boleh tahan ngilunya secara tak sedar tertelan juga. proses berlaku lama juga sebab banyak karang gigi perlu di bersihkan. tu sebab bila daku gosok gigi asyik la berdarah.. 


Apabila selesai doktor bagi segelas air untuk berkumur. bila kumur keluar darah dan karang gigi.. Alhamdulillah bila gigi dah buat scaling baru rasa selesa dan licin dekat gigi..


Untuk buat rawatan di klinik kerajaan. Hanya perlu bayar RM1 untuk rawatan scaling ni tapi perlu dapatkan temujanji dulu. Nasib dapat doktor perempuan yang baik hari tu.. hihi:)


Next kena cabut gigi geraham yang rosak pula.. alahai.. getar lutut makk!

Antibiotik Perlu Ke?

8:30:00 AM 6 Comments A+ a-


Antibiotik Perlu ke?

Antibiotik tidak berkesan untuk merawat selsema.
Antibiotik juga tidak dapat mengurangkan tempoh jangkitan selsema
Malah antibiotik boleh menyebabkan kesan sampingan berbanding ubat lain..





Tetapi,
hampir 60% penduduk Malaysia mengharapkan antibiotik ketika demam dan selsema..

Maka Antibiotik tak perlu untuk sesetengah penyakit biasa.. dan perlulah di rujuk oleh doktor terdahulu..




Derita Ibu Hamil Kejang Kaki Pada Waktu Malam

7:00:00 AM 5 Comments A+ a-


Dari mengandungkan anak pertama hingga sekarang,  dah biasa alami kaki cramp/ kejang/ simpul biawak pada waktu malam. betapa seksanya sakit bila bangun.. terpaksa urut sendiri bagi kurang..

Mengandung kali ni tekad amalkan Set Ibu Hamil sebab tahu kepentingan ubat ubat ini..

Salah satu faktor kurangnya kalsium, magnesium dalam badan. mana tak nya ibu perlu berkongsi nutrisi dengan bayi yang di kandung!



Penting pengambilan suplemen yang bagus seperti Ostematrix! 
Mengapa Ostematrix Shaklee?
Apakah perbezaannya dengan pil kalsium lain?

❤ 4 biji per serving menyediakan 1000mg keperluan kalsium tubuh. Disediakan dalam bentuk tablet yang mudah untuk ditelan.
.
❤ Ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet disamping magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.
.
❤ Kombinasi kalsium dengan Magnesium dan Vitamin D adalah penting kerana ia merangsang kesan penyerapan kalsium yang lebih tinggi oleh tubuh.


Kalsium penting untuk:
☘ Sakit belakang
☘ Kebas-kebas / kekejangan
☘ Penting untuk ibu hamil, ibu menyusu dan ibu berpantang
☘ Penting untuk orang tua, ahli-ahli sukan, wanita dan lelaki yang pentingkan kesihatan
☘ Penting untuk kuatkan tulang
☘ Penting untuk kuatkan gigi
☘ Boleh elak kejang ketika hamil
☘ Bebas dari bengkak dan sembab ketika hamil



1 tablet Ostematrix = 1 gelas susu kalsium tinggi tau = 80 biji badam


Ingin mencuba produk shaklee? boleh hubungi saya seperti di bawah :)



CARA MEMBUAT PEMBELIAN OSTEMATRIX


CARA 1

Klik ke OSTEMATRIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. 


CARA 2


Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi, cara makan, dos yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.



Boleh follow Instagram Shaklee :-

Whatssap : 013-2378013
Your Health & Beauty Consultant


Radio MP3 30 Juzuk Bacaan Alquran

10:00:00 AM 5 Comments A+ a-


Puas survey seller dengan harga yang berpatutan..tekad mesti kena beli juga! akhirnya jumpa :)
Radio MP3 30 juzuk Bacaan suci Al-Quran ni...sangat sangat bermanfaat untuk seisi keluarga...tambah yang ada anak kecil ni..





Sangat mudah pilih surah mana yang nak di dengar kat Index then tekan je dah boleh dengar.

