Thursday, July 20, 2017

Bengkung Moden Atau Bengkung Lilit


Bengkung Moden vs Bengkung Lilit??

Dua dua bengkung dah merasa.

Masa mengandungkan hakimi beli bengkung lilit rupa2 nya bersalin czer. jadi tak pakai pun bengkung lilit tu. pastu kawan suggestkan bengkung moden. so belilah jugak. 




Bengkungmoden ni boleh pakai khas untuk bersalin pembedahan.  ia dapat membantu menggalakkan pengaliran darah, mengecutkan peranakan, mengempiskan perut dan mempercepatkan proses penyembuhan luka. Paling penting dapat sokong/ampu bila kita bersin, batuk. tak lah rasa sakit.

pastu buat pembedahan appendix pula kat sabah. pakai balik bengkungmoden ni untuk support perut sepanjang perjalanan dari airport KK ke KLIA. pheww~~ Alhamdulillah takde masalah :)


tapi bila bersalin normal anak kedua, bengkungmoden tak berapa sesuai.sebab tak grip kuat!



tukang urut ikat kemas dan ketat sampai nak buka pun tak boleh. cuma satu jelah leceh nak buka dan pakai balik bila pergi tandas. hihihi

dan anak ketiga berpantang sendiri pakai bengkungmoden sebab takde sapa nak pakaikan.. huhuhu nastijahnya perut muncittt... wuaaaa :(

kalau cakap berdasarkan pengalaman daku, better bengkung lilit sebab dia grip betul2 perut n punggung kita. so peluang nak buncit takdelah janji konsisten pakai.

anda bagaimana pula??



3 comments:

  1. buat squad..perut cntik punggung mantap.hahaha

    ReplyDelete
  2. emy pakai bengkung yg mak punye,,stail orang lama dlu yang jahit sendiri je,..tapi wajib pakai la huhuhu

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!