Ada 909 Pengisian
Lengkap 114 Surah...Bacaan Dari 3 Imam Terkenal Dunia
1) Imam Mishari
2) Imam Suud 
3) Imam Ghamidi
Termasuk Tafsir Lengkap 114 Surah

-Ceramah Dari Tokoh Popular Seperti Ustaz Kazim Elias, Ustaz Don Daniyal, Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Ahmad Dusuki & Ramai Lagi

-Himpunan Nasyid Popular Seperti Dari Kumpulan Raihan, Hijjaz, Rabbani dll

-Ayat Ruqyah, Azan & Doa Setelah Azan

-Zikir2 & Doa2 Amalan Harian

-Bacaan Dalam Tatacara Solat

-7 Maqam Tilawah Seni Bacaan Al-Quran


Macam macam lagi la kelebihan radio mp3 ni! tak rugi beli.. sangat sangat berguna :)




Herba Untuk Penyakit Senggugut

1:11:00 PM 4 Comments A+ a-



Senggugut atau "period pain" kerapkali dialami oleh wanita ketika kedatangan haid . Peringkat ringan senggugut biasanya akan mendatangkan gejala seperti sakit perut yang tidak melampau dan kitar haid yang tidak menentu. Senggugut yang dialami di zaman remaja atau sebelum berkahwin kadangkala boleh hilang selepas berkahwin namun sesetengah kes ia boleh kekal dan menjadi lebih serius.Senggugut yang lebih serius pula akan berlarutan hingga mendatangkan masalah lain seperti kemandulan.


Apakah yang menyebabkan senggugut berlaku?

Pengeluaran sejenis bahan prostoglandin secara berlebihan akan menyebabkan kesakitan yang dirasai ketika senggugut. Otot rahim akan mengecut (contraction) dengan lebih cepat. Apakah pula yang menyebabkan pengeluaran bahan kimia ini? Sesetengah penyakit pada sistem reproduksi juga boleh menyebabkan senggugut antaranya seperti jangkitan kuman,ketumbuhan pada salur peranakan dan rahim yang dinamakan fibroid. Pengeluaran hormon yang tidak seimbang juga boleh menyebabkan dinding rahim menebal dan mendatangkan penyakit lain yang dinamakan endometriosis yang boleh menyebabkan kemandulan.Kitar haid yang tidak teratur disebabkan oleh terlalu kurus atau terlalu gemuk juga boleh mendatangkan senggugut.

Amalan tradisi turun temurun yang diamalkan oleh nenek moyang kita untuk mengurangkan kesakitan dan juga merwat senggugut masih boleh diamalkan hingga sekarang. Sesetengah individu merasa lebih selesa menggunakan produk herba atau tumbuhan herba untuk menangani masalah ini.


BAGAIMANA HERBA BOLEH MEMBANTU PESAKIT SENGGUGUT?

1. Teh pahit tanpa gula dikatakan dapat meringankan masalah senggugut. Teh ini diminum segelas ketika sakit senggugut memuncak. Jangan tambah gula kerana ini akan menghilangkan kesannya.


2. Buah petola yang biasa ditanam dikampung-kampung khabarnya dapat mengurangkan kesakitan senggugut. Ia dapat diamalkan dengan mudah sekali kerana kita cuma perlu memakan masakan dari petola ini selama seminggu sebelum kedatangan haid.


3. Ada pula yang mengamalkan pengambilan kunyit, asam jawa dan gula merah yang direbus. Segelas rebusan ini diminum selepas makan tengahari dan segelas lagi selepas makan malam seminggu sebelum kedatangan haid.


4. Kucai mentah yang selalunya dijadikan sayur juga boleh membantu, caranya jus kucai diminum 3 kali sehari semasa kedatangan haid.


5. Selain daripada itu daun kemunting cina yang biasa tumbuh liar dikawasan semak dan tanah perkuburan juga boleh digunakan untuk mengurangkan sakit ketika senggugut menyerang.Tumbuhan ini yang dikenali juga dengan nama rumput jalang, rumput sundal tapak dara dan ros pantai selalunya boleh dijumpai dalam 2 warna, ungu dan putih. untuk tujuan mengubat senggugut pilih pokok yang berbunga putih. Caranya ialah dengan merendam sehelai daunnya yang tua kedalam secawan air panas. Air ini ditapis dan diminum sekali sehari ketika senggugut.


6. Daun mas cotek atau secotek emas yang tua juga boleh digunakan mengikut kaedah yang sama. Bezanya ia daun mas cotek diminum dua kali sehari.


7. Pucuk rambutan yang direbus dan dijadikan ulam boleh dijadikan ubat untuk senggugut.


8. Daun ati-ati atau bangun-bangun atau dikenali juga sebagai pokok nilam yang banyak ditanam disekeliling rumah juga boleh membantu merawat senggugut . Kaedahnya daun ati-ati ditumbuk lumat dan ditambah air, Tapis dan minum patinya selama 3 hari sebelum sarapan.


9. Madu memang banyak khasiat dan kegunaannya. Madu yang dicampur bersama 2 sudu teh jintan hitam yang ditumbuk lumat dicairkan ke dalam segelas air panas diminum setiap kali sebelum sarapan. Amalan ini perlu dihentikan ketika kedatangan haid.


10. Daun dedap yang biasa digunakan sebagai ulam juga boleh digunakan bersama 7 biji lada sulah,seulas bawang putih dan digaul bersama cuka nipah.Campuran berupa pes ini ditampal pada bahagian ari-ari ketika kedatangan haid.


11. Halia ialah herba yang paling mudah ditemui. Halia juga berkhasiat untuk mengurangkan kesakitan senggugut. 5 cawan air direbus bersama 20 gm halia,10 gm kayu puti, 10 gm jintan manis ,10 gm kulit kayu manis sehingga surut menjadi satu cawan.Campuran ini diminum sekali sehari ketika sakit.


12. Secekak pucuk senduduk dan kunyit yang dikisar bersama direbus dengan 3 cawan air dan biarkan air rebusan surut hingga tinggal satu cawan.Air ini ditapis dan diminum ketika senggugut menyerang.


13. Pengambilan GLA Complex, B Complex dan Kalsium dapat menghindarkan dari ketegangan pada perut ketika haid. Boleh cuba amalkan Vitamin SHAKLEE untuk atasi senggugut anda!.




Boleh follow Instagram Shaklee :-

Whatssap : 013-2378013
Your Health & Beauty Consultant




Resepi Pizza Homemade

9:34:00 AM 8 Comments A+ a-


Susah betul kalau dah viral ni.. mesti terliur nak makan.. haihh! Nasib bahannya mudah.. terus cari dan buat! Kini semua orang boleh sediakan pizza sendiri.. sesedap rasa Dominos..




6 Bahan utama

1. Roti Paratha segera (tak kisah apa brand)
2. Sos Spagheti Kimball
3. Sosej brand Ramly hiris nipis
4. Keju mozarella atau cheddar
5. Bawang holand potong dadu
6. Capsicum potong dadu



Cara-cara

1. Sapukan sedikit minyak di atas loyang untuk elak melekat semasa di bakar
2. Keluarkan plastik lapik Roti Paratha ketika masih beku
3. Sapu sos spagethi di atas roti paratha ( sementara tu panaskan oven suhu 170 darjah. api atas bawah



4. Letakkan mozarella cheese atau cheddar cheese
5. Susun sosej di atas lapisan mozarella
6. Kemudian letakkan potongan capsicum, bawang holland. (kalau ada nenas atau cendawan butang boleh letak juga)
7. Taburkan mozarella cheese lagi. ( suka mozarella sebab effect tarik tu)


8. Masukkan dalam oven letak di tengah menggunakan api atas bawah masak selama 20minit suhu 170 darjah
9. Siap dah pizza kita.
`

10. Tu yang best effect tarik tu

`


Sesuai untuk sarapan atau minum petang! nyummm!! weekand ni boleh la sediakan untu keluarga!





Caj Rawatan Hospital Kerajaan

12:49:00 PM 3 Comments A+ a-





Ringkasan dan penerangan dari KKM ni lebih mudah di fahami tentang caj rawatan terbaru hospital kerajaan 

KKM hanya naikkan caj bagi pengguna kelas 1 dan 2.. Kelas ke-3 yang cajnya langsung tidak berubah. 



So, Jika anda datang ke klinik kerajaan anda masih bayar rm 1 sahaja. 

Bersyukur dengan apa yang ada.. semoga di beri kesihatan yang baik. 

Fenomena Supermoon 14 November 2016

4:30:00 PM 4 Comments A+ a-





SATU LAGI FENOMENA CIPTAAN ALLAH AKAN BERLAKU... IANYA DIPANGGIL FENOMENA SUPERMOON PADA MALAM INI 7.24-9.54 MALAM.

✔SUPERMOON BERLAKU APABILA KEDUDUKAN BULAN BERADA PALING HAMPIR DENGAN BUMI...MEMBUAT KAN BULAN KELIHATAN BERKALI GANDA LEBIH BESAR DARI KEBIASAANNYA,JUGA LEBIH CERAH!!

✔FENOMENA SUPERMOON DIJANGKA AKAN BERLAKU LAGI ,18 TAHUN AKAN DATANG



JADI JANGAN KETINGGALAN!!


Isu Nama DAMIA

12:13:00 PM 5 Comments A+ a-



Pasti ada ramai berikan nama anak Damia kan?? Nama pun best.. tentu menjadi pilihan.. tetapi baru baru ni menjadi viral pula bila seorang ibu membuat permohonan pertukaran nama kerana nama DAMIA tersebut dikatakan mempunyai maksud yang tidak elok iaitu "tempat keluar darah"



Berikut penjelasan Mufti  Pulau Pinang


GEORGETOWN - Mufti Pulau Pinang, Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd Noor mengesahkan telah menerima permohonan pertukaran nama ‘Damia'.


Jelasnya, pihaknya terpaksa meneliti nama berkenaan setelah dirujuk oleh Jabatan Pendaftaran Negeri  (JPN) Pulau Pinang untuk menjelaskan hal tersebut.


“Seorang yang asal namanya Nur Damia Sufiyya memohon daripada JPN untuk menukar namanya kepada Putri Nur Safiyya.


“JPN seperti kelazimannya merujuk kepada pihak kami kerana ia melibatkan hal orang Islam, melalui semakan kamus berbahasa Arab dan mendapati perkataan ‘Damia’ bermaksud tempat keluar darah iaitu مخرج الدم,” katanya kepada Sinar Harian.


Beliau berkata demikian bagi menjelaskan isu surat daripada Jabatan Mufti Pulau Pinang yang menjadi viral di laman sosial termasuk Facebook dan juga WhatsApp.


Melalui surat bertarikh 7 November 2016 itu, Wan Salim yang mewakili jabatan mufti memberi penjelasan kepada JPN Pulau Pinang bahawa permohonan pertukaran nama baru berkenaan adalah perlu bagi mengelakkan kekeliruan dan fitnah.


Tulis Wan Salim lagi, ia memandangkan nama sedia ada pada pemohon iaitu Damia, membawa maksud kurang baik iaitu tempat keluarnya darah.

“Saya pun tidak tahu dari mana mereka ambil makna tersebut kerana beberapa kamus Bahasa Arab yang dirujuk, Damia memberi maksud tempat keluar atau mengalirnya darah.


“Perkataan ini berpangkal daripada perkataan damun (دم) yg bererti darah,” katanya.


Mufti Pulau Pinang itu menegaskan sepatutnya pemberian nama kepada anak perlu dirujuk kepada individu yang lebih arif termasuk alim ulama.

“Jangan beri nama anak yang sedap didengar sahaja. Malah ada yang berikan nama ‘Bahimah’ (binatang), Zani (penzina), Syarrul Bariyyah (sejahat-jahat makhluk) dan sebagainya.


“Bagaimanapun, melalui isu ini, ia ditujukan khas kepada kes pemohon saja. Tapi jika orang ramai hendak menukar nama sendiri atau nama anak-anak yang sebelum ini membawa maksud tidak baik, kami alu-alukan dan terpulanglah kepada masing-masing,” katanya.

sumber : Sinar Harian


Mengikut Dr MAZA,
Nama Damia boleh digunakan cuma tukar sahaja dengan sebutan yang betul dan ejaan arabnya iaitu دامياء / Damia' / Damiyak maknanya baik dan berkat.

Sebutan yang sebenarnya perlu diperbetulkan kerana tulisan atau ejaan bahasa ini berlainan tafsirannya jika dieja dengan sistem bahasa yang lain. bahasa Arab, Cina atau Jepun, tidakkah berlainan tafsirannya..

Untuk isu ini..Terpulang pada diri individu itu sendiri sama ada nak kekalkan nama tersebut atau tidak. 

Lepas ni kena rujuk kepada yang lebih arif dalam pemilihan nama anak ni.. jangan percaya buku nama semata mata. Pesanan buat diri sendiri.

Tips Merawat Sedu

8:00:00 AM 4 Comments A+ a-


Tahukah anda, selain disebabkan oleh kegagalan untuk menelan makanan dengan teratur, sedu juga boleh berpunca daripada terkejut, pengambilan minuman yang terlampau sejuk, pengambilan minuman berkarbonat dan pengambilan alkohol. 



Sedu berlaku apabila diafram (otot yang memisahkan antara dada anda dengan abdomen anda) bergerak secara 'involuntary' ataupun 'bergerak dengan sendiri'.

Bagaimana cara untuk merawat sedu?

Banyak pendapat menyatakan bahawa anda boleh cuba menelan nasi yang telah digumpal bagi merawat sedu. Ada juga yang berpendapat bahawa meminum air dengan jumlah yang banyak juga mampu merawat sedu. Tidak lupa juga ada yang berpendapat bahawa anda perlu ke Jabatan Kecemasan dan Trauma seandainya anda mengalami sedu.

Namun yang sebenarnya, anda boleh merawat sedu dengan sangat mudah, iaitu dengan menahan nafas. Anda hanya perlu tarik nafas dalam-dalam dan tahan untuk beberapa saat. Melalui cara ini, anda telah mengembangkan dada anda, sekaligus merenggang otot diafram tersebut dan menghalangnya daripada bergerak dengan sendiri. Berikan sepenuh tenaga bagi menghalang dada anda daripada mengecut dan mengembang kembali. Cara ini tidak akan berkesan sekiranya dada anda masih mampu mengecut sewaktu anda menahan nafas.

Setelah beberapa ketika, pergerakan diafram anda seolah-olah telah di'reset' kembali kepada asal dan ini akan menghentikan sedu yang anda alami.



Sembelit Ketika Hamil

6:40:00 PM 9 Comments A+ a-


Sembelit dan kehamilan adalah sangat sinonim.
Kenapa kita sembelit semasa mengandung?

Antara sebabnya:

1) Banyak muntah menyebabkan kita kurang air
2) Hormon perempuan mengandung menyebabkan sisa makanan dalam usus lambat bergerak
3) Iron supplement
4) Pemakanan yang tinggi gula atau kurang serat.


Kenapa nak elakkan sembelit?

Selain dari sebab yang obvious iaitu sakit, sembelit juga boleh menyebabkan buasir ataupun luka di sekitar dubur. 

9 tips untuk ibu-ibu amalkan:

1) Minum air suam satu gelas sebaik sahaja bangun pagi.
2) Telan minyak sihat seperti olive oil dan minyak kelapa dara (VCO) satu sudu besar sebelum sarapan.
3) Makan satu sudu besar madu selepas telan minyak di atas.
4) Banyakkan makan buah-buahan segar, tanpa buang kulit.
5) Makan probiotic seperti yogurt. Yogurt asli yang tidak ditambah gula.
6) Sebaik sahaja rasa perlu membuang, terus pergi ke tandas. Jangan tangguh atau tahan.
7) Banyakkan berjalan dan exercise.
8) Elakkan caffeine seperti kopi kerana caffeine mengurangkan air dalam badan.
9) Jika najis agak keras, JANGAN TERAN. Lakukan pernafasan. Bertenang dan bersabar dan terus bernafas. Puan akan berada lama sedikit dalam tandas. Tapi tak mengapa. Jangan hiraukan ketukan di pintu tandas. Terus bernafas. InsyaAllah selepas beberapa minit akan keluar dengan mudah.


Kalau dah sembelit nak buat apa? 
Buat semua tips di atas dan makan banyak betik, prunes dan kiwi, serta minum air kosong 2L sehari.

Terseksaa dengan masalah ini? Ingin atasinya?





Ostematrix Shaklee adalah jawapannya..


  • Tiada lagi DERITA SEMBELIT ketika mengandung dan berpantang..
  • Melengkapkan keperluan KALSIUM ibu mengandung/berpantang/menyusu



CARA MEMBUAT PEMBELIAN OSTEMATRIX


CARA 1

Klik ke OSTEMATRIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. 


CARA 2


Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi, cara makan, dos yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.


Whatsapp: 013-2378013
SID 1200083
Your health & beauty consultant







Ke Ikea Cheras Semata Nak Makan Meatball

10:10:00 AM 3 Comments A+ a-


Datang dari jauh semalam sampai ke Ikea Cheras semata mata melayan perut nak makan meatball ikea..pehhh sanggup kauu! hahahaa


Meatball Ikea 15 ketul RM15.00


Konon 15 ketul habis setiap sorang.. kesudahnya tapau bawa balik.. mihmihmih
Untuk hakimi belikan dia chicken nugget RM4.50.


Tapi.. tapi.. bukan makan meatball semata je.. haruslah cuci cuci mata sekali.. tergrab la beberapa item ikea..



Nafsu tu nafsu! benda tah apa apa beli.. sebab dah alang alang ke ikea. Nak pergi jauh.. alasan kann!




Beli bookcase ni isi buku..majalah dan fail fail.. murah je RM69


Pasni gigih menabung lagi nak beli yang berkenan di hati.. kihkihkih





Harga Minyak Petrol Naik 15 sen

8:43:00 PM 4 Comments A+ a-




Harga baru petrol dan diesel bermula November 1. 



RON95, RON97 dan diesel naik 15 sen.

Syukurlah Malaysia masih aman.. emmm...



First Aid- Terkena Air Atau Minyak Panas

8:00:00 AM 6 Comments A+ a-



Dr Hana Hadzrami

Anak tadi melecur teruk sampai masuk ICU. Manakala anak saya selamat tak jadi apa-apa. Syukur!!

Kenapa boleh berbeza hasilnya sedangkan mengalami kemalangan yang sama?

Bezanya ialah saya mengetahui bantuan rawatan asas (first aid) dan dengan izin Tuhan, berjaya mengaplikasi pengetahuan tersebut kepada anak sendiri.

Anak saya dulu, sebaik saja tersiram kopi panas, segera saya bawa dia ke bilik air dan saya siramkan air paip secara berterusan. Dengan bajunya sekali saya siram (kerana bajunya tipis). Siraman itu perlu berterusan sehinggalah dia tak lagi berasa sakit dan tiada lagi kesan merah pada badannya.

Manakala anak yang malang tadi, ibubapanya tiada pengetahuan first aid. Dalam keadaan panik, terus anak itu dibawa ke hospital. Kulit yang tersiram air panas terus ‘masak’ secara perlahan-lahan kerana haba terus masuk kedalam kulit secara langsung. Sampai di hospital, semua dah terlambat; lecur tadi dah jadi third degree burn. Kesian si anak perempuan tadi. Wajah dan tubuhnya takkan kembali seperti dulu!

Kerap saya terdengar cara merawat lecur dengan cara menyapu ubat gigi atau dengan merendam anggota melecur dalam guni tepung . Ada juga yang suruh sapu minyak masak. Bermacam jenis petua ada. Petua-petua tersebut diturunkan oleh nenek moyang dengan niat baik. Namun ianya kurang tepat dan boleh memburukkan keadaan jika lecur itu serius dan melibatkan kawasan besar.


Image result for terkena minyak panas


Jika tersiram minyak atau air panas, jangan panik. Segera bawa mangsa ke bilik air dan lalukan dengan air paip secara berterusan selama sekurang-kurangnya 20 minit atau hilang rasa sakit. Jika anggota melecur dilitupi dengan barang kemas, lampin bayi atau pakaian tebal, tanggalkan dengan serta-merta supaya kulit boleh segera disejukkan sebelum ia ‘masak’.

Percayalah, jika first aid dilakukan dengan segera, jangankan melecur, tanda merah pun tiada.

Belajarlah asas rawatan seperti mengendalikan luka kecil dan pendarahan, memberi rawatan permulaan bagi luka melecur, kerana kemalangan kerap terjadi dalam rumah.
Dengan pengetahuan rawatan asas, anda boleh mencegah kecederaan yang lebih besar.